Παρασκευή
29
Μάρτιος
TOP

Σε… κινούμενη άμμο η ελληνική τουριστική αγορά

Βαθαίνει η ανησυχία και μειώνονται οι ελπίδες για μια διαφορετική τουριστική σεζόν φέτος, καθώς η εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα δημιουργεί νέα αρνητικά επιδημιολογικά δεδομένα, απομακρύνοντας τα θετικά σενάρια τουριστικών εισπράξεων όσο απομακρύνεται και η πιθανότητα να έρθουν στη χώρα μας μαζικά τουρίστες από Μεγάλη Βρετανία, Ρωσία και άλλες αγορές. Η εκ νέου εμφάνιση της πανδημίας με τη μορφή της μετάλλαξης Δέλτα στη Μεγάλη Βρετανία, το Ισραήλ, τη Ρωσία, όπως και τα πρώτα κρούσματα στη χώρα μας, αποτελούν μια νέα πηγή ανησυχίας για την εξέλιξη της σεζόν.

Το σενάριο πλέον για ταξιδιωτικά έσοδα στο επίπεδο του 50% του 2019 έχει απομακρυνθεί πολύ, καθώς η μεγάλη βοήθεια που περιμένει η χώρα μας από τη βρετανική τουριστική αγορά δεν αναμένεται, με βάση τις καλύτερες προϋποθέσεις, πριν από τις 17 Ιουλίου. Το ερώτημα είναι αν θα «πιαστεί» το λιγότερο αισιόδοξο σενάριο του 40%, που σημαίνει τουριστικά έσοδα γύρω στα 7,26 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται, πάντως, ότι ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας στη «Ν», απέφυγε για ακόμη μια φορά να αναφερθεί σε συγκεκριμένα νούμερα-στόχους, επιβεβαιώνοντας εμμέσως τη ρευστότητα της κατάστασης και αρκέστηκε να επαναλάβει την εκτίμησή του ότι «η φετινή χρονιά θα είναι καλύτερη από την περσινή».

Στις αβεβαιότητες που γεννά η πορεία της πανδημίας  αναφέρεται και η έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.  Όπως αναφέρει, «οι προβλέψεις υπόκεινται σε κινδύνους, οι οποίοι σχετίζονται με την εξέλιξη της πανδημίας σε εθνικόκαι παγκόσμιο επίπεδο. Παρά το γεγονός ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα εξελίσσεται ομαλά, η εξάπλωση των μεταλλάξεων του κορονοϊού αποτελεί πηγή αβεβαιότητας και τυχόν επιδείνωση της πανδημίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε υποτονική τουριστική περίοδο και να καθυστερήσει την επιστροφή στην κανονικότητα».

Σε άλλο σημείο, επίσης, προστίθεται ότι «η κρίση που επέφερε στον τουρισμό η πανδημία δεν επιτρέπει προβλέψεις για ανάκαμψη της ταξιδιωτικής κίνησης και δαπάνης στο επίπεδο του 2019 σε διάστημα μικρότερο των δύο έως τριών ετών. Αυτός είναι ο χρόνος που αναμένεται να χρειαστεί το ταξίδι αναψυχής, ώστε να επιστρέψει στα αυξημένα επίπεδα ζήτησης τόσο για την Ελλάδα όσο και διεθνώς».

Όσον αφορά τις εισπράξεις από τις ταξιδιωτικές υπηρεσίες, επισημαίνει ότι «υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς η ανάκαμψη των δραστηριοτήτων του τουρισμού συναρτάται στενά με την επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας και ειδικότερα με την πορεία του εμβολιασμού. Οι εισπράξεις από τον εισερχόμενο τουρισμό εκτιμάται ότι θα αυξηθούν περίπου κατά 65% σε σχέση με το 2020, αλλά και πάλι θα παραμείνουν σε σημαντικά χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση με το 2019».

Υπενθυμίζεται ότι οι ταξιδιωτικές εισπράξεις κατά το 2020 διαμορφώθηκαν στα 4.319 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 76,2% σε σύγκριση με το 2019 (18,17 δισ. ευρώ). Συνεπώς η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι τα έσοδα θα φτάσουν στα 7,12 δισ. ευρώ ή περίπου στο 39% του 2019.

Η όλη κατάσταση αβεβαιότητας επιτείνεται και από τις πρωτοβουλίες άλλων κυβερνήσεων όπως της γερμανικής, η οποία καλεί την Ε.Ε. να υψώσει «τείχος» κατά της Μεγάλης Βρετανίας. Η γερμανική κυβέρνηση  επιδιώκει ενιαίους ταξιδιωτικούς κανονισμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση  σε ό,τι αφορά όσους έρχονται από περιοχές με αυξημένα κρούσματα των παραλλαγών του βασικού στελέχους του νέου κορονοϊού,  δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ  .

Τους Γερμανούς φαίνεται να άκουσαν πρώτοι οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι.  Η Ισπανία ανακοίνωσε ότι θα απαιτεί  πλέον αρνητικό PCR τεστ κορωνοϊού ή πιστοποιητικό εμβολιασμού για την είσοδο Βρετανών τουριστών στη χώρα, ενώ  η Πορτογαλία κινήθηκε ακόμη πιο αυστηρά  , φτάνοντας στο σημείο να επιβάλει στους μη εμβολιασμένους Βρετανούς επισκέπτες καραντίνα 14 ημερών σε χώρο που θα υποδεικνύουν οι ίδιες οι αρχές.  Την ίδια γραμμή υιοθέτησε και η Μάλτα,  παρά τους δεδομένους ισχυρούς δεσμούς της νησιωτικής χώρας με το Ηνωμένο Βασίλειο. Από αύριο Τετάρτη όλοι οι ταξιδιώτες από τη Βρετανία, εφόσον δεν έχουν πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού, θα είναι υποχρεωμένοι να μείνουν σε καραντίνα 14 ημερών. Η απόφαση αφορά επίσης παιδιά και εφήβους, κάτι που σημαίνει πως ακόμη και πλήρως εμβολιασμένοι Βρετανοί γονείς δεν θα μπορούν να επιλέξουν για τις διακοπές τους τη χώρα, δεδομένου πως το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει ακόμη δώσει το «πράσινο φως» στον εμβολιασμό των παιδιών και των νέων κάτω των 17 ετών.

Και η Ιταλία, επίσης, έχει ήδη επαναφέρει το υποχρεωτικό αρνητικό μοριακό τεστ στους ταξιδιώτες από τη Βρετανία, μαζί με την υποχρέωση πενθήμερης καραντίνας στους μη εμβολιασμένους.

 Η είσοδος Βρετανών στην Ελλάδα 

Η χώρα μας εδώ και περίπου δέκα ημέρες έχει εισαγάγει ήδη το υποχρεωτικό τεστ στα σύνορά μας για τους Βρετανούς τουρίστες, εκτός από το PCR. Όπως δήλωσε στη «Ν» ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης , οι Βρετανοί ελέγχονται όπως και οι Ρώσοι, «παρακολουθούμε τις εξελίξεις και εάν χρειασθεί, μετά από συνεννόηση και με τους επιδημιολόγους, θα λάβουμε περαιτέρω μέτρα».

πηγη: www.naftemporiki.gr – από την έντυπη έκδοση