Παρασκευή
29
Μάρτιος
TOP

Μεγάλος κίνδυνος φωτιάς λόγω καύσωνα -και- στην Πελοπόννησο

Η κορύφωση του κύματος καύσωνα αναμένεται να συνοδευτεί από την επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών στη χώρα μας, με τις θερμές και ξηρές συνθήκες και την διαθέσιμη καύσιμη ύλη να κάνουν την κατάσταση κρίσιμη σε πολλές περιοχές.

Με βάση τον καναδικό πυρομετεωρολογικό δείκτη, ο οποίος υπολογίζεται meteo.gr, για σήμερα Τετάρτη 30 Ιουνίου αναμένεται πολύ υψηλή επικινδυνότητα για εκδήλωση και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών στις Κυκλάδες, την Κρήτη και το Αν. Αιγαίο και κατά τόπους στην Πελοπόννησο.

Αύριο, Πέμπτη 1η Ιουλίου, αναμένεται να είναι η πιο δύσκολη πυρομετεωρολογικά ημέρα. Παράλληλα με την κορύφωση του κύματος καύσωνα αναμένεται μεταβολή της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας με σταδιακή αποχώρηση των θερμών και ξηρών αέριων μαζών, η οποία θα συνοδευτεί από τη στροφή των ανέμων σε δυτικές-βορειοδυτικές διευθύνσεις, με παράλληλη ενίσχυση της έντασής τους.

Η σταδιακή επικράτηση των δυτικών-βορειοδυτικών ανέμων αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω τις ήδη πολύ υψηλές θερμοκρασίες στην ανατολική ηπειρωτική χώρα, ελαττώνοντας παράλληλα σε σημαντικό βαθμό τη διαθέσιμη υγρασία. Ως εκ τούτου, πολύ υψηλός θα είναι ο κίνδυνος για εκδήλωση και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών την Πέμπτη σε Πελοπόννησο (κυρίως σε Αργολίδα, Κορινθία, Λακωνία), Βοιωτία, Φθιώτιδα, και Δωδεκάνησα (κυρίως στα ανατολικά τμήματα των νήσων), αλλά και κατά μήκος του ηπειρωτικού κορμού της χώρας ανατολικά της Πίνδου.

ΠΗΓΗ

Έκτακτη προειδοποίηση πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς στο νομό Λακωνίας

“Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών (www.civilprotection.gr), για την Πέμπτη 1 Ιουλίου 2021 προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για το νομό Λακωνίας.

Δεδομένης της κατηγορίας κινδύνου 4 η Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας συνιστά στους πολίτες την Πέμπτη 1 Ιουλίου 2021 να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί,  να παίρνουν μέτρα αυτοπροστασίας και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο.

Η Π.Ε. Λακωνίας εφιστά ιδιαιτέρως την προσοχή σε αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους και σε όσους απασχολούνται στην ύπαιθρο να αποφύγουν ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια.

Τέλος, οι πολίτες καλούνται να τηρούν τις απαγορευτικές διατάξεις κυκλοφορίας οχημάτων σε Δασικές περιοχές σύμφωνα με τη υπ’ αριθμ. 171177/02-06-2021 Απόφαση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου περί εξουσιοδότησης των Αντιπεριφερειαρχών για έκδοση Απόφασης απαγόρευσης κυκλοφορίας στα δάση κατά την αντιπυρική περίοδο 2021. Οι περιοχές αναφέρονται στην υπ’ αριθμ.194704/25-06-2021 με ΑΔΑ: ΨΒ217Λ1-9ΥΨ απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας.”