Τρίτη
7
Ιανουάριος
TOP

Σε 600 επενδυτές, fund managers και τραπεζίτες μιλά ο Χαρίτσης – Με το βλέμμα στις ΗΠΑ

Στην Ουάσιγκτον και τις ΗΠΑ γενικότερα είναι στραμμένα αυτές τις ημέρες τα βλέμματα όσον αφορά στις επόμενες εξελίξεις όσον αφορά στην ελληνική οικονομία, λίγα 24ωρα πριν τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ.

Το ΔΝΤ έδωσε στη δημοσιότητα έκθεση (Fiscal Monitor) στην οποία προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης 1,7% του ΑΕΠ για φέτος και 2,2% το 2018, το οποίο θα αυξηθεί στο 3,5% το 2019 και θα παραμείνει στο επίπεδο αυτό έως το 2022. Οι προβλέψεις αυτές είναι ίδιες με εκείνες που είχε ανακοινώσει το ΔΝΤ τον Ιούλιο με την έκθεση και έρχονται σε αντίθεση με τον στόχο του 3,5% που έχει τεθεί για το 2018 στο πλαίσιο του ελληνικού προγράμματος. Η ανακοίνωση των συμπερασμάτων έρχεται ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι διεργασίες για την τρίτη αξιολόγηση και προκαλεί προβληματισμούς στην ελληνική πλευρά, καθώς δεν αποκλείεται το Ταμείο να εγείρει νέες απαιτήσεις, όπως δεν αποκλείεται η μη επίτευξη των στόχων να φέρει υποχρεωτικά νέα μέτρα. Ωστόσο, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του mignatiou.com, το ΔΝΤ διευκρίνισε, παραπέμποντας τους δημοσιογράφους στην έκθεση του περασμένου καλοκαιριού, ότι δεν ζητά από την ελληνική κυβέρνηση λήψη μέτρων, για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό, που προκύπτει από τη διαφορά του με τους Ευρωπαίους, ως προς το ποσοστό του πρωτογενούς πλεονάσματος. Ειδικότερα, στη σχετική παράγραφο αναφέρεται πως αν η Ελλάδα «ικανοποιήσει πλήρως τις πολιτικές δεσμεύσεις και επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους που προβλέπονται από την συμφωνία του Ταμείου αλλά όχι τους στόχους του προγράμματος του ESM, οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν συμφωνήσει ότι οι πρόσβαση στις εκταμιεύσεις του θα συνεχιστεί και ότι οι στόχοι του ESM θα επανεξεταστούν».

Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της «Καθημερινής», κυβερνητικοί κύκλοι εκτιμούν πως το ΔΝΤ, στη βάση των νεότερων στοιχείων για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, ενδεχομένως να μεταβάλει τις προβλέψεις του κατά την άφιξή του στην Αθήνα, όπου και θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.

Στο μεταξύ, η ελληνική αποστολή που πέταξε για τις ΗΠΑ, λίγες ημέρες πριν τη συνάντηση Τσίπρα – Τραμπ, θα έχει συναντήσεις με ανώτερα στελέχη του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας αλλά και με Αμερικανούς επενδυτές που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα- επίσης, σημειώνεται πως το Σάββατο ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα έχει συνάντηση με τη διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Στις συζητήσεις που θα έχει με τους επενδυτές ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης, θεωρείται πως θα βρεθούν ψηλά στην ατζέντα η ενέργεια, ο τουρισμός, η κτηματαγορά και οι ψηφιακές τεχνολογίες.

Αναλυτικότερα, η ατζέντα των συναντήσεων περιλαμβάνει επαφές- παρουσιάσεις με υψηλόβαθμα στελέχη μεγάλων τραπεζών και Funds όπως η Deutche Bank, η BlackRock, η Bank of America, η Merill Lynch και η JP Morgan.

Ιδιαίτερης σημασίας είναι η εκδήλωση που διοργανώνει την Παρασκευή το απόγευμα η JP Morgan, με ακροατήριο 600 επενδυτές, fund managers και τραπεζίτες.

Κεντρικοί ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος θα μιλήσει για το χρέος και την πορεία υλοποίησης προγράμματος για την ανάπτυξη της χώρας και ο κ. Χαρίτσης, ο οποίος θα αναφερθεί στο εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για προσέλκυση επενδύσεων.

Επίσης με ενδιαφέρον αναμένεται και η συνάντηση με την ηγετική ομάδα του Doing Business, του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας που παρουσιάζει κάθε χρόνο την παγκόσμια κατάταξη για την ευκολία του επιχειρείν σε περισσότερες από 180 χώρες σε όλο τον κόσμο.

(με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)