Δευτέρα
23
Δεκέμβριος
TOP

Ξέσπασμα Χαρδαλιά: Οι λογικές αντάρτικου για τη μουσική στα μπαρ δεν είναι αποδεκτές

«Όποιος αποφασίσει να παραβεί τους κανόνες, θα αναλάβει και τις ευθύνες του», δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας

Το ξέσπασμα του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, προκάλεσε ερώτηση δημοσιογράφου για το «αντάρτικο», όπως το αποκάλεσαν ορισμένων ιδιοκτητών καταστημάτων υγειονομικού χαρακτήρα, οι οποίοι φέρονται να καλούν τα μέλη τους να μην πειθαρχούν στις αποφάσεις και να βάζουν κανονικά μουσική στα καταστήματά τους.

Ο κ. Χαρδαλιάς παρενέβη, λέγοντας ότι «η μουσική σαφώς δεν κολλάει, αλλά όλοι οι επιστήμονες, σε όλον τον κόσμο, συμφωνούν ότι η μουσική κάνει τους ανθρώπους να μιλούν πιο δυνατά, να χορεύουν και να έρχονται πιο κοντά, με συνέπεια ο ιός να μεταδίδεται σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα.

Οι λογικές αντάρτικου δνε μπορούν να γίνουν ανεκτές. Όποιος αποφασίσει να παραβεί τους κανόνες, θα αναλάβει και τις ευθύνες του».

Πιο συγκεκριμένα είπε:

«Ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του. Ακούω συνέχει αυτή τη συζήτηση και μάλθστα τη θεωρώ πολύ επιπόλαιη άποψη ότι “έλα βρε, η μουσική κολλάει;”. Η μουσική προφανώς δεν κολλάει. Η μουσική αυξάνει το ρίσκο της μετάδοσης του ιού. Αυτό έχει αποδειχθεί παγκοσμίως από μεγάλα ερευνητικά και πανεπιστημιακά ιδρύματα και από όλους τους λοιμωξιολόγους. Δεν είναι συμπτωματικό ότι ομόφωνα η επιτροπή των επιδημιολόγων εκφράζει τους ενδιασμούς της σε σχέση με τη χρήση της μουσικής.  Μουσική σημαίνει ότι όταν υπάρχει, ότι πρώτον, αν τραγουδήσω, εύλογα, θα έχω περισσότερα σταγονίδια, με συνέπεια να επηρεάσω τους διπλανούς μου.  Δεύτερον, εάν δεν ακούω καλά, να φωνάζω πιο δυνατά. Η μουσική συνδυάζεται με τον χορό. Χορός σημαίνει, μη τήρηση μέτρων. Επίσης η μουσική εκ των πραγμάτων είναι συνδυασμένη με το αλκοόλ. Το αλκόλ δημιουργεί τέτοιες καταστάσεις, που είναι πολύ χαλαρές σε σχέση με την τήρηση των μέτρων. Αυτή η λογική του παραλόγου πρέπει να σταματήσει. Όλοι αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη να χορέψουμε, να διασκεδάσουμε, να έρθουμε πιο κοντά με τους οικείους μας. Πρέπει όμως να γίνουν βήμα βήμα. Είναι δυνατόν την ίδια ώρα που η ελληνική κοινωνία έχει κάνει τόσες θυσίες, που μετράμε τόσα θύματα, να μιλάμε για λογικές αντάρτικου; Υπάρχουν λόγοι που οι νόμοι πρέπει να τηρηθούν. Σιγά σιγά θα επανέλθει η κανονικότητα. Αν νομίζουν κάποιοι ότι μέσα από τη λογική του αντάρτικου θα τινάξουν την προσπάθεια στον αέρα… Αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό. Το θέμα της μουσικής θα επανέλθει με βάση την επιδημιολογική εικόνα της χώρας. Όσο υπάρχει σε υψηλό ρίσκο, θα παραμένει σε στασιμότητα, μέχρι επιτέλους οι διασωληνωμένοι να πέσουν, οι άνθρωποι που φεύγουν από κοντά μας να πέσουν, και τα κρπύσματα να μειωθούν. Είμαστε σε μία πολύ καλή κατάσταση. Είμαστε σε μία κρίσιμη καμπή. Λογικές αντάρτικου, σε εισαγωγικά, όσο και αν κρύβουν την αγωνία για ορισμένα πράγματα και για ορισμένες επαγγελματικές ομάδες, είναι εξαιρετικά επικίνδυνες. Δεν το λέει νη πολιτική ηγεσία, ή ο υφυπουργός, το λένε παγκόσμια, όλοι οι επιδημιολόγοι και όλες οι έρευνες που έχουν γίνει πάνω σε αυτό το θέμα. Συγχωρέστε μου την παρέμβαση, αλλά είμαι και εγώ δέκτης και επιθέσεων αν θέλετε, για το ζήτημα της μουσικής. Και δεν αντιλαμβάνομαι ειρωνικά σχόλια και από ανθρώπους που ασχολούνται με τον κοινό βίο». 

πηγή: protothema.gr