Τετάρτη
15
Ιανουάριος
TOP

Οι τροφές που καταπολεμούν την κυτταρίτιδα, το πάχος και την κατάθλιψη

Οι τροφές λειτουργούν ευεργετικά στον οργανισμό, ακόμη και θεραπευτικά, όταν συμπεριλαμβάνονται σωστά και ισορροπημένα σε ένα διαιτολόγιο, συνδυάζοντας τη θρέψη με την τέρψη…

Ξεκινώντας μια μικρή περιήγηση στο θαυμαστό κόσμο των τροφών και των θρεπτικών συστατικών, αξίζει ν’ αναφέρουμε πως ο διαχωρισμός των τροφών σε καλές και κακές δεν είναι ιδιαίτερα εύστοχος, αφού μια τροφή που κάποιον ενδέχεται να τον επηρεάζει αρνητικά μπορεί να ευεργετεί κάποιον άλλο.

Έτσι, το αβγό, με την πλούσια περιεκτικότητά του σε χοληστερόλη, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά (ιδιαίτερα όταν αποτελεί μέρος μιας μη ισορροπημένης διατροφής) το άτομο με αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης. Είναι όμως μια εξαιρετική τροφή για τα παιδιά, που έχουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και απαιτήσεων σε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη, σίδηρο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Ακόμη και για το ίδιο άτομο μια τροφή μπορεί να ενδείκνυται σε ορισμένες περιπτώσεις και σε κάποιες άλλες όχι. Για παράδειγμα, σε καταστάσεις δυσκοιλιότητας το ακτινίδιο μπορεί να αποτελέσει τροφή-φάρμακο. Αν όμως το ίδιο άτομο πάθει διάρροια για κάποιο λόγο, τότε σαφέστατα το ακτινίδιο αντενδείκνυται.

Ίσως είναι λοιπόν πιο σωστό να μιλάμε για καλή ή κακή διατροφή στο σύνολό της και όχι για «καλές» ή «κακές» τροφές. Ακόμη και το πιο «καταδικασμένο» τρόφιμο, π.χ. ένα προφιτερόλ πλούσιο σε ζάχαρη και λιπαρά, έχει θέση σε ένα καλά καταρτισμένο και ισορροπημένο πλάνο διατροφής (άλλωστε η έννοια της ισορροπημένης διατροφής
συνδυάζει τη θρέψη και την τέρψη…). Ας δούμε πώς επιβεβαιώνεται η ρήση «είμαστε ό,τι τρώμε» και πώς σχετίζεται η διατροφή μας, αρνητικά ή θετικά, με διάφορες καταστάσεις.

Κυτταρίτιδα: Ζήτω το πράσινο τσάι!
Τελευταία, το πράσινο τσάι προκαλεί το έντονο ενδιαφέρον των ερευνητών, καθώς συσχετίζεται με μια σειρά από πολύ σημαντικές διαδικασίες για τον οργανισμό. Αυτό οφείλεται στην περιεκτικότητά του σε ισχυρότατες αντιοξειδωτικές ουσίες, τις κατεχίνες, με κυριότερη την επιγαλλοκατεχίνη -για την οποία μελέτες δείχνουν ότι η αντιοξειδωτική ικανότητά της είναι πολλαπλάσια (έως και 200 φορές) από αυτήν της πιο ισχυρής αντιοξειδωτικής βιταμίνης, της βιταμίνης Ε. Τα συστατικά αυτά του πράσινου τσαγιού φαίνεται ότι συμβάλλουν σημαντικά, εκτός των άλλων, στη διατήρηση της καλής υγείας του δέρματος και των ιστών. Ιδιαίτερα δε
για το πρόβλημα της κυτταρίτιδας, μελέτες δείχνουν ότι οι κατεχίνες μπορούν να συμβάλουν σε πολλαπλό επίπεδο στην αντιμετώπισή της. Παράλληλα, και για την επιτυχή αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας, πολύ σημαντική είναι η έντα ξη του ατόμου σε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο με τις εξής αρχές:

*Χαμηλή διατροφική κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών (γαλακτοκομικών, κρέατος)
*Χαμηλή διατροφική κατανάλωση απλών σακχάρων (επιτραπέζιας ζάχαρης, αναψυκτικών)
*Προσοχή στην κατανάλωση αλατιού και ιδιαίτερα κρυμμένου (σε κονσέρβες, fast food, σος, κ.λπ.)
*Αποφυγή κατανάλωσης τηγανητών τροφών
*Περιορισμός κατανάλωσης τροφίμων που εμπεριέχουν συνδυασμό μη ευεργετικών συστατικών (π.χ. αλλαντικά = πολύ αλάτι + κορεσμένο λίπος, γλυκά = πολλή ζάχαρη + κορεσμένο λίπος)
*Επαρκής κατανάλωση φρούτων, λαχανικών εποχής (τουλάχιστον 5 μερίδες καθημερινά)
*Επαρκής ενυδάτωση (ανάλογη με τη θερμιδική πρόσληψη)

Αδυνάτισμα: Λίγο ασβέστιο παραπάνω…
Οι υψηλές σε ασβέστιο δίαιτες φαίνεται να μετριάζουν τη συσσώρευση λίπους σε περιόδους υπερσίτισης και αντίστοιχα να επιταχύνουν την αποδόμηση λίπους κατά την εφαρμογή υποθερμιδικής σίτισης. Πέρα όμως από το ασβέστιο σαν μεμονωμένο συστατικό, τα γαλακτοκομικά φαίνεται να έχουν ισχυρότερη θετική επίδραση στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας. Κι αυτό γιατί εμπεριέχουν και άλλα θρεπτικά συστατικά που «συνεργάζονται» με το ασβέστιο στα μονοπάτια της λιπόλυσης. Πιο συγκεκριμένα, περιέχουν αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (ACE), αμινοξέα διακλαδιζόμενης αλυσίδας (BCAA) και άλλα βιοενεργά συστατικά της πρωτεΐνης του
ορού γάλακτος. Πρέπει να τονιστεί ότι οι μελέτες μιλούν πάντα για τη θετική επίδραση γαλακτοκομικών χαμηλών σε λιπαρά.

Κακή διάθεση: Φάτε μάτια ψάρια!
Πριν από λίγα χρόνια μια ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον Andrew Stoll, διευθυντή του εργαστηρίου ψυχοφαρμακευτικής έρευνας του McLean Hospital, έδειξε πως η συμπληρωματική χορήγηση ω-3 λιπαρών οξέων σε ασθενείς με κατάθλιψη μείωσε σημαντικά τη συχνότητα και την ένταση των επεισοδίων τους. Το αρχικό ερέθισμα
για την έρευνα του Stoll ήταν η παρατήρηση πολλών επιστημόνων σχετικά με τα επίπεδα ω-3 λιπαρών οξέων τόσο στο πλάσμα, όσο και στις κυτταρικές μεμβράνες ατόμων με διάγνωση χρόνιας κατάθλιψης. Τα επίπεδα αυτά λοιπόν παρουσιάζονταν πάντα μειωμένα. Στο ίδιο μάλιστα πόρισμα κατέληγε και μελέτη του καθηγητή Ψυχιατρικής Malcolm Peet και αφορούσε τα επίπεδα ω-3 λιπαρών οξέων των μεμβρανών των ερυθροκυττάρων σε ασθενείς με χρόνια μελαγχολία. Οι περισσότερες έρευνες σχετικά με την ψυχική διάθεση και τα ω-3 λιπαρά οξέα έχουν γίνει με ιχθυέλαια. Μάλιστα, πολλοί επιστήμονες είναι τόσο ενθουσιασμένοι με τη δράση των διατροφικών συμπληρωμάτων των ιχθυελαίων που πιστεύουν ότι για πρώτη φορά μπορεί η αποτελεσματικότητα ενός συμπληρώματος διατροφής να συγκριθεί με μια συνθετική φαρμακευτική ουσία. Να τονίσουμε πως εκτός από τα ιχθυέλαια, και συνεπώς τα ψάρια, πολύ καλές πηγές ω-3 λιπαρών είναι ο λιναρόσπορος και τα καρύδια.

Κακή εντερική λειτουργία: Ζήτω το ευεργετικό βακτήριο!
Στην ελληνική αγορά κυκλοφορεί πλέον ένα μοναδικό είδος προβιοτικού στελέχους (Bifidobacterium ActiRegularis) μέσα σε γιαούρτι, με ιδιαίτερα ευεργετικές ιδιότητες για την καλή λειτουργία του εντέρου. Τα προβιοτικά αναφέρονται σε πολύ συγκεκριμένα, ζωντανά στελέχη βακτηριακών ειδών που συνήθως προστίθενται σε διάφορα τρόφιμα.
Η κατανάλωση ενός τέτοιου γιαουρτιού ημερησίως για δύο εβδομάδες μειώνει το χρόνο διέλευσης της τροφής μέσα στη γαστρεντερική οδό και βοηθάει στη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Γενικά, η δυσκοιλιότητα τις περισσότερες φορές αντιμετωπίζεται συνδυαστικά με δίαιτα πλούσια σε
φυτικές ίνες, επαρκή πρόσληψη υγρών με αυξημένη σωματική δραστηριότητα.

πηγή: olivemagazine.gr