Ξεκίνησε η κακοκαιρία στην Ελλάδα, καθώς έφτασε το πρώτο ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό για φέτος, ο «Δαίδαλος».
Ηδη η κακοκαιρία χτύπησε σε Κεφαλονιά, Πρέβεζα και Πάτρα. Η ραγδαία αλλαγή του καιρού με βροχές, καταιγίδες, χαλάζι και ισχυρούς ανέμους ξεκίνησε από τα δυτικά και αργότερα θα πλήξει τα βόρεια, ενώ αργά το βράδυ ισχυρά φαινόμενα περιμένουμε στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα.
Υδροστρόβιλος στην Κεφαλονιά
Ένα σπάνιο φαινόμενο έκανε την εμφάνισή του σήμερα το πρωί έξω από το αεροδρόμιο της Κεφαλονιάς.
Ένας υδροστρόβιλος «χτύπησε» σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο του χωριού Μηνιές.
Το διπλό κυκλικό σύστημα θύελλας έπληξε τη θαλάσσια περιοχή των Μηνιών, προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους, που δεν πίστευαν στα μάτια τους. Από το σπάνιο φαινόμενο ευτυχώς δεν προκλήθηκαν υλικές ζημιές.
Πάτρα: Μπουρίνι σάρωσε την πόλη
Στην Πάτρα εκδηλώθηκε έντονη βροχή με πολύ δυνατούς ανέμους. Έπεσαν δέντρα και κλαδιά σε Μονοδένρι, Θεμιστοκλέους και Σωσιπάτρου κ.α. Πολλή δουλεία είχε και η Πυροσβεστική, καθώς κλήθηκε για τρεις αντλήσεις στον Νέο Δρόμο. Την ίδια στιγμή πλημμύρισαν δρόμοι στο Ρίο και ιδιαίτερα δύσκολη είναι η κατάσταση γύρω από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό στο Ρίο, προς τον Καστελόκαμπο, πάνω και κάτω από τις γραμμές.
Πλημμύρισε το υπόγειο του νοσοκομείο Αγ. Ανδρέας
Tην ίδια ώρα, τα νερά της βροχής σχημάτισαν… λίμνη στην πίσω πλευρά το Νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας της Πάτρας, στο πάρκινγκ, με κίνδυνο να πλημμυρίσει το υπόγειο. Η στάθμη του νερού είχε ανέβει επικίνδυνα προκαλώντας την ανησυχία των υπευθύνων.
Αμέσως, σήμανε συναγερμός στο προσωπικό του νοσηλευτικού ιδρύματος καθώς υπήρχε κίνδυνος τα νερά από το πάρκινγκ να καταλήξουν στο εσωτερικό του νοσοκομείου.
Χαλάζι στην Πάργα
Ισχυρή βροχόπτωση έπληξε την περιοχή του δήμου Πάργας, συνοδευόμενη από ισχυρούς ανέμους. Μάλιστα στην Πάργα έπεσε και χαλάζι, ενώ ισχυρή βροχόπτωση εκδηλώθηκε και στην πόλη της Πρέβεζας.
Η πρόγνωση του καιρού
Ένα βαθύ βαρομετρικό χαμηλό, ο «Δαίδαλος», θα επηρεάσει τη χώρα από σήμερα, Δευτέρα 23/10, μέχρι και τις πρωινές ώρες της Πέμπτης 26/10.
Πιο συγκεκριμένα, και σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία της Κυριακής που παρουσιάζει το meteo.gr:
Α) Τη Δευτέρα 23/10, βροχές και καταιγίδες αναμένονται καταρχάς στα δυτικά και αργότερα μέσα στην ημέρα στα βόρεια, ενώ αργά το βράδυ ισχυρά φαινόμενα αναμένονται στα νησιά του Ανατ. Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα.
B) Την Τρίτη 24/10, ισχυρά φαινόμενα θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τα νησιά του Ανατ. Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, ενώ από μεσημέρι, ο στροβιλισμός του Δαιδάλου πάνω από τη χώρα μας θα προκαλέσει ισχυρά φαινόμενα σε αρκετές περιοχές της χώρας.
Γ) Την Τετάρτη 25/10, ισχυρά φαινόμενα θα επηρεάσουν κυρίως τις κεντρικές και νότιες ηπειρωτικές περιοχές της χώρας, με βελτίωση στα δυτικά και βόρεια.
Δ) Την Πέμπτη 26/10 και καθώς ο Δαίδαλος θα έχει μετακινηθεί προς τα νότια, έντονα φαινόμενα θα εκδηλωθούν κυρίως στην Κρήτη.
Οι χάρτες που ακολουθούν δίνουν τη θέση του χαμηλού και τις βροχές τις πρωϊνές και νυχτερινές ώρες της Τρίτης 24/10.
Καλλιάνος: Κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων από την προσεχή κακοκαρία
Σύμφωνα με την πρόγνωση του μετεωρολόγου Γιάννη Καλλιάνου, το ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό είναι καθ’οδόν προς την περιοχή μας και σήμερα πρωί θα αρχίσει να επηρεάζει πρώτα την βορειοδυτική Ελλάδα με ισχυρές βροχές, καταιγίδες αλλά και τοπικές χαλαζοπτώσεις. Όπως προειδοποιεί μάλιστα ο κ. Καλλιάνος η κακοκαιρία που αναμένεται είναι πιθανό να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα.
Αναλυτικά όσα αναφέρει:
Μέσα στη Δευτέρα θα υπάρξει γρήγορη επέκταση των φαινομένων
Πολύ γρήγορα, μέσα στη Δευτέρα, οι ισχυρές καταιγίδες θα επηρεάσουν αρχικά τα δυτικά και βόρεια τμήματα της χώρας και προς το τέλος της ημέρας και περιοχές των Κυκλάδων, της Κρήτης αλλά και των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.
Την Τρίτη τα πολύ ισχυρά φαινόμενα θα επηρεάσουν κυρίως τα αν.νησιά
Κατά τη διάρκεια της Τρίτης, οι βροχές θα επηρεάσουν μεγάλο μέρος της χώρας, σχεδόν το μεγαλύτερο αν εξαιρέσουμε τις περιοχές της δυτικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της ανατολικής Πελοποννήσου όπου εκεί τα φαινόμενα θα είναι πολύ εξασθενημένα, τοπικού χαρακτήρα και μικρής χρονικής διάρκειας. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δείξουν οι κάτοικοι των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αλλά και των Δωδεκανήσων διότι εκεί οι καταιγίδες θα είναι ιδιαίτερα ισχυρές.
Από την Τετάρτη σταδιακά τα φαινόμενα θα εντοπίζονται νοτιότερα
Με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, η Τετάρτη θα ξημερώσει με άστατο καιρό σε μεγάλο μέρος της επικράτειας (πλην των δυτικών τμημάτων που κατά βάση εκεί ο καιρός θα παρουσιάσει σχετική βελτίωση), όμως από το βράδυ της ίδιας ημέρας και στη συνεχεία (μέχρι την Πέμπτη) οι περισσότερες βροχές και οι καταιγίδες θα εκδηλώνονται κυρίως σε τμήματα της ανατολικής Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας, των Σποράδων, της ανατολικής Πελοποννήσου αλλά και στα περισσότερα νησιωτικά τμήματα του κεντρικού και νοτίου Αιγαίου. Ίσως τοπικά το βράδυ της Τετάρτης παραμείνουν λίγες βροχές στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη και στο ΒΑ Αιγαίο.
Από την Πέμπτη το βράδυ οι βροχές μόνο στην Κρήτη
Φαίνεται ότι η κακοκαιρία θα μας αποχαιρετήσει από το μεσημέρι-απόγευμα της Πέμπτης και τα όποια φαινόμενα, μέχρι και την Παρασκευή, θα επηρεάζουν μόνο την Κρήτη όπου εκεί ο καιρός θα συνεχίσει για άλλη μια ημέρα να είναι φθινοπωρινός και «Βρετανικού τύπου».
Προσοχή στους ισχυρούς ανέμους
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δείξουν οι κάτοικοι των Επτανήσων, όπου κατά τη διάρκεια του δεύτερου μισού της Δευτέρας θα ενισχυθούν σημαντικά οι άνεμοι στο Ιόνιο (έως 7-8 μποφόρ) αλλά και οι κάτοικοι του Αιγαίου και της Ανατολικής ηπειρωτικής Ελλάδας, όπου από το μεσημέρι της Τετάρτης θα εισέλθει από τα βόρεια ένας ισχυρός βοριάς που θα αγγίζει και τα 8 μποφόρ τοπικά.
Επίσης, σε πολλές περιοχές της χώρας, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των ισχυρών καταιγίδων, υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να ενισχύονται ξαφνικά και οι άνεμοι σε αυτά τα τμήματα.
Πτώση της θερμοκρασίας και χιονοπτώσεις στα ορεινά
Φαίνεται ότι, ειδικά από την Τρίτη έως και την Πέμπτη, η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση σχεδόν σε όλη την Ελλάδα κατά 6-8°C κατά μέσο όρο σε σχέση με τις θερμοκρασίες του Σαββατοκύριακου. Όχι ότι θα επικρατήσει ιδιαίτερο κρύο που θα θυμίζει χειμωνιάτικες καιρικές συνθήκες αλλά όπως και να έχει η πτώση της θερμοκρασίες θα είναι αισθητή. Αυτό σημαίνει ότι θα εκδηλωθούν και τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά της βόρειας Ελλάδας πάνω από τα 1500-1600 μέτρα και στα ορεινά της κεντρικής Ελλάδας πάνω από τα 1800-1900 μέτρα.
Περιοχές υψηλού κινδύνου πλημμυρών
Στον χάρτη που σας έχω επισυνάψει μαζί το κείμενο μου, σας δίνω τις περιοχές που δίνουν υποψηφιότητα για να εκδηλωθούν τα πιο ισχυρά φαινόμενα κατά τη διάρκεια της 4ήμερης κακοκαιρίας. Έτσι λοιπόν, μέσα σε αυτές τις 4 ημέρες (και ειδικά τη Δευτέρα και την Τρίτη), θα πρέπει να είστε σε ετοιμότητα οι κάτοικοι των παρακάτω νομών (η περιφερειών) ώστε σε περίπτωση που θα εκδηλωθούν σε τοπικό επίπεδο πολύ ισχυρά φαινόμενα, τουλάχιστον να αποφύγετε τις πλημμύρες:
– Επτάνησα
– Θεσπρωτίας
– Ιωαννίνων
– Άρτας
– Πρέβεζας
– Δυτικά Καστοριάς
– Δυτικά Κοζάνης
– Δυτικά Γρεβενών
– Δυτικά Τρικάλων
– Δυτικά Καρδίτσας
– Δυτικά Ευρυτανίας
– Αιτωλοακαρνανίας
– Αχαΐας
– Ηλείας
– Μεσσηνίας
– Δυτικά Αρκαδίας
– Δυτικά Λακωνίας
– Πέλλας
– Ημαθίας
– Κιλκίς
– Θεσσαλονίκης
– Σερρών
– Δράμας
– καβάλας
– Ξάνθης
– Ροδόπης
– Έβρου
– Νησιά ανατολικού Αιγαίου
– Δωδεκάνησα
– Δυτική και νότια Κρήτη
Η Αττική δεν θα προβληματιστεί ιδιαίτερα από την επερχόμενη κακοκαιρία
Κατά τη διάρκεια της επερχόμενης κακοκαιρίας, θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές ή και τοπικές καταιγίδες σε περιοχές της Αττικής, αλλά όπως όλα δείχνουν, ούτε η ένταση των βροχοπτώσεων, ούτε και η διάρκεια τους θα προβληματίσουν. Αν κάπου εκδηλωθούν πολύ ισχυρά φαινόμενα θα είναι σε πολύ τοπικό επίπεδο, που και πάλι το θεωρώ σχεδόν αδύνατο. Άρα λοιπόν, ναι μεν θα εκδηλώνονται κατά διαστήματα βροχές αλλά χωρίς να μας δημιουργήσουν το παραμικρό πρόβλημα. Βέβαια, πάντα ο καιρός έχει τον τελευταίο λόγο…
Πηγή: iefimerida.gr