Κυριακή
28
Απρίλιος
TOP

Οι μεγάλες δυνατότητες και ευκαιρίες χρηματοδότησης μέσω LEASING -Τι σημείωσε στο BEST o Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Εταιρειών Χρηματοδοτικής Μίσθωσης (video)

Μετά την δεκαετή κρίση ήρθε η πανδημία να κλονίσει ακόμη περισσότερα τα θεμέλια της οικονομίας στη χώρα μας. Πλέον η ανάγκη για ένα σχέδιο βιωσιμότητας είναι πιο επιτακτική από ποτέ και εδώ δυναμική είναι η προοπτική που υπάρχει μέσω του LEASING. Διευκρινίζοντας αρχικά τι εστί LEASING και ακολούθως ποιες οι προοπτικές που προσφέρει, μίλησε στην τηλεόραση BEST και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων με τον Θέμη Κανελλόπουλο, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Εταιρειών Χρηματοδοτικής Μίσθωσης/ Leasing, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Leasing και Probank, Θεόδωρος Σπυρόπουλος.

«Ο κόσμος όταν μιλά για leasing καταλαβαίνει ότι είναι χρηματοδότηση μόνο αυτοκινήτων, δυστυχώς. Αφορά ότι είδος χρηματοδότησης μπορεί να κάνει και ένα κανονικό δάνειο. Μπορεί να χρηματοδοτηθούν ακίνητα, αυτοκίνητα, λεωφορεία, φορτηγά, μηχανήματα έργου, ενεργειακά πάρκα, φωτοβολταϊκά, αιολικά, βιομάζες… Όλων των ειδών οι χρηματοδότες που μπορεί να γίνουν με δάνειο, μπορεί να γίνουν και με τη μορφή leasing. Δυστυχώς για τη χώρα μας είμαστε από τις τελευταίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά και υπόλοιπα απαιτήσεων από χρηματοδοτικές μισθώσεις και σαν νέα παραγωγή, αλλά προσπαθούμε σιγά-σιγά και θεωρούμε ότι το leasing είναι ένα χρηματοδοτικό εργαλείο που πρέπει να αναπτυχθεί περαιτέρω στην χώρα μας και ειδικά τώρα από την 10ετή κρίση που βιώνει η χώρα είναι καλό εργαλείο γιατί αφορά κυρίως μικρομεσαίων πελάτες. Οπότε δίνουμε μία επιλογή στους μικρομεσαίους επαγγελματίες να χρηματοδοτηθούν μέσω μορφής leasing. Το θετικό είναι ότι τρέχουν αυτή τη στιγμή πάρα πολλά προγράμματα είτε ευρωπαϊκά, είτε ελληνικά μέσω ΕΣΠΑ, μέσω Ταμείου Ανάκαμψης που έχουν σημαντικό ποσοστό χρηματοδότησης, οπότε μπορεί να έρθει το leasing, η χρηματοδοτική μίσθωση, σαν επιπλέον χρηματοδότηση έτσι ώστε ο επιχειρηματίας να χρειαστεί να βάλει πολύ μικρή συμμετοχή για να προχωρήσει τα επενδυτικά του πλάνα.»

Τι είναι όμως αυτό που κάνει το leasing να διαφέρει από ένα κοινό δάνειο;

«Το διαφορετικό του leasing είναι ότι ενώ στο δάνειο γράφεται μία προσημείωση στο πάγιο που χρηματοδοτείται, το leasing επειδή είναι πάγιο της εταιρείας. Δηλαδή, εμείς παραγγέλνουμε από τον ξένο οίκο το μηχάνημα ακριβώς στις προδιαγραφές που θέλει ο πελάτης για να είναι ακριβώς tailor-made για αυτόν. Το μηχάνημα είναι ιδιοκτησία δικιά μας, το οποίο μεταβιβάζεται στον πελάτη με την τελική εξόφληση του παγίου…

…Μπορούμε να δομήσουμε και τα μισθώματα του, “τρέχει” όπως το δάνειο, δηλαδή είναι τοκοχρεολυτικές οι δόσεις αλλά μπορεί σε κάποιες επιχειρήσεις που έχουν εποχικότητα, κάποιους μήνες που τα έσοδα της επιχείρησης είναι παραπάνω να βάλουμε μεγαλύτερες δόσεις και κάποιους μήνες που είναι μικρότερες να βάλουμε μικρότερες δόσεις. Δηλαδή μπορούμε να το προσαρμόζουμε σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε επιχειρηματία.»

Το δεύτερο πιο σημαντικό στοιχείο είναι πως απευθύνεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες εν μέσω της πανδημικής αυτής κρίσης είναι αυτές που έχουν πληγεί στον μέγιστο βαθμό.

«Οι μικρομεσαίοι είναι το μεγάλο ερωτηματικό κατά πόσο θα μπορέσουν να συνεχίσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα και εκεί είναι που πρέπει να παρέμβουμε μαζί με τη χρηματοδότηση που θα έρθει από το Ταμείο Ανάκαμψης, να μπούμε και εμείς το “παζλ” χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Γι’ αυτό το λόγο κάναμε και την επίσκεψη στο Εμπορικό Επιμελητήριο της πόλης σας, είδαμε τους φορείς και τους επαγγελματίες, μας είπαν τις ανησυχίες τους μαζί με τα προβλήματά τους και θεωρούμε ότι το leasing είναι ένα προϊόν κατάλληλο, σε αυτή την σε αυτή την κρίση που βιώνουμε, να τους βοηθήσει να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και να πάμε παρακάτω και οι ίδιοι επαγγελματικά αλλά και η οικονομία και συνολικά η χώρα.»

Εκτός από το Εμπορικό Επιμελητήριο, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Εταιρειών Χρηματοδοτικής Μίσθωσης/ Leasing, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Leasing και Probank, Θεόδωρος Σπυρόπουλος είχε συναντήσεις και με άλλους φορείς στην πόλη και δη με τον Δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο με τον οποίο συζήτησαν περί των έργων που διεκδικεί μέσω προγραμμάτων και “τρέχει” αυτή την περίοδο ο Δήμος Καλαμάτας. «Μας ανέφερε τα μεγάλα έργα που τρέχουν αυτή τη στιγμή. Μπορούμε να βοηθήσουμε και εμείς σαν εταιρεία στη χρηματοδότηση κάποιων από αυτά. Από τις μελέτες που κάναμε δείχνει ότι υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω ανάπτυξη. Πολλοί πελάτες είναι εδώ, που τυποποιούν και εξάγουν προϊόντα και εδώ θέλουμε κι εμείς να βοηθήσουμε ώστε να γίνει πιο οργανωμένο και πιο δομημένο με καλύτερη εμφύσηση και αποτέλεσμα όσον αφορά την εξαγωγική διαδικασία που αυτό είναι που αναζητάει ο τόπος, περισσότερες εξαγωγές και λιγότερες εισαγωγές για ένα θετικότερο ισοζύγιο στην οικονομία»

Τι γίνεται με τα έργα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης:

«Το Ταμείο Ανάκαμψης θα συμβάλλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη της οικονομίας και της χώρας με ένα ποσοστό στα μεγάλα έργα 40 με 45%. Θα μπει οπωσδήποτε τραπεζικός δανεισμός ή χρηματοδοτικές μισθώσεις και μία μικρή συμμετοχή από τον επαγγελματία. Το Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι ο ακρογωνιαίος λίθος που θα φέρει την ανάπτυξη στην οικονομία μας αυτή τη στιγμή έτσι όπως είναι.» 

Λέγοντας πως «στην Ευρώπη και στην Ελλάδα η ενέργεια είναι ένας κλάδος που θα παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της οικονομίας», ο κ. Σπυρόπουλος έκανε πρόσφατα παρέμβαση μέσω της οποίας χαρακτήρισε την κυκλική οικονομία ως μονόδρομο. «Έτσι όπως δουλεύει το μοντέλο σε 40 -50 χρόνια δεν θα υπάρχει πλανήτης, δεν θα μπορούμε να καταναλώσουμε, οπότε η κυκλική οικονομία θα συμβάλει στην εξέλιξη καθώς αυτά που παράγουμε και καταναλώνουμε πρέπει με κάποιο τρόπο να τα ξανά χρησιμοποιούμε. Δεν μπορούμε να τα… θάβουμε και όλη αυτή η οικονομία γύρω από την Βιώσιμη Ανάπτυξη και Κυκλική Οικονομία πρέπει οπωσδήποτε να χρηματοδοτηθεί και είναι μονόδρομος».

Οι ευκαιρίες που δίδονται σε επιχειρηματίες αλλά και σε δήμους και περιφέρειες είναι πολλές, που μέσω της διαδικασίας του leasing θα έχουν την δυνατότητα να τις εκμεταλλευτούν. «Πρέπει να δούμε τα πράγματα από μια νέα οπτική. Να δούμε λιγάκι τα ενεργειακά μας, το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα, βγαίνουν κοινοτικές οδηγίες που απαγορεύονται για παράδειγμα τη χρήση πλαστικού και επιβραβεύουν την χρήση της χάρτινης σακούλας. Μπορούν να έρθουν σε εμάς να τους βοηθήσουμε να ανανεώσουν όλη την παραγωγική τους διαδικασία με χρηματοδότηση leasing

Παράλληλα δυνατότητες υπάρχουν και σε ότι αφορά στα ακίνητα. «Αν κάποια εταιρεία έχει ένα ακίνητο που έχει κάποια αξία ή παίρνει κάποια ενοίκια, μπορούμε να το αγοράσουμε εμείς να τους δώσουμε ρευστότητά να την επενδύσουν στην επιχείρησή τους, να ξεπεράσουν αυτό το σκόπελο που έχουν μπει.»

Ανοίγει λοιπόν το leasing σε πολλές κατευθύνσεις, τι ισχύει ωστόσο με τους ιδιώτες;

«Δυστυχώς είμαστε από τις ελάχιστες χώρες στον πλανήτη που η χρηματοδοτική μίσθωση στους ιδιώτες δεν επιτρέπεται νομοθετικά. Σαν Ένωση έχουμε κάνει έχουμε κάνει αρκετές συναντήσεις με τα αρμόδια Υπουργεία και πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο να ανοίξουμε και αυτή την αγορά, η οποία θα φέρει επανάσταση -θεωρώ εγώ- στη χώρα γιατί θα μπορούν όχι μόνο οι επαγγελματίες και τα νομικά πρόσωπα αλλά και τα φυσικά πρόσωπα και οι ιδιώτες να χρηματοδοτηθούν και να είναι κερδισμένοι όλοι, κοινωνία, πολίτες και το ελληνικό δημόσιο.»

Με τη νέα αυτή αγορά τον ορίζοντα ο κ. Σπυρόπουλος τόνισε πως όσοι επιθυμούν να… αδράξουν την ευκαιρία δεν έχουν παρά να απευθυνθούν στις εταιρείες leasing επισημαίνοντας ξανά πως δεν πρόκειται μόνο για χρηματοδότηση αυτοκινήτων αλλά για κάθε επιχειρηματική ανάγκη λέγοντας χαρακτηριστικά πως «θα μπορέσουν να κάνουν πάρα πολλά»

Δείτε το video εδώ