Πέμπτη
12
Δεκέμβριος
TOP

Πόσο τζίρο θα χάσουν οι κλάδοι-κλειδιά της οικονομίας

Ο κλάδος των αεροπορικών μεταφορών επιβατών, φαίνεται ότι θα έχει τις μεγαλύτερες απώλειες στα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), ενώ ως προς τα έσοδα τα καταλύματα, μετά βίας θα προσεγγίσουν το ήμισυ του κύκλου εργασιών που κατέγραψαν το 2019.

Οι δυσοίωνες αυτές εκτιμήσεις αποτυπώνονται στη πρόσφατη μελέτη της Grant Thornton η οποία προβλέπει ότι η ύφεση της ελληνικής οικονομίας το 2020 ως αποτέλεσμα της πανδημίας θα είναι της τάξεως του 8,5%.

Οπως είναι φυσικό, κάποιοι κλάδοι, όπως προκύπτει από ανάλυση δείγματος 17.000 επιχειρήσεων με κύκλο εργασιών άνω των 200.000 ευρώ, θα έχουν μεγαλύτερο βάρος στην υποχώρηση του ΑΕΠ. Ωστόσο υπάρχουν και οι εξαιρέσεις: τηλεπικοινωνίες, γεωργία, δασοκομία-αλιεία αναμένεται ότι θα κλείσουν το έτος με θετικό πρόσημο.

Σε απόλυτα ποσά, η ύφεση του 8,5% ισοδυναμεί με απώλειες της τάξεως των 15,95 δισ. ευρώ καθώς από τα 187,46 δισ. ευρώ το 2019, το ΑΕΠ θα προσγειωθεί στα 171,52 δισ. ευρώ το 2020. Πάντως για το 2021, η Grant Thornton προβλέπει αύξηση άνοδο του ΑΕΠ στα 180,1 δισ. ευρώ.

Βάσει της ανάλυσης της Grant Thornton, τη μεγαλύτερη συμβολή στην υποχώρηση αυτή, θα έχουν οι κλάδοι του χονδρικού και λιανικού εμπορίου, των μεταφορών των καταλυμάτων και της εστίασης με μείον 7,48 δισ. ευρώ. Ακολουθούν οι κλάδοι της ενέργειας και της μεταποίησης με μείον 3,52 δισ. ευρώ της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας με μείον 2,77 δισ. ευρώ, των επαγγελματικών κατασκευών και επιστημονικών δραστηριοτήτων με μείον 1,11 δισ. ευρώ, των κατασκευών με μείον 980 εκατ. ευρώ, της δημόσιας διοίκησης, άμυνας, εκπαίδευσης και υγείας με μείον 840 εκατ. ευρώ, της διασκέδασης και ψυχαγωγίας με μείον 800 εκατ. ευρώ, της ενημέρωσης και επικοινωνίας με μείον 680 εκατ. ευρώ και οι χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες με απώλεια 360 εκατ. ευρώ.

Αντίθετα, θετικά στο ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα συμβάλλει ο αγροτικός τομέας με την συνεισφορά του να εκτιμάται σε επιπλέον 145 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2019 και κατά επιπλέον 2,45 δισ. ευρώ από τα αντισταθμιστικά μέτρα που έχουν μέχρι στιγμής υλοποιηθεί ή προγραμματισθεί.

Επισημαίνεται ότι ο υπολογισμός της επίδρασης που θα υπάρξει σε επίπεδο ΑΕΠ από τους προαναφερθέντες κλάδους, προκύπτει από τη διασύνδεση μεταξύ της μεταβολής της προστιθέμενης αξίας και της μεταβολής του κύκλου εργασιών τους.

Σύμφωνα με τη Grant Thornton το δείγμα των 17.000 επιχειρήσεων που αναλύθηκε και το οποίο που αντιπροσωπεύει κύκλο εργασιών άνω του 50% των οικονομικών μονάδων της χώρας, εκτιμάται ότι θα παρουσιάσουν μείωση στον κύκλος εργασιών τους το 2020, κατά 12,4%, μείωση της λειτουργικής τους κερδοφορίας (EBITDA) κατά 39% και μείωση της ρευστότητάς τους κατά 5,6 δις ευρώ ως αποτέλεσμα του περιορισμού της λειτουργίας τους και της οικονομικής επίπτωσης της πανδημίας στην δραστηριότητας τους.

Η προβλεπόμενη μείωση ανά κλάδο

Όπως προαναφέρθηκε, βάσει των εκτιμήσεων της Grant Thornton το μεγαλύτερο πλήγμα από την πανδημία σε επίπεδο κύκλου εργασιών θα δεχθεί ο τομέας του τουρισμού και συγκεκριμένα ο κλάδος των καταλυμάτων όπου οι απώλειες υπολογίζονται στο 52% σε σχέση με το 2019.

Στο μείον 46% εκτιμώνται οι απώλειες για τον κλάδο των αεροπορικών μεταφορών επιβατών, ενώ ο κλάδος τέχνες διασκέδαση και ψυχαγωγία αναμένεται να υποχωρήσει κατά 42%. Στο ίδιο ποσοστό, εκτιμώνται και οι απώλειες για τον κλάδο θαλάσσιες και ακτοπλοϊκές μεταφορές επιβατών.

Κατά 41% αναμένεται να υποχωρήσει ο τζίρος της εστίασης και κατά 39% των άλλων δραστηριοτήτων παροχής υπηρεσιών.

Πού αναμένεται αύξηση τζίρου

Βουτιά EBITDA

Καταβαράθρωση και στα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) προβλέπει η Grant Thornton, για τους κλάδους που εξετάζει και στην κορυφή βρίσκεται ο κλάδος αεροπορικές μεταφορές επιβατών με υποχώρηση 227%.

Τον εν λόγω κλάδο ακολουθούν οι τέχνες, διασκέδαση και ψυχαγωγία με κάμψη 202% των δραστηριοτήτων υπηρεσιών εστίασης με πτώση 196%, των θαλάσσιων και ακτοπλοϊκών μεταφορών επιβατών (1142%), των «άλλων δραστηριοτήτων» (-94%), των καταλυμάτων (-88%), του χονδρικού και λιανικού εμπορίου αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών (-77%) και των πετρελαιοειδών (-75%).

Απώλειες στη ρευστότητα

Στις εκτιμήσεις επί του δείγματος των 17.000 επιχειρήσεων, γίνεται λόγος για απώλειες ρευστότητας της τάξεως των 5,6 δισ. ευρώ.

Τη μεγαλύτερη «χασούρα» θα έχει ο κλάδος των καταλυμάτων με 950 εκατ. ευρώ, τα πετρελαιοειδή με 930 εκατ. ευρώ, το χονδρικό και λιανικό εμπόριο με 800 εκατ. ευρώ, οι τέχνες και η διασκέδαση με 650 εκατ. ευρώ, η μεταποίηση με 500 εκατ. ευρώ, η μεταφορά και αποθήκευση με 430 εκατ. ευρώ οι αεροπορικές μεταφορές με 250 εκατ. ευρώ και το χονδρικό και λιανικό εμπόριο με 140 εκατ. ευρώ.

www.euro2day.gr