TOP

Οι προσδοκίες που ανοίγουν από την συμφωνία με την Ιταλία και το “μικρό καλάθι” από τη… Λιβύη – Τι εκτιμούν οι ειδικοί για τις τουρκικές απειλές – Όλα όσα ανέλυσε ο Άγγελος Συρίγος στο BEST (video)

Σε διαρκή εγρήγορση είναι πιά η χώρα μας η οποία και ενισχύει τις διπλωματικές της κινήσεις με συντονισμένα βήματα προς κατευθύνσεις που φέρνουν ουσιαστικό αποτέλεσμα. Μια τέτοια ενέργεια ήταν η συμφωνία με την Ιταλία για την ΑΟΖ η οποία δείχνει πως «…έχουμε μια σύμβαση που ανταποκρίνεται στις βασικές θέσεις μας», όπως σημείωσε ο Άγγελος Συρίγος.

Ο Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Βουλευτής της ΝΔ ανέφερε μιλώντας στην τηλεόραση BEST πως η κίνηση αυτή «…αποτελεί ένα σαφές μήνυμα και προς Αίγυπτο και Αλβανία» και τόνισε παράλληλα πως «…με την Αίγυπτο θα υπάρξει μια σκληρή διαπραγμάτευση. 16 χρόνια προσπαθούμε να υπογράψουμε συμφωνία με την Αίγυπτο, ευελπιστώντας πως αυτή τη φορά θα υπάρξει».

Ερωτώμενος ο κ. Συρίγος αναφέρθηκε και στα δεδομένα από το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο όπου «..το μνημόνιο είναι κάτι σοβαρό , είναι παράνομο, είναι αντίθετο προς το διεθνές δίκαιο, αλλά στην πράξη για να ακυρωθεί η συμφωνία υπάρχουν δυο τρόποι: ή αποχωρεί το ένα κράτος ή πάμε στο διεθνές δικαστήριο» και πρόσθεσε πως «η Λιβύη αναπνεύσει με τουρκικούς πνεύμονες» και πως «…έχουμε μικρά περιθώρια για να πετύχουμε κάτι».

Όσο για τις σημερινές διαρκείς παραβιάσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο ο κ. Συρίγος σχολίασε πως «η Τουρκία από το Νοέμβριο και ύστερα θεωρεί ότι πλησιάζει στην ολοκλήρωση των σχεδίων της, για αυτό το λόγο η Ελλάδα παίρνει τα μέτρα της».