Πέμπτη
25
Απρίλιος
TOP

Με γεµάτες τις δεξαµενές και το βλέµµα στις αγορές οι παραγωγοί ελαιολάδο

Σε μία ποσότητα της τάξεως των 1,4 εκατ. τόνων βλέπουν οι νεότερες εκτιμήσεις την ισπανική παραγωγή, χαμηλότερα από τις αρχικές προβλέψεις, την αναθεώρηση των οποίων ζητούν από την κυβέρνηση οι οργανώσεις. Η παραγωγή του Ιανουαρίου, όπως αναφέρει η οικονομική ιστοσελίδα, κατέγραψε περίπου 348.000 τόνους, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Γραφείο Πληροφοριών και Ελέγχου τροφίμων της AICA, ανεβάζοντας τις συνολικά παραχθείσες ποσότητες στους περίπου 1,1 εκατ. τόνους.

Μειωμένες των αρχικών εκτιμήσεων αναφέρονται και οι προβλέψεις από την αυτόνομη κοινότητα της Ανδαλουσίας στους 1,1 εκατ. τόνους από τους 1,3 εκατ. τόνους του Οκτωβρίου ως αποτέλεσμα των χαμηλών αποδόσεων, αλλά και των επιπτώσεων των καιρικών φαινομένων. Βάσει των ίδιων προκαταρκτικών στοιχείων, οι αναχωρήσεις του προϊόντος για τον ίδιο μήνα άγγιξαν τους 125.000 τόνους, μία μέση ποσότητα για τον Ιανουάριο.

Ταυτόχρονα, με τον Ισπανό υπουργό Γεωργίας να φιλοδοξεί ότι θα επαναδιαπραγματευτεί τους αμερικανικούς δασμούς στα προϊόντα της χώρας έως τον Αύγουστο, για την ώρα τυποποιημένο ισπανικό ελαιόλαδο και πράσινες επιτραπέζιες ποικιλίες δεν φαίνεται να απαλλάσσονται από τους δασμούς κατά την αναθεώρηση του Φεβρουαρίου, με τις οργανώσεις να ζητούν εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων στο υψηλότερο επίπεδο.

Και όσο τα νεότερα στοιχεία για τον μεγάλο παίκτη του προϊόντος δίνουν την παραπάνω εικόνα, στη χώρα μας εξελίσσονται οι τελευταίες ημέρες της παραγωγής, υπό την ανησυχία των παγετών που μπορεί να φέρουν οι χαμηλές θερμοκρασίες της «Μήδειας» και των επιπτώσεων που μπορεί να έχουν ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες στα ελαιόδεντρα.

Τα δέντρα ξεγελάστηκαν το προηγούμενο διάστημα από τον ανοιξιάτικο καιρό και αυτό δημιουργεί εύλογη ανησυχία στους παραγωγούς, οι οποίοι παράλληλα αναμένουν πώς θα εξελιχθεί το κομμάτι της αγοράς στο πλαίσιο και της πανδημίας.

Τα 2,76 συν ΦΠΑ έπιασε και πάλι ο ΑΣ Εμπάρου στο Ηράκλειο

Με την τιμή των 2,76 ευρώ/κιλό συν ΦΠΑ κατάφερε να διαθέσει σε τυποποιητική εταιρεία της Κρήτης άλλους 50 τόνους ελαιολάδου οξύτητας 0,25 τις προηγούμενες ημέρες ο ΑΣ Εμπάρου στο Ηράκλειο, παραμένοντας πιστός στη διαδικασία διάθεσης μέσω διαγωνισμού. Ο συνεταιρισμός αναμένεται να προχωρήσει και σε νέα πράξη μάλλον μετά από ένα δεκαήμερο, σύμφωνα με τον πρόεδρό του, Γιώργο Περογιαννάκη.

Ο ίδιος σχολιάζει ότι η τιμή αυτή είναι καλή για τις μέρες αυτές, ενώ, όπως αναφέρει, το ζήτημα είναι ότι δεν γίνονται πολλοί διαγωνισμοί και πράξεις, εντοπίζοντας διστακτικότητα ακόμη σε εμπόρους και μεσάζοντες. «Δεν τραβάει ποσότητες η Ιταλία», προσθέτει, αναφέροντας παράλληλα και τα προβλήματα που δημιουργεί εγχωρίως η παρατεινόμενη κατάσταση του κορωνοϊού και, κυρίως, η κλειστή εστίαση.

Χωρίς να τραβάει η αγορά, το πρόβλημα παραμένει για τους παραγωγούς που αναζητούν έσοδα για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε λιπάσματα και εργατικά. Στην περιοχή, οι τιμές για τον παραγωγό παραμένουν στα 2,60, συν πλην 5 λεπτά.

Τρομάζει μια παγωνιά για τα «ξεγελασμένα» δέντρα

Κατά τον ίδιο, η μεγαλύτερη ανησυχία για τις ημέρες που διανύουμε είναι η εκδήλωση κάποιου παγετού, ο οποίος μετά τις υψηλές θερμοκρασίες των προηγούμενων ημερών θα προκαλέσει προβλήματα. «Η ελιά πρώιμα έχει ξεγελαστεί από τα καιρικά φαινόμενα των προηγούμενων ημερών και έχει πετάξει», ανέφερε χαρακτηριστικά και ο Παναγιώτης Ντανάκας, διευθυντής του ΑΣ Μολάων-Πακίων στη Λακωνία. Μεταφέροντας την ανησυχία των παραγωγών για έναν ενδεχόμενο παγετό και ιδιαίτερα τη νύχτα, εξηγεί ότι αν καούν αυτά τα κομμάτια, δεν πρόκειται να δέσουν καθόλου για τη νέα σεζόν.

Παγιωμένη στα 2,90 η τιμή στους Μολάους

Εκτιμώντας ότι η οργάνωση θα προχωρήσει σε κάποια πράξη μεγάλων ποσοτήτων μόλις ανοίξει η αγορά, ο ίδιος μετέφερε μία ακόμη ανησυχία, καθώς όσο περνά ο καιρός δεν είναι σύμμαχος για τους παραγωγούς, αφού η αγορά θα έχει και τα πρώτα σημάδια για την επόμενη σοδειά.

Βλέποντας ακόμη περίπου δέκα ημέρες –όχι πλήρους εργασίας– μέχρι να ολοκληρωθεί η ελαιοσυλλογή, «το τέλος της περιόδου μάς βρίσκει με τα μεγαλύτερα αποθέματα λαδιού μέσα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ντανάκας. «Έχουμε μία τιμή παγιωμένη στα 2,90, με μία μικρή έξαρση για μικρή ποσότητα από τον συνεταιρισμό της Μεταμόρφωσης στα 3,10», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι η πράξη αυτή της προηγούμενης εβδομάδας αφορούσε ελαιόλαδο ιδιαίτερων ποιοτικών χαρακτηριστικών.

Κατά τον ίδιο, όλοι πλέον στρέφουν το βλέμμα στις αντιδράσεις της αγοράς, μετά και το δειλό άνοιγμα της εστίασης στην Ιταλία. Οι παραγωγοί της περιοχής δείχνουν και μία συγκράτηση, προσδοκώντας άνοδο των τιμών, αφού έχουν καλύψει κάποιες ανάγκες από ενισχύσεις και επιδόματα που δόθηκαν.

«Επειδή η Λακωνία, αλλά και γενικά η Ελλάδα είναι μία χώρα που τροφοδοτεί κυρίως την ξένη αγορά, κρεμόμαστε στην κυριολεξία από το τι θα γίνει με τις γειτονικές χώρες», υποστήριξε, εξηγώντας ότι και οι Ιταλοί έχουν γεμίσει τις δεξαμενές για την κάλυψη των αναγκών που έχουν με τα τρέχοντα δεδομένα. «Όλοι είναι σε αναμονή για το τι μέλλει γενέσθαι με Ιταλία, Ισπανία, αλλά και Γερμανία στο κομμάτι της αγροδιατροφής», υποστήριξε, με κρίσιμο στοιχείο το κατά πόσο θα παραταθούν τα lockdown, κάτι που θα κρίνει και το πού θα στραφούν αυτοί οι παίκτες.

πηγη