Στη δεύτερη θέση, αυτή της Ιταλίας, της λίστας με τους μεγαλύτερους παραγωγούς ελαιολάδου ανεβαίνει τη νέα σεζόν η Ελλάδα, η οποία ωστόσο αναμένεται να παρουσιάσει μια μείωση σοδειάς της τάξης του 33%. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που διεξήγαγε το Τμήμα Μελετών Ελιάς του Κέντρου Ποιότητας Ελαιολάδου GEA Iberia της Ισπανίας, στη χώρα μας η σοδειά της επόμενης ελαιοκομικής περιόδου, η οποία μάλιστα θα είναι αρκετά πρώιμη για τα εγχώρια δεδομένα, υπολογίζεται στους 230.000 τόνους.
Καταλυτικός παράγοντας για τη μείωση αυτή της παραγωγής, είναι αφενός η χρονιά που έπεται μεγάλης παραγωγής η οποία φέτος μπορεί να συγκριθεί με αυτήν της περιόδου 2016/17, και αφετέρου τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν σε αρκετές περιοχές εξαιτίας του δάκου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΑΣ Λακωνίας, Νίκο Προκοβάκη, το 2016/17 η παραγωγή στην περιοχή αυτή κυμάνθηκε ανάμεσα στους 20.000 με 22.000 τόνους, και φέτος «αν όλα εξελιχθούν καλά από άποψη καιρικών συνθηκών, και δεν έχουμε προσβολές από έντομα, ανεμοθύελλες και χαλαζοπτώσεις, και άλλους αστάθμητους παράγοντες, η παραγωγή θα είναι πάνω από αυτά τα επίπεδα».
Νωρίτερα το ελαιόλαδο φέτος στα ελαιοτριβεία
Καλή εκτιμάται πως θα είναι η παραγωγή στον Δήμο Μονεμβασιάς του νομού Λακωνίας, σύμφωνα με τον Παναγιώτη Ντανάκα, διευθυντή του ΑΣ Μολάων – Πακίων, αλλά και πρώιμη, αφού «φέτος θα λαδώσουμε 10 με 12 μέρες πιο μπροστά σε σχέση με άλλα χρόνια», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Προς στιγμήν, οι παραγωγοί ευελπιστούν πως ο καιρός θα είναι ζεστός το επόμενο διάστημα, προκειμένου να μετριαστούν τα προβλήματα που προκάλεσε ο δάκος, που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε «επιβαρυμένη οξύτητα και άρα μείωση της εμπορικής αξίας του προϊόντος» όπως υποστήριξε ο κ. Ντανάκας.
Όπου δεν έχει ξηρασία, έχει δάκο
«Η συγκομιδή θα είναι αρκετά πρώιμη αλλά και σύντομη», είπε στο περιοδικό Ελαίας Καρπός, ο παραγωγός από τη Μεσσηνία, Δημήτρης Αναγνωστόπουλος. Η παραγωγή στην ευρύτερη γειτονιά της Μεσσηνίας έδειχνε να είναι πολύ καλή, αφού «οι ελιές έδεσαν αρκετά καλά την άνοιξη. Τώρα όμως δεν φαίνεται και πολύ καλή, και σε αρκετές περιοχές αντιμετωπίζουν προβλήματα από τον δάκο και το γλοιοσπόριο», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στα ίδια με τα περσινά επίπεδα εκτιμάται πως θα είναι η παραγωγή στην Κρήτη, σύμφωνα με τον παραγωγό Μιχάλη Τσαγκαράκη, από τη Μεσσαρά. «Όπου δεν είχαμε πρόβλημα με την ξηρασία, είχαμε πρόβλημα με τον δάκο, λόγω των πολλών νερών. Χάνουμε από την μια πλευρά, χάνουμε και από την άλλη», σχολίασε, συμπληρώνοντας ωστόσο πως αν και η κατά 15 ημέρες πιο πρώιμη παραγωγή, αργεί ακόμα, αφήνοντας περιθώρια στον καιρό, να διορθώσει τα προβλήματα που προκάλεσε μέχρι τώρα στην παραγωγή.
Πέφτει κατακόρυφα
η παραγωγή της Ιταλίας
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οργανισμού GEA Iberia, οι οποίες ωστόσο μέχρι την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχουν επιβεβαιωθεί από κάποιον άλλο φορέα όπως το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου, η παραγωγή της Ιταλίας αναμένεται να μειωθεί κατά 50%, ρίχνοντας τη γειτονική χώρα κοντά στους 200.000 τόνους και στην τέταρτη θέση, κάτω από την Τουρκία. Βέβαια ήδη από τον Μάιο, η Unaprol, η Κοινοπραξία Ιταλικού Ελαιολάδου, προειδοποιούσε ότι η περιοχή της Απουλίας, η οποία είναι υπεύθυνη για το 50% της συνολικής παραγωγής της χώρας, έχει πληγεί από τους παγετούς του Φεβρουαρίου σε βαθμό που να τίθεται σε κίνδυνο το 40% της τοπικής παραγωγής. Αυτό σε συνδυασμό με την ξηρασία του καλοκαιριού που έπληξε αρκετές περιοχές, με αποτέλεσμα και αυτές να χάσουν μέχρι και το 50% της παραγωγής τους σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, καθιστούν την παραπάνω εκτίμηση, μάλλον πιθανή.
Ανεβάζει στροφές η Ισπανία
Το 50% της παγκόσμιας παραγωγής για την περίοδο 2018/2019, εκτιμάται σύμφωνα με την ίδια έκθεση πως θα συμβεί στην Ισπανία. Έτσι, τα 118 εκατ. στρέμματα που καλλιεργούνται με ελαιόδεντρα παγκοσμίως αναμένεται να αποδώσουν περί τους 3.1000.000 τόνους ελαιολάδου, εκ των οποίων οι 1.580.000 τόνοι θα παραχθούν στην Ισπανία, η οποία σημειώνει μια αύξηση της τάξης του 26% σε σχέση με την προηγούμενη ελαιοκομική σεζόν. Μάλιστα, η αύξηση αυτή στην ισπανική παραγωγή, ισοσταθμίζει τη μείωση που θα σημειωθεί σε όλες τις υπόλοιπες χώρες, περιορίζοντας στο 6% την παγκόσμια μείωση της παραγωγής. «Μετά από τέσσερα χρόνια, η Ισπανία θα καταφέρει να ελέγξει το 50% της παγκόσμιας παραγωγής, ενισχύοντας τη θέση της στον τομέα της ελιάς» σχολίασε σχετικά ο Ραφαέλ Καρντένας, διευθυντής του Τμήματος Μελετών Ελιάς της GEA Iberia.
πηγή: agronews.gr