TOP

Π. Κοντόπουλος: Η πρόκληση του μετασχηματισμού της οικονομίας

Η φύση και η διάρκεια τής οικονομικής κρίσης που προκαλείται από τον ιό θα εξαρτηθούν από δύο μεταβλητές. Από τον τρόπο με τον οποίο οι υπεύθυνοι χάραξης της οικονομικής πολιτικής θα επιλέξουν να δράσουν και από την αποτελεσματικότητα των υπευθύνων για την δημόσια υγεία να ελέγξουν την νόσο.

Ο περιορισμός της νόσου είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για την οικονομική ανάκαμψη.. Εάν οι πολιτικοί συνεχίσουν να υποστηρίζουν προγράμματα στήριξης της οικονομίας και εάν επιτευχθεί ένας συνδυασμός μαζικού εμβολιασμού και συμμόρφωσης των πολιτών με τις υποδείξεις των δομών δημόσιας υγείας τότε η πανδημία μπορεί να περιοριστεί κατά την διάρκεια της άνοιξης και η ανάπτυξη της οικονομίας να ακολουθήσει…

Όμως το πρόβλημα είναι πιο περίπλοκο από την απλή αποκατάσταση της οικονομικής λειτουργίας… Διότι η πανδημία έχει πλήξει τα θεμέλια του ισχύοντος οικονομικού μοντέλου… Επομένως στο όνομα της ασφάλειας και της βιωσιμότητας μια ζωτική πρόκληση είναι ο μετασχηματισμός της οικονομίας … με σκοπό την δημιουργία μιας οικονομίας υγειονομικά αναπτυξιακά και περιβαλλοντικά βιώσιμης..

Παρασκευάς Κοντόπουλος