Παρασκευή
19
Απρίλιος
TOP

Προβληματισμός με την ποιότητα ελαιολάδου στην χώρα μας, συνάντηση ελαιοπαραγωγών Μεσσηνίας με τον Αραχωβίτη

Ανησυχητικές διαστάσεις έχει πάρει φέτος το πρόβλημα στην ποιότητα του ελαιολάδου στην χώρα μας. Τα φρέσκα λάδια βγήκαν στην αγορά αλλά πολύ λίγα είναι καλής ποιότητας. Σημειωτέον ότι στην περιοχή της Λακωνίας ορισμένα ποιοτικά ελαιόλαδα πιάνουν καλές τιμές ακόμα και σήμερα, όπως έχει γράψει άλλωστε πρώτος ο ΑγροΤύπος, που κυμαίνονται από 3,90 μέχρι 4,10 ευρώ το κιλό. Αυτά όμως είναι πολύ λίγα. Αντιθέτως έχουμε καταγγελίες ότι λόγω κακής ποιότητας πωλήθηκαν σε Ιταλούς φρέσκα λάδια στα 2,20 ευρώ, τιμή που είναι χαμηλότερη και από αυτή που έχουν τα βιομηχανικά (Λαμπάντε). Μεγάλος προβληματισμός υπάρχει στους παραγωγούς της Μεσσηνίας. Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Ο.Π. Νηλέας, Γιώργος Κόκκινος, «συλλέγουμε ελαιόκαρπο με ελάχιστη προσβολή από δάκο και μας δίνει ελαιόλαδο 2-3 μονάδες. Στείλαμε δείγματα ελαιοκάρπου στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο για ελέγχους».

Και προσθέτει: «Την Τρίτη (13/11) θα γίνει συνάντηση εκπροσώπων των παραγωγών από τη Μεσσηνία με τον υπουργό κ. Σταύρο Αραχωβίτη, στην οποία θα μιλήσουμε για τα προβλήματα του κλάδου. Φέτος πληρώνουμε την έλλειψη οργάνωσης. Ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται. Όταν εμφανιστεί μια κρίση φαίνεται αν μπορείς να την αντιμετωπίσεις από το πόσο οργανωμένος είσαι.

Το ελαιόλαδο στην χώρα μας στηρίζεται σε δύο πυλώνες, την ευκολία πώλησης και το μειωμένο κόστος. Βλέπουμε τι γίνεται στην Ιταλία με την οικονομική κρίση, αν οι εκεί τράπεζες δεν δίνουν ρευστότητα δεν μπορούν να αγοράσουν οι Ιταλοί έμποροι το προϊόν μας και θα υπάρξουν μεγάλα προβλήματα γιατί είναι ουσιαστικά οι μεγάλοι πελάτες μας. Μεγάλα προβλήματα θα υπάρξουν και αν με την φυτοπροστασία αυξηθεί το κόστος καλλιέργειας. Όλα αυτά για να αντιμετωπιστούν χρειάζεται μια εθνική στρατηγική».

Προβληματισμένος με όσα συμβαίνουν φέτος στο ελαιόλαδο είναι και ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λακωνίας, Νίκος Προκοβάκης. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο, «δεν είναι ενθαρρυντικά τα νέα με τις ποιότητες φέτος του ελαιολάδου. Υπάρχουν μεγάλα προβλήματα από το δάκο και το γλοιοσπόριο. Είναι πολύ λίγα τα καλής ποιότητας ελαιόλαδα που πωλούνται αυτή την εποχή στα 3,90 – 4 ευρώ το κιλό».

Διεθνείς τιμές
Μείωση στις μέσες τιμές παραγωγού στην χώρα μας δείχνουν τα στοιχεία που εξέδωσε το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου (IOC). Όπως αναφέρει το IOC, Ελλάδα οι μέσες τιμές παραγωγού για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο μειώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, φθάνοντας στα 2,58 ευρώ το κιλό, παρουσιάζοντας μείωση, κατά 34%, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Αντιθέτως στην Τυνησία οι τιμές παρουσιάζουν μια σταθερότητα, από τα μέσα Ιουνίου 2018 μέχρι σήμερα, στα 3,43 ευρώ το κιλό.

Οι τιμές παραγωγού στην Ισπανία υποχώρησαν ελαφρώς τις τελευταίες εβδομάδες του Οκτωβρίου 2018, φτάνοντας στα 2,62 ευρώ το κιλό, μειωμένες, κατά 30%, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Στην Ιταλία στις αρχές Σεπτεμβρίου οι τιμές ξεπέρασαν τα 5 ευρώ το κιλό, ενώ στα μέσα Οκτωβρίου έφτασαν μέχρι και τα 5,08 ευρώ το κιλό. Ωστόσο αυτές οι τιμές φαίνεται να είναι χαμηλότερες (κατά 5%) σε σχέση με τις αντίστοιχες περσινές.

www.agrotypos.gr