Παρασκευή
19
Απρίλιος
TOP

Ο «χρυσός» δεκάλογος του Στιβ Τζομπς

Ο Στιβ Τζόμπς πίστευε ανέκαθεν πως ο μοναδικός τρόπος για να παράγεις ένα καλό αποτέλεσμα είναι να αγαπάς αυτό που κάνεις. Τα επιτεύγματα του μοναδικά.Υπήρξε συνιδρυτής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Apple και πρόεδρος της Pixar και έχει καταγραφεί στη διεθνή κοινή συνείδηση ως μία από τις πιο σπουδαίες προσωπικότητας στο χώρο της τεχνολογίας. ωστόσο έχει κατηγορηθεί από πολλούς για υπερβολικό εγωκεντρισμό, σεξιστικές συμπεριφορές αλλά και ότι «άρπαζε» καλές ιδέες συνεργατών του, τις οποίες στη συνέχεια παρουσίαζε ως δικές του.

Πως τα κατάφερε να φτάσει στην κορυφή υπερπηδώντας τα όποια εμπόδια;Δεν ακολουθούσε πάντοτε τον «ορθόδοξο τρόπο» αλλά όπως αποκαλύπτεται στη βιογραφία του, χρησιμοποιούσε ένα μείγμα χειριστικών τακτικών για να πετύχει αυτό που ήθελε όπως γράφει το Business Insider.

Στην βιογραφία του Τζόμπς με την υπογραφή του Walter Isaacson, αναφέρονται παραδείγματα από τη ζωή και την καριέρα ενός επιτυχημένου ανθρώπου. Αυτά τα παραδείγματα χρησιμεύουν ως «οδηγός» για να κερδίσει κάποιος αυτός που θέλει…

Ιδού ο ιερός δεκάλογος:

  1. Λειτουργείστε εργασιακά με πάθος. Οι άνθρωποι επηρεάζονται από μια ισχυρή επίδειξη συναισθήματος και η ιδέα να «πουλάτε τον εαυτό σας ως προϊόν κάνεις τους άλλους να θέλουν να αγοράσουν τις ιδέες σας».
  2. Να είστε αφοπλιστικά ειλικρινής για να χτίσετε ένα δίκτυο ακολούθων. «Αν κάτι είναι χάλια , θα το πω κατάμουτρα στους ανθρώπους». Ο Στιβ Τζομπς υποστήριζε πως η δουλειά του είναι να είναι ευθύς – ακόμα και αν πρόκειται να πει πως ένα δικό του προϊόν είναι κακό- έτσι ώστε να κερδίζει την εμπιστοσύνη.
  3. Να εργάζεστε σκληρά για να κερδίσετε τον σεβασμό των άλλων. Ο σεβασμός είναι το πρώτο κρίσιμο βήμα για να πάρετε αυτό που θέλετε. Σύμφωνα με τον Walter Isaacson ο Τζομπς είχε μια απίστευτη εργασιακή ηθική!
  4. Να αφοπλίζετε τους ανθρώπους με γοητεία και κομπλιμέντα είτε πρόκειται για άτομα που δουλεύουν για εσάς είτε για άτομα για τα οποία εργάζεστε εσείς. Ο βιογράφος του Στιβ σημειώνει πως μπορούσε να σαγηνεύσει ακόμα και αυτούς που μισούσε, αλλά μπορούσε να βρίσει εκείνους που αγαπούσε.
  5. Να ισχυρίζεστε πως όλες οι καλές ιδέες είναι δικές σας και αν αλλάξετε θέση, κρυφτείτε πίσω από μια νέα ιδέα με όλη σας τη δύναμη. Η μνήμες του παρελθόντος εύκολα σβήνονται. Ο Τζομπς δεν είχε πάντα δίκιο αλλά ήταν σε θέση να πείσει τους άλλους πως είχε, επισημαίνει ο βιογράφος του.
  6. Να λαμβάνετε αποφάσεις αποφασιστικά και γρήγορα. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε γνώμη αργότερα. Ο Στιβ λάμβανε αποφάσεις – για τις οποίες άλλοι χρειάζονταν μήνες- σε μισή ώρα!
  7. Μην αναβάλετε τη διόρθωση των προβλημάτων. Διορθώστε τα τώρα! «Το να δεις πως κάτι δεν πάει καλά, να το αγνοήσεις και να πεις πως θα το λύσεις άλλη στιγμή είναι αυτό που κάνουν άλλες εταιρείες!
  8. Υπάρχει δυο τρόποι για να διαχειριστείτε τους προβληματικούς ανθρώπους. Είτε να τους απευθυνθείτε, είτε επιλέξετε τη γραμμής της ελάχιστης ανάμειξης και να τους αγνοήσετε. Σύμφωνα με τον Walter Isaacson  ο Στιβ Τζομπς αγνοούσε σιωπηλά ότι τον έκανε να αισθάνεται άβολα!
  9. Όταν έχετε πλεονέκτημα, χρησιμοποιείστε το! Έτσι απλά, χωρίς δισταγμό.
  10. Να ζητάτε την τελειότητα και να μην αρκείστε σε τίποτα λιγότερο . Έτσι ο Στιβ Τζομπς δημιούργησε το μοναδικό lifestyle brand στην βιομηχανία της τεχνολογίας. Γι’ αυτό και οι άνθρωποι νιώθουν απέναντι σε ένα προϊόν Apple όπως αισθάνονται όταν βλέπουν μια Πόρσε ή Φεράρι!

economistas.gr