Σάββατο
27
Απρίλιος
TOP

Μήνυμα αλληλεγγύης της ΕΕ από τον Έβρο: “Η Ελλάδα είναι η δική μας ευρωπαϊκή ασπίδα” -700 εκατ. βοήθεια

Αφού είδαν τα έργα και τις ημέρες του Ερντογάν στα ελληνοτουρκικά σύνορα οι επικεφαλής της ΕΕ παραχωρούν συνέντευξη Τύπου μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.  Πρώτος πήρε τον λόγο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος εξαπέλυσε επίθεση στον Ταγίπ Ερντογάν λέγοντας ότι συμπεριφέρεται ως διακινητής. Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για ασύμμετρη απειλή στα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας και τόνισε ότι είναι υποχρεωμένος να διαφυλάξει την κυριαρχία της χώρας του.

Ο πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά: «Είναι υποχρέωσή μου να περιφρουρήσω την ακεραιότητα της χώρας μου και αυτό θα κάνω. Γνώμονάς μας η ασφάλεια της Ελλάδας και της Ευρώπης». «Τα σύνορα της Ελλάδας είναι τα σύνορα της Ευρώπης και θα τα προστατεύσουμε. Η Ελλάδα περιμένει απτή βοήθεια από την Ευρώπη, η οποία δεν έχει ανταπεξέλθει πλήρως στις ανάγκες υποστήριξης της Ελλάδας στο προσφυγικό», είπε ακόμα ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Και πρόσθεσε: «Η Τουρκία έχει μετατραπεί σε διακινητή μεταναστών. Τα βίντεο που δείχνουν δωρεάν μετακινήσεις, οι μαρτυρίες όσων έφτασαν στον Έβρο και τα μηνύματα των διακινητών το αποδεικνύουν. Αντιδρούμε με γνώμονα την προστασία των συνόρων μας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης. Όσα συμβαίνουν στα ελληνικά σύνορα αποτελούν διεθνές πρόβλημα πρώτου μεγέθους. Οι απειλές του κυρίου Ερντογάν δεν πέρασαν, προσέκρουσαν στο φρόνημα των Ελλήνων».

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα: «Η Ελλάδα έχει αποδείξει την ευαισθησία της. Αλλά η αλληλεγγύη πρέπει να αποδεικνύεται και προς τους Έλληνες πολίτες. Δεν υπάρχει κράτος χωρίς ασφαλή σύνορα και δεν υπάρχουν δικαιώματα χωρίς κράτος δικαίου. Ένιωσα χαρά και υπερηφάνεια δίπλα στους ανθρώπους που υπηρετούν εδώ. Η Ελλάδα και η Ευρώπη, δεν εκβιάζονται, συζητούν. Τα σύνορα μας είναι αδιαπραγμάτευτα».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ δήλωσε: «Τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα και αυτό που κάνετε είναι καίριας σημασίας για το μέλλον της ΕΕ. Η παρουσία μας είναι ένα μήνυμα. Είμαστε μαζί γιατί η προστασία των συνόρων είναι ζωτικής σημασίας. Είναι σημαντικό να γίνουν όλες οι δυνατές προσπάθειες για μια πολιτική λύση για τη Συρία».

Η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν παίρνοντας τον λόγο είπε ότι «Είναι πολύ σημαντικό να βρίσκομαι εδώ μαζί σας. Οι δικές σας ανησυχίες είναι και δικές μας ανησυχίες. Είμαστε αποφασισμένοι να παρέχουμε υποστήριξη στις ελληνικές αρχές. Η Frontex θα ενεργοποιήσει μέσα σε μια επιχείρηση Rapid. Ξεκινάμε τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας βάσει αιτήματος της Ελλάδας, για παροχή σκηνών, υποδομής κα. Θα παρέχουμε κάθε απαραίτητη υποστηριξη. Ειναι ένα πρόβλημα που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει η Ελλάδα μόνη της. Ευχαριστώ την Ελλάδα που είναι η δική μας ευρωπαϊκή ασπίδα σε αυτούς τους καιρούς».

Ο Πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι ευχαρίστησε την χώρα μας. «Να πούμε ευχαριστώ στην Ελλάδα, στους Έλληνες πολίτες που προσπάθησαν τόσο καιρό να προστατεύσουν ανθρώπους. Και να πούμε στην Τουρκία ότι θέλουμε να συνδιαλαγούμε και ότι πρέπει να σεβαστεί συμφωνίες».

Δείτε όλη την συνέντευξη Τύπου

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάϊεν, ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι, πέταξαν νωρίτερα με ελικόπτερο Σινούκ κατά μήκος των συνόρων του Έβρου προκειμένου να δουν την κατάσταση που επικρατεί.

Στη συνέχεια προσγειώθηκαν στην Ορεστιάδα και κατευθύνθηκαν στο στρατιωτικό Φυλάκιο 1 των Καστανιών. Εκεί είδαν κατεστραμμένα οχήματα από πέτρες που είχαν πεταχτεί από την άλλη πλευρά καθώς και καπνογόνα τουρκικής προέλευσης που εκτοξεύτηκαν κατά των ελληνικών δυνάμεων.

Επισκέφτηκαν το σημείο που υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση ατόμων που θέλουν να περάσουν στην Ελλάδα και επέστρεψαν στο Φυλάκιο όπου έγινε ενημέρωση από τον Α/ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνο Φλώρο. Προβλήθηκε βίντεο με στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η πίεση στα σύνορα της Ελλάδας, που είναι και σύνορα της Ευρώπης, μεθοδεύεται από την Τουρκία.

www.newsit.gr