Παρασκευή
29
Μάρτιος
TOP

Παπασταθόπουλος: Από το Πεταλίδι στο Καμπιονάτο, στη Ντόρμουντ, και το κλείσιμο του κύκλου με τη φανέλα του Ολυμπιακού κόντρα στην ΑΕΚ

Δεκατρία χρόνια μετά το τελευταίο του παιχνίδι – ως αρχηγός – με την ΑΕΚ, ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος επιστρέφει απόψε στο ίδιο γήπεδο ως αντίπαλος της Ένωσης με τη φανέλα του Ολυμπιακού. Το τελευταίο παιχνίδι του Σωκράτη Παπασταθόπουλου με τη φανέλα της ΑΕΚ ήταν ένα ντέρμπι. Στο ΟΑΚΑ. Στο πλαίσιο των playoffs της σεζόν 2007-08. Κόντρα στον Παναθηναϊκό. Καλά καλά δεν είχε κλείσει τα 20 του χρόνια. Και φορούσε, τότε, σε εκείνο το παιχνίδι, για πρώτη φορά στην καριέρα του το περιβραχιόνιο της Ενωσης, όντας ο νεαρότερος που χρίζεται αρχηγός στην ιστορία της.

Απόψε, 13 χρόνια μετά, πάλι σε ντέρμπι, πάλι στο Στάδιο, έχοντας και πάλι ύστερα από μια δεκαετία το 15 στην πλάτη (τελευταία φορά το φόρεσε στο Μιλάνο), έρχεται αντιμέτωπος με την ομάδα που τον ανέδειξε. Την ομάδα που στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου διεκδίκησε να ήταν αυτή που όπως τον κατευόδωσε για τα ξένα, παιδί ακόμη, θα ήταν και αυτή που θα τον επαναπάτριζε.

ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΤΑΛΙΔΙ ΣΤΟ MAN TO MAN ΤΟΥ ΙΝΤΣΑΓΚΙ

Κλείσιμο κύκλου; Γιατί όχι. Ένας κύκλος που είχε ανοίξει όταν ο Τόνι Σαβέβσκι, scout της ΑΕΚ, επιφορτισμένος για το παιδομάζωμα ανά την επικράτεια, είχε φτάσει στην Καλαμάτα για να τον παρακολουθήσει δια ζώσης. Τα κατορθώματα άλλωστε ενός 16χρονου που ήδη ξεχώριζε σα τη μύγα μες στο γάλα παίζοντας τότε στον Απόλλωνα Πεταλιδίου, δεν γίνονταν να ξεφύγουν από τον παλαίμαχο άσο των “κιτρινόμαυρων”, ο οποίος και ουσιαστικά – μετά τα όσα είδε – επέβαλλε την απόκτησή του.

Ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος με τη φανέλα της ΑΕΚ το 2005

Ο Παπασταθόπουλος το καλοκαίρι του 2005

Στον πάγκο της ΑΕΚ ο Φερνάντο Σάντος. Ο Πορτογάλος, αναγνωρίζοντας τις άμεσες δυνατότητες του πιτσιρικά, ζητάει μεσούσης της πρώτης του σεζόν στην ΑΕΚ (2005-06) να πάει δανεικός στη Νίκη Βόλου προκειμένου να πάρει χρόνο συμμετοχής. Εξάμηνο που αποδείχτηκε σημαδιακό για την καριέρα και τη ζωή του, αφού και το αξιοποιεί αγωνιστικά αποδεικνύοντας πως το… έχει, αλλά και επιπλέον γνωρίζει τη μετέπειτα γυναίκα του (κόρη του προπονητή του εκείνο το διάστημα, Ξανθίππη Σταμουλάκη), με την οποία και έκανε την πενταμελή πλέον οικογένειά του.

Το τέλος του δανεισμού και η επιστροφή στην ΑΕΚ συμπίπτει με την άφιξη στον πάγκο της Ένωσης του Λορέντσο Σέρα Φερέρ. Ερωτας με την πρώτη ματιά για τον Ισπανό, ο οποίος τον ρίχνει στα βαθιά χωρίς δεύτερη σκέψη. Πιο βαθιά άλλωστε από το να παίξει βασικός, στα δύο πρώτα του παιχνίδια στην ΑΕΚ, κόντρα σε Λιλ και Μίλαν στο Champions League, δεν πάει. Στο δεύτερο μάλιστα, κόντρα στους “ροσονέρι”, αναλαμβάνει το μαρκάρισμα του Πίπο Ιντσάγκι. Τον εκμηδενίζει και έτσι πέφτει το πρώτο “σύρμα” στο καμπιονάτο.

ΤΟ ΚΑΜΠΙΟΝΑΤΟ

Η ανταπόκριση έρχεται δύο χρόνια αργότερα. H Τζένοα πληρώνει 3,8 εκατομμύρια ευρώ και τον μετατρέπει στην (μέχρι την περυσινή του Μπάρκα) ακριβότερη πώληση στην ιστορία της ΑΕΚ. Ούτε στη Γένοβα “μασάει”. Ούτε από τις απαιτήσεις του καμπιονάτο, ούτε από την προσαρμογή στο νέο σύστημα, ούτε και από την τάση του τεχνικού των “γκριφόνε” Τζιανπιέρο Γκασπερίνι, να τον χρησιμοποιεί, ενίοτε σε ρόλο… σύρτη που άλλαζε, ανάλογα με το που αγωνίζονταν, τη διάταξη της άμυνας.

Η προαγωγή νομοτελειακή. Μόλις δύο χρόνια μετά. Η Μίλαν πληρώνει ένα τσουβάλι λεφτά και τον φέρνει στο “Σαν Σίρο”. Ηταν η πρώτη αγορά του τότε νιόφερτου στον πάγκο των Μιλανέζων, Μασιμιλιάνο Αλέγκρι Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν μπορεί να ξεστομίσει το επίθετό του (πάγιο πρόβλημα…), τον προλογίζει όμως στην επίσημη παρουσίασή του ως τον αμυντικό που εξαφάνισε τον Μέσι (σ.σ. είχε προηγηθεί η συμμετοχή του Σωκράτη στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010 και το… συναπάντημά του με τον Αργεντινό).

Ο Παπασταθόπουλος μαρκάρει τον Μέσι στο Ελλάδα - Αργεντινή για το Μουντιάλ του 2010

Ο Παπασταθόπουλος μαρκάρει τον Μέσι στο Ελλάδα – Αργεντινή για το Μουντιάλ του 2010

Στο Μιλάνο όμως δυσκολεύεται, δεν προσαρμόζεται, δεν παίρνει ευκαιρίες, δεν κολλάει και έτσι, δεν μακροημερεύει. Η επιλογή της επιστροφής στη Γένοβα πέφτει από νωρίς στο τραπέζι, υλοποιείται όμως μόνο στο πλαίσιο του δαιδαλώδους αρχικού deal της πώλησής του στη Μίλαν και μόνο ως ενδιάμεσος, τυπικός σταθμός για τη Γερμανία και την Βρέμη.

ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΙΑ

Γρήγορα γίνεται αντιληπτό πως η προοπτική του ξεπερνάει τη δυναμική της Βέρντερ. Στη διετία κιόλας οι “πράσινοι” αποφασίζουν να την εξαργυρώσουν. Την ημέρα που ετοιμάζεται να πάει στο Λεβερκούζεν για να υπογράψει στις “ασπιρίνες”, ο Γιούργκεν Κλοπ ενημερώνεται από δικό του άνθρωπο για την εξέλιξη, επικοινωνεί με τον Σωκράτη και κυριολεκτικά τον βγάζει από το αυτοκίνητο, αφού τον πείθει να ακυρώσει τη συμφωνία με την Μπάγερ, προκειμένου να μετακομίσει στην τότε (2013) φιναλίστ του Champions League, Ντόρτμουντ (σ.σ. το deal ανακοινώθηκε παραμονές του τελικού).

Στην Βεστφαλία περνάει τα καλύτερα του χρόνια. Ταιριάζει απόλυτα. Ξεπερνάει γρήγορα τον ανταγωνισμό (Σούμποτιτς, Χούμελς) και σταδιακά εξελίσσεται σε ηγέτη. Αναγνωρίζεται, αρνείται το επαναλαμβανόμενο και συνεχές πρέσινγκ του Βενγκέρ, ο οποίος από το τέλος της πρώτης του σεζόν στην Βεστφαλία τον είχε βάλει στο μάτι (η πρώτη πρόταση του Αλσατού έγινε κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2014).

Ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος πανηγυρίζει γκολ με την Ντόρτμουντ

O Σωκράτης πανηγυρίζει γκολ με τη φανέλα της Ντόρτμουντ

Ανταμείβεται με ανανέωση και πλουσιοπάροχη αναπροσαρμογή συμβολαίου, προτού τριαντάρης πλέον και παρότι είχε την δυνατότητα (και σχετική προοπτική) να γίνει μόνιμος κάτοικος της κοιλάδας του Ρούρ – και μέρος της Ντόρτμουντ… δια βίου – αποφασίζει να ικανοποιήσει το μαράζι της Premier League, ενδίδοντας στο χρόνιο φλερτ των “κανονιέρηδων”, οι οποίοι παρότι χωρίς τον Βενγκέρ εκταμιεύουν 20 εκατομμύρια για να τον πάρουν στο Λονδίνο, έναντι απολαβών που τον μετέτρεπαν στον πλέον ακριβοπληρωμένο Έλληνα ποδοσφαιριστή.

Τα υπόλοιπα, νωπά, πρόσφατα. Στη θητεία του στην Άρσεναλ προστέθηκε στην πολύ μικρή λίστα των Ελλήνων που έχουν αγωνιστεί σε τελικό ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης (Europa League, 2019), χωρίς όμως να τον κερδίσει. Γενικά, οι τίτλοι του έλειψαν, δυσανάλογα λίγοι σε μια καριέρα γεμάτη παράσημα.

Μιας καριέρας που απόψε (04/04, 19:30, Novasports 1HD) φέρνει τον Σωκράτη Παπασταθόπουλο ξανά, για πρώτη φορά από τότε που έφυγε από την Ελλάδα, εκεί που ουσιαστικά την ξεκίνησε, εκεί απ’ όπου αποχαιρέτησε για την εκτός συνόρων διαδρομή του, με τον κύκλο όμως να κλείνει με τον ίδιο πλέον σε άλλο μετερίζι, σε διαφορετικό στρατόπεδο, φορώντας διαφορετικά χρώματα και αγωνιζόμενο σε άλλη ομάδα.

Photo Credits: Eurokinissi

πηγη