Τρίτη
5
Νοέμβριος
TOP

Σειρά παίρνει η Πελοπόννησος – Τι σημείωσε ο Γ. Αγραφιώτης – Το παράδειγμα της Ηπείρου στην επεξεργασία στερεών αποβλήτων

Η Ήπειρος, αν οι άνθρωποι που την διοικούσαν είχαν τις “κλασικές” αντιλήψεις για τα σκουπίδια, θα ήταν ο ιδανικός σκουπιδότοπος της Ελλάδας. Με τεράστιες χαράδρες και τα δάση της Πίνδου θα μπορούσε να κρύψει για μεγάλο διάστημα το πρόβλημα “κάτω από το χαλί”.

Προς τιμήν τους επέλεξαν, τον όχι και τόσο δημοφιλή στην χώρα μας τρόπο, την Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για την επεξεργασία των Αστικών Στερεών Αποβλήτων της Περιφέρειας Ηπείρου. Το έργο το οποίο ξεκίνησε να κατασκευάζεται τον περασμένο Αύγουστο αναμένεται σε χρόνο ρεκόρ – μέσα στο φθινώπορο – να δεχθεί τα πρώτα φορτία προς επεξεργασία.

Η επένδυση η οποία ανέρχεται συνολικά στα 52,6 εκ. ευρώ υλοποιείται από την Αειφορική Ηπείρου, εταιρεία μέλος του Ομίλου ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ και την Περιφέρεια Ηπείρου και αφορά τη μελέτη, αδειοδότηση, χρηματοδότηση, κατασκευή, ασφάλιση, λειτουργία και συντήρηση του έργου για τα επόμενα 25 χρόνια. Η συνολική διάρκεια της σύμβασης είναι 26,5 έτη και περιλαμβάνει 18μηνη κατασκευαστική περίοδο και 25ετή περίοδο λειτουργίας. Το έργο συγχρηματοδοτείται από πόρους του ΕΣΠΑ.

Θα επεξεργάζεται σε ετήσια βάση 105 χιλιάδες τόνους απορριμμάτων μέσω της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ), θα ανακυκλώνει τουλάχιστον 17.000 τόνους χρήσιμων υλικών και θα παράγει πράσινη ενέργεια ικανή να καλύψει τις ανάγκες 3.000 οικογενειών με εξοικονόμηση 12.000 τόνων CO2.

Επεξεργασία Στερεών Αποβλήτων: Η Ήπειρος δείχνει τον δρόμο

Όπως αναφέρεται στους ετήσιους δεσμευτικούς στόχους της εταιρείας που θα διαχειρίζεται τη μονάδα πρέπει να εκτρέπονται από την ταφή σε ΧΥΤΥ (χώρους υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων) το 65% των απορριμμάτων που εισέρχονται στη μονάδα. Ο στόχος υπολείμματος ανέρχεται σε 39% (κατά μέγιστο) του συνόλου των Συμβατικών Απόβλητων που θα εισέρχονται στη ΜΕΑ, ενώ ο στόχος ανακύκλωσης φτάνει το 35% επί της ποσότητας Ανακυκλώσιμων υλικών που θα εισέρχονται στη μονάδα.

Κατά τη διάρκεια κατασκευής του αναμένεται να δημιουργηθούν συνολικά 200 θέσεις εργασίας, 90 μόνιμες θέσεις εργασίας κατά την 25ετή λειτουργία του και μεγάλος αριθμός παράλληλων θέσεων εργασίας (μεταφορές, εμπορία και διαχείριση ανακυκλώσιμων υλικών κλπ). Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η διεθνής εμπειρία από αντίστοιχα έργα έχει δείξει ότι η περιοχή όπου εγκαθίστανται τέτοιες μονάδες αναζωογονούνται, από παράλληλες δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, επισκέψεις σχολείων, πανεπιστημίων και φορέων.

Σειρά παίρνει η Πελοπόννησος

Στο πλαίσιο των τακτικών συναντήσεων εργασίας που πραγματοποιούνται σε μηνιαία βάση στην Περιφέρεια Ηπείρου για την αξιολόγηση της πορείας κατασκευής του έργου ΣΔΙΤ Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων της Περιφέρειας η οποία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας ανέφερε ότι μέχρι τις αρχές Ιουνίου θα υπογραφεί η ΣΔΙΤ για τα απορρίματα της της Πελοποννήσου ενώ παράλληλα είπε πως εντός των ημερών θα εγκριθεί από την αρμόδια διυπουργική επιτροπή και το ΣΔΙΤ για τη διαχείριση απορριμμάτων της Ρόδου.

news247.gr