Πέμπτη
16
Ιανουάριος
TOP

Παυλόπουλος σε Σταϊνμάγερ: Μόνο με επίλυση του ονοματολογικού θα μπει η πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

Στην προσφώνησή του προς το Γερμανό ομόλογό του δρα Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ  ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος αφού έκανε εισαγωγικά λόγο για «άριστες», όπως είπε, διμερείς σχέσεις, υπογράμμισε ότι τόσο οι ίδιοι (οι δύο Πρόεδροι δηλαδή) όσο και οι χώρες τους συμμερίζονται το κοινό όραμα για την Ευρώπη.

Σε μια κρίσιμη για την ήπειρο χρονιά, πρόσθεσε, λόγω των επικείμενων ευρωεκλογών, με τον κ. Παυλόπουλο να μην κρύβει την ανησυχία του για τις οντότητες που επιβουλεύονται την Ευρώπη.

Ο κ. Παυλόπουλος έστειλε και το μήνυμά του στην Ευρώπη, λέγοντας ότι η πΓΔΜ δεν πρόκειται να πάρει πράσινο φως για ένταξη στην Ευρώπη και το ΝΑΤΟ, αν δεν προχωρήσει σε συνταγματική αναθεώρηση και λύση στο ζήτημα της ονομασίας, που έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη συνάντησή του με τον Γερμανό ομόλογό του.

«Επιδιώκουμε την πορεία των Σκοπίων προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, με βασική προϋπόθεση την επίλυση του ονόματος. Ξεκινήσαμε την προσπάθεια, μόνο αν ολοκληρωθεί η αναθεώρηση του Συντάγματος μπορεί να προχωρήσει η Συμφωνία», ξεκαθάρισε.

Μιλώντας για την Συμφωνία των Πρεσπών και τα Σκόπια ανέφερε πως υπήρχαν «εμμονές» από την αντίθετη πλευρά για το ζήτημα. «Σεβασμός στο ευρωπαϊκό δίκαιο, εμείς είμαστε ανοιχτοί να τους δεχτούμε, αρκεί να κάνουν κι εκείνοι γρήγορα βήματα», σημείωσε.

Συγκεκριμένα ο Προκόπης Παυλόπουλος είπε για το θέμα:

«Ως προς την ΠΓΔΜ, και εδώ είμαστε απολύτως σαφείς και απολύτως ειλικρινείς. Επιδιώκουμε σχέσεις φιλίας, καλής γειτονίας και εμπράκτως αποδεικνύουμε ότι ευνοούμε την προοπτική της στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως προς αυτό, όμως, υπάρχει μια σημαντική προϋπόθεση: Η επίλυση του ζητήματος του ονόματος σύμφωνα με την Ιστορία και με το Διεθνές Δίκαιο. Για να γίνει αυτό – όπως καταστήσαμε σαφές και είναι θέση αποδεκτή και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από το ΝΑΤΟ– πρέπει η γειτονική μας χώρα να επιφέρει και τις αναγκαίες αλλαγές στην έννομη τάξη της, πρωτίστως δε στο σύνταγμά της. Και πράγματι, ανέλαβαν αυτή, την υποχρέωση. Κατόπιν τούτου, περιμένουμε την εκπλήρωσή της. Μόνον όταν τελειώσει οριστικά όλη αυτή η διαδικασία και αφού διαπιστωθεί ότι η συνταγματική αναθεώρηση εμπεριέχει όλες τις εγγυήσεις, για τις οποίες μίλησα προηγουμένως, τότε είναι δυνατό να υπάρξει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ καθώς και οιαδήποτε έναρξη συζητήσεων, σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, μόνο τότε είναι δυνατό να οριστικοποιηθεί και το περιεχόμενο της Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ και να έρθει προς κύρωση στην Βουλή των Ελλήνων».

Στη συνέχεια της προσφώνησής του, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Έλληνας Πρόεδρος αναφέρθηκε στις μεγάλες ευρωπαϊκές προτεραιότητες της επόμενης περιόδου, πρώτη από τις οποίες -με τη σειρά που τις παρέθεσε- το προσφυγικό, με τον κ. Παυλόπουλο να εξαίρει τη στάση του Βερολίνου στο ζήτημα, εν αντιθέσει με κάποιους άλλους εταίρους…

Δεύτερη προτεραιότητα, η υπεράσπιση του ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους, χωρίς επιστροφή σε εποχές σπατάλης, όπως διευκρίνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Μάλιστα, συνέχισε, αυτά τα αντιευρωπαϊκά μορφώματα εκμεταλλεύονται τις ανισότητες.

Η τρίτη προτεραιότητα είναι τα εθνικά θέματα της Ελλάδας που αποτελούν ταυτοχρόνως ευρωπαϊκά θέματα, ανέφερε με έμφαση ο κ. Παυλόπουλος: Κυπριακό, ελληνοτουρκικά και βεβαίως, οι σχέσεις με την ΠΓΔΜ. Με τον Πρόεδρο να επαναλαμβάνει ότι η ολοκλήρωση αναθεώρησης του Συντάγματος από τη γείτονα χώρα αποτελεί απαράβατο όρο για τη συνέχεια.

Οι ευρωπαϊκές χώρες δεν θα κάνουν βήματα προς τα πίσω προκειμένου να ενταχθούν κάποιες χώρες, δήλωσε στέλνοντας ταυτοχρόνως το μήνυμα, ότι θα συναντήσουμε όσες επίδοξες προς ένταξη χώρες, αρκεί να κάνουν γρήγορα βήματα.

Στην αντιφώνησή του ο δρ Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ εξέφρασε, αρχικώς, τα συλλυπητήριά του για τα θύματα των πυρκαγιών. Στη συνέχεια έκανε λόγο για κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον για την επίλυση του μεταναστευτικού, δίνοντας βάρος στην ανάπτυξη δυνατοτήτων, προκειμένου οι άνθρωποι αυτοί να παραμείνουν στις χώρες τους.

Συμφωνώντας εξάλλου με τις διαπιστώσεις του Έλληνα ομολόγου του αναφορικά με τις επικείμενες ευρωεκλογές, παρατήρησε πως απομένουν λίγοι μήνες πια για την εξάλειψη αμφιβολιών και του σκεπτικισμού για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Κλείνοντας εξέφρασε τη χαρά του για την ευκαιρία που θα έχει, αύριο, Παρασκευή, να επισκεφθεί την ιδιαίτερη πατρίδα του κ. Παυλόπουλου, την Καλαμάτα, μαζί, ασφαλώς, με τον Έλληνα Πρόεδρο.

Πηγή:  iefimerida.gr