Παρασκευή
29
Μάρτιος
TOP

Λογιστές σε ρόλο «εγγυητή» για τα νέα προγράμματα στήριξης

Τα νέα προγράμματα στήριξης που εγκαινιάζονται από τις 10 το πρωί της Παρασκευής με τον κλάδο της εστίασης –μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί αντίστοιχο πρόγραμμα και για τον ξενοδοχειακό κλάδο– έχουν ως βασική προϋπόθεση τη μείωση του κύκλου εργασιών ώστε να αποδεικνύεται ότι οι επιχειρήσεις που θα ενισχυθούν έχουν πληγεί από την πανδημία.

Ειδικά το πρόγραμμα της εστίασης, έχει προϋπόθεση τη μείωση του κύκλου εργασιών κατά 30% μέσα στο 2020 συγκριτικά με το 2019. Και το ερώτημα είναι: ποιος θα πιστοποιήσει ότι αυτό που θα δηλώσει ο επαγγελματίας της εστίασης είναι αληθινό; Ο λογιστής είναι η απάντηση.

Η αίτηση της επιχείρησης προκειμένου να ενισχυθεί –και μάλιστα χωρίς υποχρέωση επιστροφής των χρημάτων- με το 7% του τζίρου του 2019, θα πρέπει να επικυρωθεί με υπεύθυνη δήλωση του λογιστή, υποστηρίζει ο υπουργός Ανάπτυξης. Μάλιστα, προειδοποιεί ότι μετά την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων θα γίνουν έλεγχοι ώστε να διαπιστωθεί αν ο κύκλος εργασιών που θα αποτυπωθεί στο έντυπο Ε3 της δήλωσης, θα είναι ταυτόσημο με αυτό που θα δηλωθεί για τις ανάγκες του προγράμματος εστίασης.

Σε περίπτωση διαφορών, θα υπάρχουν συνέπειες και για τον επαγγελματία της εστίασης αλλά και για τον λογιστή. «Λογιστής που θα πιστοποιήσει ψεύτικο τζίρο, δεν θα πρέπει να συνεργάζεται με το κράτος με ότι αυτό σημαίνει για την άδειά του» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο έλεγχος των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί για μια σειρά προγράμματα στήριξης, αποτελεί κεντρικό στόχο του υπουργείου Οικονομικών αλλά και των υπουργείων Ανάπτυξης και Εργασίας καθώς στα τρία αυτά υπουργεία έπεσε σχεδόν όλο το βάρος των μέτρων στήριξης.

Με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης, θα υπάρξει η «βάση» για την δινέργεια ηλεκτρονικών διασταυρώσεων προκειμένου να εντοπιστεί κακή χρήση και των επιστρεπτέων προκαταβολών και του προγράμματος ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ και του προγράμματος αναστολών συμβάσεων εργασίας αλλά και του νέου πλαισίου στήριξης που είναι η διάθεση κονδυλίων του ΕΣΠΑ.