Το κόλπο του 2017 με το δημοψήφισμα άρεσε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος ονειρεύεται κάτι ανάλογο για το 2022.
Ενα χρόνο πριν από τις εκλογές του 2018, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε προχωρήσει σε δημοψήφισμα για να περάσει 19 συνταγματικές αλλαγές με τις οποίες θα ολοκληρωνόταν η μετατροπή του πολιτεύματος σε προεδρική δημοκρατία. Ο Τούρκος ηγέτης πέρασε το θέλω του και ένα χρόνο αργότερα εκλέχθηκε πρόεδρος για πενταετή θητεία.
Τώρα όπως προκύπτει από άρθρα έμπειρων δημοσιογράφων στην Τουρκία, θέλει να εφαρμόσει το ίδιο πολιτικό κόλπο. Αυτή τη φορά, σύμφωνα με όσα γράφει ο Κεμάλ Οζτούρκ στην Χαμπέρτουρκ, ο Ερντογάν επιθυμεί να στήσει και πάλι κάλπες δημοψηφίσματος, αυτή τη φορά για την ολική αλλαγή του Συντάγματος.
Η δικαιολογία είναι έτοιμη. Τα δύο τελευταία Συντάγματα της χώρας, αυτό του 1961 και αυτό του 1982, συντάχθηκαν από στρατιωτικές χούντες. Η Τουρκία, κατά το κυβερνητικό αφήγημα, χρειάζεται νέο καταστατικό χάρτη γραμμένο από χέρια δημοκρατών.
Λεπτομέρειες για το ακριβώς θέλει να αλλάξει ο Ερντογάν δεν έχουν γίνει γνωστές, ωστόσο οι τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία προϊδεάζουν αρνητικά. Το φιλοκουρδικό, αριστερό HDP οδεύει στο να τεθεί εκτός νόμου μετά από ενέργειες της τουρκικής δικαιοσύνης η οποία ελέγχεται απόλυτα από την κυβέρνηση Ερντογάν.
Επίσης, πριν από λίγες ημέρες, η Τουρκία αποχώρησε από την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών με το πρόσχημα ότι αυτή στρεφόταν κατά της οικογένειας προκαλώντας τεράστιες αντιδράσεις.
Τα δύο παραπάνω παραδείγματα αποδεικνύουν ότι το νέο Σύνταγμα που έχει στο μυαλό του ο Τούρκος Πρόεδρος απλώς θα επικυρώσει και με τη βούλα τη συντηρητική στροφή της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια. Και εκτός αυτού, θα ικανοποιεί και τον ακροδεξιό κυβερνητικό εταίρο Ντεβλέτ Μπαχτσελί.