Στα βάθη των αιώνων η γυναίκα ή δεν αναφέρεται καθόλου ή αναφέρεται παρεμπιπτόντως. Οι άνδρες κυνηγούν, ψαρεύουν, πολεμούν και γράφουν την ιστορία. Οι γυναίκες αόρατες, όμως παρούσες σε κάθε στιγμή της ιστορίας.
Με τους διαρκείς αγώνες τους, εμφανείς και αφανείς, κατάκτησαν δικαιώματα, βρέθηκαν στο προσκήνιο της ιστορίας.
Ως τιμή των εργατριών της κλωστοϋφαντουργίας που οι διαδηλώσεις τους το 1857 στους δρόμους της Νέας Υόρκης, για ίσα μεροκάματα με τους άνδρες, πνίγηκε στο αίμα, καθιερώθηκε η 8 Μάρτη, ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.
Την ημέρα αυτή τιμάμε τους αγώνες όλων των γυναικών, που μας έδωσαν τη δυνατότητα σήμερα να έχουμε δικαίωμα ψήφου, εργασιακά δικαιώματα και ισότητα τουλάχιστον τυπική, στα περισσότερα μέρη του κόσμου.
Υπάρχουν, περιοχές του πλανήτη, όπου οι γυναίκες ζουν σε πολύ άσχημες συνθήκες, ταπεινώνονται, εξευτελίζονται, δεν αναγνωρίζεται γι’ αυτές κανένα δικαίωμα, ούτε το δικαίωμα στη μόρφωση, ούτε το δικαίωμα να παντρευτούν τον άνδρα που έχουν αγαπήσει, ούτε το δικαίωμα στον έρωτα, γιατί έχουν τον φόβο του ακρωτηριασμού, ούτε το δικαίωμα να κυκλοφορούν ελεύθερες. Όλα αυτά που στην Ευρώπη θεωρούνται αυτονόητα, υπάρχουν εκατομμύρια γυναίκες που τα στερούνται.
Στη χώρα μας παρά το γεγονός ότι πρώτα συντάγματα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους ήταν πολύ προοδευτικά και ήδη από το 1834 κατοχυρώθηκε με διάταγμα η υποχρεωτική συμμετοχή των Ελληνίδων στη δημόσια εκπαίδευση, τις δεκαετίες που ακολούθησαν, το ποσοστό των αναλφάβητων γυναικών, προσέγγιζε το 98%.
Οι αλλαγές του οικογενειακού δικαίου το 1983, που μέχρι τότε είχε πυρήνα την αρχή ότι “ο ανήρ είναι αρχηγός της οικογένειας και φέρει τα βάρη του γάμου” έδωσε το έναυσμα για την κατοχύρωση εργασιακών και ατομικών δικαιωμάτων της γυναίκας.
Αυτά τα δικαιώματα που με πολλούς αγώνες κατακτήθηκαν, εμφανίζονται πολιτικές στην Ευρώπη και στην Αμερική που τα επιβουλεύονται. Πολιτικές λιτότητας, νεοφιλεύθερης κοπής, που θέλουν να επαναφέρουν το δωδεκάωρο στην εργασία, να δημιουργήσουν δομές κοινωνικής ασφάλισης και υγείας που δεν τους χωρά όλους. Αυτές οι πολιτικές πλήττουν βεβαίως όλους τους εργαζόμενους, πλήττουν τον άνθρωπο, αλλά πρωτίστως πλήττονται τα δικαιώματα της γυναίκας.
Ως απάντηση στις πολιτικές αυτές, έρχεται προς ψήφιση τις επόμενες ημέρες σχέδιο νόμου του υπουργείου εσωτερικών, που εισάγει στην εθνική έννομη τάξη ένα αυτοτελές θεσμικό πλαίσιο με αντικείμενο την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας.
Το νομοσχέδιο αυτό θέτει ως υποχρέωση της Πολιτείας την εξάλειψη κάθε είδους διάκρισης λόγω φύλου, την ίση μεταχείριση και την παροχή ίσων ευκαιριών, ώστε άνδρες και γυναίκες να έχουν ισότιμη πρόσβαση στα δικαιώματα, στην εργασία, στην πολιτική, στο δημόσιο βίο, στον ελεύθερο χρόνο, στην οικογένεια και στην προσωπική ζωή.
Για την πραγμάτωση της ίσης μεταχείρισης των φύλων προβλέπονται μηχανισμοί και φορείς σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, όπως είναι η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, το Κέντρο Ερευνών για θέματα Ισότητας, οι υπηρεσιακές μονάδες των Υπουργείων, οι Περιφερειακές και Δημοτικές επιτροπές Ισότητας των Φύλων, αρμόδιοι για την ανάπτυξη των δράσεων για την προώθηση της ισότητας των φύλων και την υλοποίηση των πολιτικών και μέτρων πρόληψης και καταπολέμησης κάθε μορφής βίας σε βάρος των γυναικών.
Καθιερώνεται η απονομή του «Σήματος Ισότητας» από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας του Υπουργείου Εσωτερικών, ως τίτλου επιβράβευσης, στις επιχειρήσεις του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που εφαρμόζουν πολιτικές ίσης μεταχείρισης και ίσων ευκαιριών των εργαζομένων γυναικών και ανδρών.
Στον τομέα της εκπαίδευσης προτείνεται να ενθαρρυνθεί από την Πολιτεία η ανάπτυξη των σπουδών και της έρευνας με βάση το φύλο, ενώ στον τομέα των μέσων μαζικής ενημέρωσης προωθούνται ρυθμίσεις που αποβλέπουν στην πραγμάτωση της αρχής της ισότητας και απαγόρευσης αναπαραγωγής διαφημιστικών, τηλεοπτικών ή ραδιοφωνικών μηνυμάτων με χρήση λόγου που περιέχει έμφυλη διάκριση.
Για την ενεργό συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική ζωή του τόπου και ειδικότερα για την ενίσχυση της εκπροσώπησής τους στο κοινοβούλιο και στα όργανα τοπικής αυτοδιοίκησης, προβλέπεται αύξηση του ποσοστού συμμετοχής τους σε 40% του συνολικού αριθμού των υποψηφίων ανά εκλογική περιφέρεια.
Τέλος, για την εξάλειψη του φαινομένου κακοποίησης των γυναικών, ενός φαινομένου που συνιστά το σκληρό πυρήνα των έμφυλων διακρίσεων και ανισοτήτων, προβλέπεται η λειτουργία ενός δικτύου δομών και υπηρεσιών που θα προσφέρουν ψυχοκοινωνική στήριξη, νομικές συμβουλές και ασφαλή διαμονή στις γυναίκες που έχουν πέσει θύματα έμφυλης βίας, όπως τα Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών, οι ξενώνες φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών και η 24άωρη πανελλαδική τηλεφωνική γραμμή SOS 15900, που λειτουργεί υπό τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων.
Τα παραπάνω θα συμβάλλουν σημαντικά στην εμπέδωση της αρχής της ισότητας των φύλων και της καταπολέμησης της έμφυλης βίας. Και είναι φόρος τιμής στις επώνυμες και ανώνυμες γυναίκες που αγωνίσθηκαν σε πολύ δύσκολες συνθήκες για τα δικαιώματά μας, η 8η Μαρτίου να αποτελεί σημείο αναφοράς για σκέψη, περισυλλογή και ευκαιρία για ανάληψη δράσεων και πρωτοβουλιών για την εξάλειψη κάθε μορφής ανισότητας στη κοινωνία μας.
της Παναγιώτας Κοζομπόλη-Αμανατίδη Βουλευτής Μεσσηνίας ΣΥΡΙΖΑ