Δευτέρα
25
Νοέμβριος
TOP

Πάνω-κάτω… οι τιμές για το λάδι -Τι γίνεται τη φετινή… δύσκολη χρονιά

Με ανησυχία για τις καιρικές συνθήκες και το πώς θα επηρεάσουν φροντίδες και καλλιέργεια, η ελαιοσυλλογή μετρά ημέρες μέχρι την ολοκλήρωσή της και τα ελαιουργεία ρίχνουν ρυθμούς. Η αγορά δεν δείχνει να απορροφά το προϊόν κατά το αναμενόμενο, ωστόσο, γίνονται πράξεις ακόμη και με υψηλότερες τιμές κατά περιπτώσεις, που όμως δεν ανεβάζουν στο σύνολο την τιμή παραγωγού.

 

Ελαφρά άνοδος στις τιμές βυτίου, όχι όμως και στον παραγωγό

Υπό την ανασφάλεια των καιρικών συνθηκών προχωρούν σε καλλιεργητικές φροντίδες οι παραγωγοί της Κρήτης. Ταυτόχρονα, με τα δέντρα να δείχνουν μία συμπεριφορά ανοιξιάτικη, οι παραγωγοί ανησυχούν για το τι θα προκύψει το επόμενο διάστημα, αν υπάρξουν παγετοί. Στην περιοχή όπου δραστηριοποιείται ο ΑΣ Χανίων υπάρχει μία αύξηση παραγωγής της τάξεως του 40% από πρόπερσι, αλλά και μία πολύ καλύτερη ποιότητα προϊόντος.

Με τις τιμές παραγωγού στα επίπεδα των 2,60-2,70 ευρώ, τιμές που μεσοσταθμικά μάλλον επικρατούν και στο υπόλοιπο νησί, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μία μικρή άνοδος των τιμών στα βυτία, με πράξεις να φτάνουν και στα 2,90-3 ευρώ, αναλόγως πάντα των ποιοτικών χαρακτηριστικών. «Αυτή δεν είναι ικανή για να αλλάξει τις τιμές στον παραγωγό», σχολίασε ο υπεύθυνος δραστηριότητας ελαιολάδου στον συνεταιρισμό,  Νεκτάριος Παρασκάκης , εκτός περιπτώσεων όπου συνεταιρισμοί για κάποια ελαιόλαδα ιδιαίτερων ποιοτικών χαρακτηριστικών έδωσαν το κάτι παραπάνω στον παραγωγό. Κατά τον ίδιο, η αγορά δεν απορροφά το λάδι σε ρυθμούς που θα περίμενε κανείς, ενώ και οι παραγωγοί κρατούν ποσότητες, προσδοκώντας άνοδο.

Στον αντίποδα, οι κλεισμένες συμφωνίες με τα σούπερ μάρκετ σε χαμηλές τιμές και για συμβόλαια μεγάλης διάρκειας, λειτουργούν αποθαρρυντικά. «Είναι μία περίοδος που δεν ξέρεις τι να συμβουλέψεις τον παραγωγό», σχολίασε, εκτιμώντας ότι είναι πιθανό να δούμε καλύτερες τιμές γύρω στο καλοκαίρι, υπό την αίρεση ότι καλυτερεύουν οι συνθήκες της πανδημίας και αρχίζουν να κινούνται εστίαση και τουρισμός.

Κλειδί η έγκαιρη δακοκτονία

Αναμένοντας το όποιο άνοιγμα της αγοράς ευρύτερα ενόψει και της τουριστικής περιόδου περισσότερο, φειδωλοί παραμένουν και στην Ένωση Μεσσηνίας, διαβάζοντας δημοσιεύματα της τελευταίας εβδομάδας για κάποιες πράξεις υψηλότερων τιμών. «Θέλουμε να δούμε αν θα δημιουργήσουν πιο μόνιμα χαρακτηριστικά», ανέφερε ο γενικός διευθυντής της,  Γιάννης Πάζιος , λέγοντας ότι οι τιμές παραγωγού της περιόδου παραμένουν στα 2,55-2,65 για το έξτρα παρθένο και το ΠΟΠ ελαιόλαδο.

Επιπλέον, και στις εναπομείνασες –αφού οι περισσότερες ελαιοποιήθηκαν– επιτραπέζιες Καλαμών, μία τάση αύξησης της αγοράς ανέβασε τις τιμές στα 80-85 λεπτά για τα 200 κομμάτια, κάτι όμως που δεν είναι ακόμη σαφές αν αφορά παροδική συνθήκη, εξήγησε. Η αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά του καιρού δημιουργεί και εκεί επιφυλάξεις για τις επιπτώσεις που θα έχει σε μία μάλλον πρώιμη χρονιά και τις φροντίδες. «Αυτό που θέλουμε να δούμε έγκαιρα φέτος είναι το ζήτημα της δακοκτονίας, και όχι να το συζητάμε τον Μάιο», πρόσθεσε ο κ. Πάζιος.

 

Πράξη και στα 3,10 ευρώ στη Λακωνία

Σε εξέλιξη είναι η διαδικασία των καλλιεργητικών φροντίδων και για τους Λάκωνες. Οι παραγωγοί, έχοντας καλύψει ανάγκες, κρατούν ποσότητες, με τις τιμές να κινούνται μεταξύ των 2,85-2,95 ευρώ. Ίσως πήραν κι ένα τικ παραπάνω, σχολίασε ο  Νίκος Γραμματικάκης , πρόεδρος της ΚΑΣΕΛΛ, αναφερόμενος και σε μία πράξη στα 3,10 ευρώ προς Ιταλία, για ένα βυτίο χαμηλής οξύτητας από τον Συνεταιρισμό Μεταμόρφωσης. «Θα δείξει αν θα ακολουθήσουν και άλλοι εκεί» ανέφερε, εκτιμώντας ότι αν ήταν ανοιχτή η εστίαση παγκοσμίως, η τιμή ενδεχομένως να είχε τσιμπήσει ακόμη, εικόνα που μάλλον μετατίθεται για τον Μάιο μαζί με την εξομάλυνση των συνθηκών της πανδημίας.

 

Οι όποιες αλλαγές στα νούμερα εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες

Εν αναμονή των αποτελεσμάτων Ιανουαρίου των Ισπανών σε παραγωγή και πωλήσεις, αλλά και με τους Ιταλούς να έχουν γεμίσει δεξαμενές και την τυποποίηση να προχωρά με αργό ρυθμό, αυτή την περίοδο οι αγοραπωλησίες εγχώρια είναι λίγο καθισμένες, με παραγωγούς και αγοραστές να μην επιδεικνύουν μεγάλη θέληση για πράξεις, επιβεβαιώνουν κύκλοι της αγοράς που προμηθεύουν ιταλικές εταιρείες. Μεταξύ των 2,60-2,90 κυμαίνονται οι τιμές αναχώρησης από το ελαιοτριβείο με συνήθη προορισμό την Ιταλία. «Στη γενική εικόνα, δεν υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από το κομμάτι της Ευρώπης», αναφέρουν, επισημαίνοντας ότι αποτελεί παιχνίδι πολλών παραγόντων για να αλλάξουν τα νούμερα, αλλά και εκτιμώντας μικρές τις όποιες αλλαγές, δεδομένου ότι δεν λείπει το προϊόν από την αγορά.

Με το βλέμμα στραμμένο στο δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου, οπότε και θα υπάρχουν ενδείξεις για την επόμενη παραγωγή, οι οποίες θα επηρεάσουν και την ψυχολογία της αγοράς, καθοριστικό θα είναι το «ξεμπλοκάρισμα» σε εστίαση και τουρισμό, ένα κομμάτι «που πονά την Ευρώπη», ενώ παρακολουθούν και τις πωλήσεις του τυποποιημένου στο ράφι, που αφορούν όμως χαμηλότερες τιμές.

πηγη