Πέμπτη
18
Απρίλιος
TOP

Με το καλημέρα της συγκομιδής τα… παιχνίδια -Καταγγελίες από τον Αγροτοκτηνοτροφικό Σύλλογο Μεσσήνης για την κατάσταση με τις πατάτες

Με το καλημέρα της συγκομιδής άρχισαν τα… παιχνίδια από τους μεγαλέμπορους, όπως καταγγέλλει ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Μεσσήνης για την κατάσταση με τις πατάτες

Ανακοίνωση αγροτοκτηνοτροφικού συλλόγου Μεσσήνης.

Μπροστά σε ακόμη μια δύσκολη χρονιά βρίσκονται οι παραγωγοί πατάτας της περιοχής μας, αφού με το καλημέρα της φετινής ανοιξιάτικης παραγωγής οι μεγαλέμποροι τους χτύπησαν την πόρτα με τα γνωστά παιχνίδια, που συμβάλλουν στην πτώση της τιμής στον παραγωγό, με αθρόες εισαγωγές, παράνομες ελληνοποιήσεις, τεχνητές ελλείψεις στην αγορά κτλ. Όλα αυτά έρχονται να προστεθούν σε μια πενταετία κατρακύλας και χαμένων εισοδημάτων για τα οποία καμία κυβέρνηση δεν αποζημίωσε ουσιαστικά.

Φέτος λοιπόν, αφού καλλιεργήθηκε κλίμα τρομοκρατίας από μεγαλέμπορους της περιοχής, ότι δήθεν η τιμή της πατάτας θα πέσει στα τάρταρα το επόμενο διάστημα, εκβιάζουν με αυτόν τον τρόπο τους παραγωγούς. Αφενός να βγάλουν πρόωρα τις καλλιέργειες τους  (μη τυχόν και τους μείνουν απούλητες εάν περιμένουν για καλύτερες τιμές) και αφετέρου να είναι και ευχαριστημένοι με αυτές τις εξευτελιστικές τιμές που δίνουν τώρα.

Ήδη με την τιμή των 0,45 λεπτών-από την οποία δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω! – δεν αναπληρώνονται τα χαμένα εισοδήματα τόσον ετών και δεν εξασφαλίζεται το κόστος της φετινής παραγωγής και η επιβίωση των οικογενειών μας. Οι παραγωγοί να μην πανικοβάλλονται και να μην πέφτουν στην παγίδα των εμπόρων οι οποίοι έχουν σκοπό να γεμίσουν τις αποθήκες τους όσο πιο σύντομα γίνεται, με όσο το δυνατόν φθηνότερο προϊόν.

Την ίδια στιγμή που από εμάς θέλουν να πάρουν τζάμπα την πατάτα, στον λαό θα καταλήγει πάλι με τιμές χρυσάφι, πάνω του 1 ευρώ.

Σχεδιάζουν όμως χωρίς τον ξενοδόχο. θα μας βρουν μπροστά τους. Η απάντηση θα δοθεί μαζικά με την αγωνιστική διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων μας μέσα από τον αγροτικό σύλλογο.

Δεν παζαρεύουμε τις ζωές των οικογενειών μας . εδώ και τώρα απαιτούμε!

    • κατώτατη εγγυημένη τιμή των προϊόντων μας!
    • Να αναπληρωθεί στο 100%, τώρα το χαμένο εισόδημα το φετινό και των προηγούμενων ετών, προκειμένου να μείνει ένα εισόδημα για τις αγροτικές οικογένειες και να καλυφθεί το κόστος για την έναρξη της επόμενη παραγωγής. Να είναι ακατάσχετη η οποιαδήποτε αποζημίωση.
    • Με ευθύνη του κράτους να παρθούν μέτρα για τη διοχέτευση των προϊόντων με προσιτές τιμές στη λαϊκή κατανάλωση. Να μπει φρένο στην κερδοσκοπία μεγαλεμπόρων και βιομηχάνων. Να απαγορευτούν οι εισαγωγές στην πατάτα και στα άλλα προϊόντα, ώστε να διοχετευτεί πρώτα η εγχώρια αγροτική παραγωγή. Επιπλέον έλεγχος της ποιότητα των εισαγωγών, πχ η πατάτα Αιγύπτου ραντίζεται με απαγορευμένα φάρμακα.
    • Να απαλλαγούν από δημοτικά τέλη και από τις εισφορές στον ΓΟΕΒ (που πληρώνουν για να ποτίζουν την παραγωγή τους).
    • Άμεση αναστολή πλειστηριασμών και κατασχέσεων, κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ, τους ιδιώτες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Ταυτόχρονα να υπάρξει  κάλυψη από το κράτος ασφαλιστικών εισφορών. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια, σε είδη πρώτης ανάγκης και αφορολόγητο πετρέλαιο. Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, καμιά διακοπή αγροτικού ή οικιακού
  • ρεύματος.