Ιδιαίτερα «καυτός» αναμένεται ο μήνας που μπαίνει για την κυβέρνηση! Την ώρα που ακόμα μετράμε τις οικονομικές -κυρίως- πληγές μας από το σαρωτικό πέρασμα του κορωνοϊού (από τον οποίο, μάλιστα, ακόμα δεν φαίνεται να έχουμε ξεμπερδέψει), ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναζητεί τρόπους για κρατηθεί η χώρα στα πόδια της.
Και το επόμενο διάστημα, όπως γνωρίζει και ο ίδιος, ότι θα είναι εξαιρετικά κρίσιμο για την πορεία των πραγμάτων.
Ο Ιούλιος, φερ’ ειπείν, είναι ο μήνας κατά τον οποίο θα προκύψουν τα βασικά συμπεράσματα για την πορεία του τουρισμού, που ανοίγει πλήρως την προσεχή Τετάρτη, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να έχει χαρακτηρίσει καθοριστική για ολόκληρη την οικονομία την πιθανή διάσωση της φετινής χρονιάς. Στο Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζουν ότι η τουριστική σεζόν, που τώρα ουσιαστικά επιχειρείται να αρχίσει, δεν θα είναι ίδια με καμία από τις προηγούμενες, σε παγκόσμιο επίπεδο. Σε αυτήν η Ελλάδα «διεκδικεί ένα μεγαλύτερο μερίδιο από μια σαφώς μικρότερη πίτα», ενώ απεγνωσμένες είναι οι προσπάθειες να περιοριστούν οι μεγάλες απώλειες αφίξεων και εισπράξεων από το εξωτερικό.
Χαρακτηριστικό είναι ότι τον Απρίλιο εισήλθαν στη χώρα μόλις 37.600 ταξιδιώτες, έναντι 982.000 κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο, καταγράφοντας βουτιά 96,2%. Αντίστοιχα, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις ανήλθαν στα 7.000.000 ευρώ, καταγράφοντας πτώση 98,7% από τα 544.000.000 ευρώ κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
«Είναι η μεγαλύτερη οικονομική κρίση εδώ και 70 χρόνια. Πρωτόγνωρη εμπειρία για όλους, μια κρίση συμμετρική, η οποία αφορά όλες τις χώρες και όλους τους κλάδους, μόνο που κάποιοι χτυπιούνται περισσότερο. Και, δυστυχώς, ο κλάδος του τουρισμού βρίσκεται στην πρώτη γραμμή» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την προηγούμενη εβδομάδα μιλώντας στον ΣΕΤΕ, προαναγγέλλοντας μάλιστα πως αν χρειάζεται πρόσθετη στήριξη των δυνάμεων της παραγωγής, «πιστεύω προς τα τέλη Ιουλίου δεν θα διστάσουμε να τη δώσουμε».
Από τη μία βέβαια η κυβέρνηση θέλει πάσει θυσία την άμεση επανεκκίνηση του τουρισμού, από την άλλη είναι προφανείς οι κίνδυνοι που εγκυμονούν σε υγειονομικό επίπεδο από τους ξένους κατά βάση επισκέπτες της χώρας μας. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο θέτουν ως προτεραιότητα τη διασφάλιση της μέγιστης δυνατής προστασίας της υγείας των εργαζομένων στον τουριστικό κλάδο, των κατοίκων στους τουριστικούς προορισμούς και των επισκεπτών. Εξ ου και οι αυστηρές συστάσεις ότι φαινόμενα χαλάρωσης δεν επιτρέπεται να παρατηρούνται, ιδίως στις μεταφορές και στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. «Αν χαλαρώσουμε, θα το πληρώσουμε» επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία οι ειδικοί και ενώ τοπικά, σε διάφορες περιοχές της χώρας, όπως η Θράκη και η Θεσπρωτία, παρατηρείται έξαρση της πανδημίας.
Μολονότι δε η επιδημιολογική εικόνα εξακολουθεί να παραμένει θετική, οι επιστήμονες προβληματίζονται από τα διάσπαρτα κρούσματα στη χώρα. Βασικός στόχος είναι να μην ξεφύγει η κυκλοφορία του ιού στις τοπικές κοινωνίες και πάρει ακολούθως ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Κάτι που θα έχει τραγικές επιπτώσεις τόσο στον τομέα της υγείας όσο και σε αυτόν της οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς έως και αύριο Δευτέρα αναμένεται να έχει επισκεφθεί και τα 18 περιφερειακά αεροδρόμια, με στόχο να συντονίσει όλες τις διαδικασίες ασφαλούς έναρξης λειτουργίας τους, σε συνεργασία με τις κατά τόπους αρμόδιες Αρχές.
Η μάχη στις Βρυξέλλες για ενίσχυση χωρίς μνημόνιο
Η σημαντικότητα του επόμενου μήνα σχετίζεται και με ακόμα ένα μείζον ζήτημα, τις αποφάσεις των Βρυξελλών για το Ταμείο Ανάκαμψης και τη στήριξη των χωρών που επλήγησαν οικονομικά από την πανδημία. Για την 17η και τη 18η Ιουλίου έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. (με τη φυσική παρουσία των συμμετεχόντων), με στόχο την επίτευξη συμφωνίας επί του σχεδίου επανεκκίνησης της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που είχε τηλεδιασκέψεις για το θέμα, μεταξύ άλλων με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Τσαρλς Μισέλ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ποντάρει πολλά στην έξωθεν οικονομική βοήθεια για την αντιμετώπιση των συνεπειών της παρούσας κρίσης και προσδοκά την επίτευξη συμφωνίας εντός του μήνα. Η Ελλάδα στηρίζει πλήρως την πρόταση της Κομισιόν, η οποία προβλέπει για τη χώρα μας περίπου 32 δισ. ευρώ. «Πρόκειται για ένα πολύ καλό σημείο εκκίνησης» και «δεν γίνεται να πάμε κάτω από το επίπεδο αυτής της πρότασης» υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός, κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου για το τι μπορεί να επιφέρει μια συμφωνία που θα είναι κατώτερη των περιστάσεων και δεν θα δίνει ριζικές λύσεις.
Η χώρα μας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «έχει ένα φιλόδοξο μεταρρυθμιστικό και αναπτυξιακό σχέδιο για την αξιοποίηση των κονδυλίων που αναμένονται», ενώ τάσσεται υπέρ της διατήρησης του ύψους του συνολικού ποσού, της αναλογίας επιχορηγήσεων – δανείων και της κλείδας κατανομής. «Οι αγορές έχουν προεξοφλήσει το ύψος της παρέμβασης και οτιδήποτε διαφορετικό θα δημιουργούσε σοβαρότατο πρόβλημα» είναι η θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ταυτόχρονα θεωρεί αναγκαίο να μη μειωθούν τα χρήματα που προορίζονται για το Ταμείο Συνοχής και την Κοινή Αγροτική Πολιτική.
Η κυβέρνηση απορρίπτει μετ’ επιτάσεως το ενδεχόμενο ενός νέου μνημονίου που θα συνδεθεί με τα κεφάλαια που αναλογούν στην Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης και κάνει λόγο για ένα υπό επεξεργασία σχέδιο το οποίο «θα αλλάξει την Ελλάδα», μολονότι η αυστηρή επιτήρηση θεωρείται και πάλι δεδομένη.
Και όλα τα παραπάνω, την ίδια στιγμή που το Μέγαρο Μαξίμου «καίνε» ακόμα δύο ζητήματα: Η διαρκής κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων, με τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο να είναι πλέον απρόβλεπτες, καθώς και ο κυβερνητικός ανασχηματισμός που έχει προαναγγελθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και πιθανόν να γίνει μέσα στον Ιούλιο.
Πηγή:newsbreak.gr