TOP

Ορατά τα πρώτα σημάδια της «απλής αναλογικής» στους Δήμους

Οι αυτοδιοικητικές εξελίξεις και τα όσα στο προεκλογικό πεδίο διαδραματίζονται και στη Μεσσηνία, δείχνουν ότι δεν θα αργήσει η επιβεβαίωση όλων εκείνων που καιρό τώρα εκφράζουν την άποψη ότι η απλή αναλογική θα τινάξει στον… αέρα τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Άλλωστε τα πρώτα σημάδια του «Κλεισθένη» έχουν ήδη γίνει ορατά σε μικρούς και μεσαίου μεγέθους δήμους, όπου ο κατακερματισμός δυνάμεων και η πολυδιάσπαση είναι εμφανής, με τα… παζαρέματα για την επόμενη ημέρα να έχουν ξεκινήσει.

Και μπορεί το… αφήγημα περί συνεργασιών και συναινέσεων να αποτέλεσε το όχημα προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει τη… μεταρρύθμιση, η πραγματική ζωή όμως δείχνει ότι τίποτα δε θα είναι… ιδανικό, με την μπαχαλοποίηση των τοπικών κοινωνιών να φαντάζει ως ένα σενάριο που συγκεντρώνει ολοένα και περισσότερες πιθανότητες να το δούμε να… παίζεται.

Βέβαια πάντα υπάρχει και η άποψη εκείνων που βλέπουν πίσω απ’ όλα αυτά τα κομματικά οφέλη της σημερινής κυβέρνησης, η οποία ούτως ή άλλως δεν έχει να χάσει πολλά, εν αντιθέσει με τη ΝΔ και τις δυνάμεις της ευρύτερης κεντροαριστεράς που οδηγούνται σε μία επικίνδυνη πολυδιάσπαση, κάτι που πιθανότητα -μέσα από την όξυνση τις προεκλογικής περιόδου- επηρεάσει τα κόμματα και σε επίπεδο εθνικών εκλογών. Κατά πολλούς μάλιστα αυτό είναι που επιθυμεί διακαώς το κυβερνών κόμμα.

Με δεδομένη μάλιστα τη νοοτροπία που κυριαρχεί στην Ελλάδα, ειδικά στο επίπεδο των συνεργασιών, με την παντελή έλλειψη τέτοιας κουλτούρας αλλά και της… υποδομής στην κρατική μηχανή να αντέξει την όποια μορφή ακυβερνησίας, τα όσα θα δούμε το επόμενο διάστημα και σίγουρα μετά τις εκλογές εφόσον δεν υπάρξουν γενναίες τροποποιήσεις (κάτι επιχειρεί να διορθώσει ο Αλέξης Χαρίτσης αφουγκραζόμενος την αγωνία των αυτοδιοικητικών) μάλλον θα πρέπει να μας… τρομάζουν!

Όσον αφορά την… κυβερνησιμότητα; Με την πλειοψηφία να αποτελεί μάλλον λέξη που θα αναζητούμε στα επόμενα Δημοτικά Συμβούλια, άνθρωποι που επί χρόνια ασχολούνται με την αυτοδιοίκηση υπογραμμίζουν ότι πλησιάζει το σημείο εκείνο όπου οι μειοψηφίες θα είναι εκείνες που θα κυβερνούν, επιφυλάσσοντας ρόλο «γλάστρας» στις… πλειοψηφίες ή για την ακρίβεια σε εκείνους τους δημοτικούς συνδυασμούς που θα λάβουν ποσοστά που θα αγγίζουν το 30-35%.

Το μεγάλο ερώτημα ωστόσο παραμένει κι αφορά εκείνους τους δημότες που μέσα σ’ όλα τ’ άλλα που τους έχουν βρει τα τελευταία χρόνια, θα κληθούν να αντιμετωπίσουν προβλήματα που μπορεί να ξεκινούν από μία λακκούβα ή μία καμένη λάμπα και θα φθάνουν μέχρι και την καθαριότητα της πόλης. Με δεδομένο ότι προβλήματα και μάλιστα οξυμένα έχουν παρατηρηθεί σε Δήμους -και της Μεσσηνίας- με την ενισχυμένη αναλογική, φανταστείτε τι έχει να συμβεί με την απλή, η οποία για την ιστορία όσες φορές επιχειρήθηκε κατά το παρελθόν να εφαρμοστεί, απέτυχε παταγωδώς.

Η συνέχεια στις… κάλπες!

Του Κώστα Β. Τσερεντζούλια