Πέμπτη
25
Απρίλιος
TOP

Με 307 εκατ. χρηματοδοτεί η Ε.Ε., 64 καινοτόμες startups

Περισσότερα από €307 εκατ. σε 64 καινοτόμες startups, ανάμεσα στις οποίες και η ελληνική BRITE HELLAS, χορήγησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας (ΕΣΚ). Οι νεοσύστατες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις λαμβάνουν τη χρηματοδότηση για τη συμβολή τους στην επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και του Σχεδίου Ανάκαμψης για την Ευρώπη.

Οι επιλεγείσες προτάσεις περιλαμβάνουν από πρωτοπόρες λύσεις για την αυτοκινητοβιομηχανία, την αεροδιαστημική και τη ναυτιλία, μέχρι προηγμένα υλικά και τεχνολογίες του Internet of Things. Πάνω από το ένα τρίτο των εταιρειών, που επιλέχθηκαν, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΣΚ, διοικούνται από γυναίκες διευθύνουσες συμβούλους.

Πρόκειται για μεγάλη αύξηση, για την ακρίβεια για τριπλασιασμό, σε σχέση με προηγούμενους γύρους χρηματοδότησης του ΕΣΚ. Η αύξηση αυτή κατέστη δυνατή χάρη σε ένα πιλοτικό μέτρο, που θεσπίστηκε για πρώτη φορά στη χρηματοδότηση του ΕΣΚ, σύμφωνα με το οποίο τουλάχιστον το ένα τέταρτο των εταιρειών που καλούνται στις τελικές συνεντεύξεις πρέπει να έχουν γυναίκες διευθύνουσες συμβούλους.

Οι εταιρείες, που χρηματοδοτούνται, είναι εγκατεστημένες σε μεγάλο αριθμό χωρών, μεταξύ των οποίων και 17 κράτη – μέλη της Ε.Ε., γεγονός που προσδίδει στη συγκεκριμένη προκήρυξη του ΕΣΚ την ευρύτερη, μέχρι στιγμής, γεωγραφική εκπροσώπηση.

Σφραγίδες αριστείας

Στο μεταξύ, το ΕΣΚ απένειμε 562 σφραγίδες αριστείας της Πράσινης Συμφωνίας σε νεοσύστατες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες βάσει αξιολόγησης κρίθηκε ότι αξίζουν χρηματοδότηση, αλλά δεν την έλαβαν λόγω περιορισμένου προϋπολογισμού. Οι σφραγίδες αριστείας στόχο έχουν να τις βοηθήσουν να αποκτήσουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση από άλλες πηγές.

“Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας στηρίζει επιχειρηματίες, που έχουν όραμα και βρίσκουν ρηξικέλευθες λύσεις για την αντιμετώπιση επειγουσών κοινωνικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων, συμβάλλοντας στην Πράσινη Συμφωνία και στο σχέδιο ανάκαμψης για την Ευρώπη. Αυτές οι νεοσύστατες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναμένεται να επεκταθούν, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και ανάπτυξη και καθιστώντας την Ευρώπη παγκόσμιο πρωτοπόρο στις πράσινες τεχνολογίες και λύσεις”, σχολίασε η Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, κυρία Μαρίγια  Γκαμπριέλ.

Πράσινη Ευρώπη

Στόχος της Ένωσης είναι να γίνει η Ευρώπη η πρώτη, παγκοσμίως, κλιματικά ουδέτερη και βιώσιμη ήπειρος, έως το 2050. Στην εκπλήρωση αυτού του στόχου η έρευνα και η καινοτομία θα διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο. Το πρόγραμμα “Ορίζων Ευρώπη” είναι το επόμενο πρόγραμμα της Ε.Ε. για την έρευνα και την καινοτομία, αρχής γενομένης από το 2021.

Το “Ορίζων Ευρώπη”, σε συνέργεια με άλλα προγράμματα της Ε.Ε.  θα είναι το “κλειδί” για τη μόχλευση εθνικών δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων. Από κοινού θα προωθήσουν νέες τεχνολογίες, βιώσιμες λύσεις και ανατρεπτικές καινοτομίες και θα διαδώσουν επιτυχημένες νέες λύσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη και τον κόσμο.

Πάνω από το 35 % των δαπανών του προγράμματος “Ορίζων Ευρώπη” θα διοχετευτεί στην επίτευξη των στόχων για το κλίμα.