Πέμπτη
28
Μάρτιος
TOP

Μέσα Σεπτέμβρη πετάμε τις μάσκες – Διαφορετικό το φετινό καλοκαίρι – Τι δήλωσε η Ματίνα Παγώνη (video)

Η Ματίνα Παγώνη αποκάλυψε πως η αντίστροφη μέτρηση για ένα από τα πλέον απαραίτητα μέτρα για την αποτροπή της διασποράς του κοροναϊού, την υποχρεωτική χρήση μάσκας, φαίνεται να έχει αρχίσει.

Την πεποίθηση πως στα μέσα Σεπτεμβρίου θα απαλλαγούμε από τις μάσκες εξέφρασε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη.

Μιλώντας στην εκπομπή «ΕΡΤ Σαββατοκύριακο», αποκάλυψε πως η αντίστροφη μέτρηση για ένα από τα πλέον απαραίτητα μέτρα για την αποτροπή της διασποράς του κοροναϊού, την υποχρεωτική χρήση μάσκας, φαίνεται να έχει αρχίσει.

Αντίστροφη μέτρηση για ελεύθερες μετακινήσεις χωρίς μάσκες

Αυτό σημαίνει πως δεν απέχει πολύ η στιγμή που θα μπορούμε να κινηθούμε ελεύθερα χωρίς τη χρήση μάσκας.

«Μέσα Σεπτέμβρη θα πετάξουμε τις μάσκες», σχολίασε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε το εξής: «Όταν τελειώσει το 90% των εμβολιασμών, θα πετάξουμε τις μάσκες. Και τότε αναμένουμε να το έχουμε πετύχει».

Όπως τόνισε όμως, πρέπει να παραμείνουμε προσεκτικοί. Εξάλλου, βασική προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι οι εμβολιασμοί να έχουν προχωρήσει σύμφωνα με το πρόγραμμα και το ποσοστό των εμβολιασμένων πολιτών με δύο δόσεις είναι αρκετά μεγάλο.

«Μεγάλο το ιικό φορτίο, να είμαστε προσεκτικοί»

«Οι εμβολιασμένοι μέχρι να γίνουν πάρα πολλοί πρέπει να φοράνε τη μάσκα όταν ας πούμε πάνε σούπερ μάρκετ ή όταν πηγαίνουν σε κάποιο νοσοκομείο. Το ιικό φορτίο είναι ακόμα μεγάλο, ειδικά στην Αττική και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί», εξήγησε.

Και συμπλήρωσε: «Πρώτο μας όπλο για την ανάσχεση του κοροναϊού είναι ο εμβολιασμός. Ελπίζω να πάρουμε τις ποσότητες και τέλος Ιουνίου να κάνουμε τη σχετική ανοσία», ανέφερε δίνοντας τα συγχαρητήριά της στους νέους που έχουν δηλώσει άμεσα συμμετοχή στο εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Ερωτηθείσα για το φετινό καλοκαίρι, αναγνώρισε πως «θα είναι διαφορετικό. Θα πάμε διακοπές με κάποιες προφυλάξεις» και σχολίασε ότι τα νεαρά άτομα «έχουν δίκιο. Δεν είναι εύκολο, όλοι έχουμε περάσει από τη θέση τους. Θέλουν να βγουν». Σχετικά με το άνοιγμα των γυμναστηρίων, είπε ότι θα μπορούσαν ανοίξουν σε 10 ημέρες.

Τέλος, για το άνοιγμα της εστίασης επανέλαβε πως όταν υπάρχει μουσική αναγκαζόμαστε να μιλάμε δυνατά με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος μετάδοσης ειδικά σε κλειστούς χώρους. Πάντως, όπως τόνισε, σε λίγες μέρες, όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί θα υπάρχει και μουσική.

Ευνοϊκή περίοδος το καλοκαίρι

Όπως είχε δηλώσει και στο in.gr o επ. καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, επιστημονικός υπεύθυνος του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Ρετροϊών στο εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, το καλοκαίρι είναι η ευνοϊκότερη περίοδος προκειμένου να χτίσουμε ένα ισχυρό «τείχος ανοσίας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, τον Σεπτέμβριο μπορεί να φτάσουμε ακόμα και στο σημείο να πετάξουμε τις μάσκες όπως έκανε και προσφάτως το Ισραήλ.

Το φθινόπωρο πετάμε τις μάσκες

Επίσης, από πλευράς του και ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, «αν έχει εμβολιαστεί το 40% του πληθυσμού κι ένα 10% έχει αποκτήσει και φυσική ανοσία, διότι μολύνθηκε κάποια στιγμή, τότε μιλάμε για ανοσία της τάξεως του 50% τον Ιούνιο, που είναι ένα πολύ καλό ανάχωμα ώστε να έχουμε ένα καλό καλοκαίρι. Αν πάμε βέβαια στο 60%-70% δε θα έχουμε και κανένα πρόβλημα το φθινόπωρο και πρέπει να το προσπαθήσουμε αυτό πείθοντας τους δύσπιστους να εμβολιαστούν αφότου βέβαια δουν ότι αυτοί που εμβολιάστηκαν δεν έχουν κανένα πρόβλημα».

Σχετικά με τις μάσκες, ο καθηγητής Πνευμονολογίας δήλωσε ότι «αν εμβολιαστούμε σε ένα ποσοστό 60%-70%, ο ιός θα υποχωρήσει σημαντικά κι ενδεχομένως εκτός ίσως από τα μέσα μαζικής μεταφοράς και πολυσύχναστους χώρους, από το φθινόπωρο θα πετάξουμε τις μάσκες και θα ζούμε όπως πριν.

tovima.gr