Τρίτη
23
Απρίλιος
TOP

Στα ύψη η τουρκική προκλητικότητα – Τι σημείωσε ο ΥΠΕΞ Γιώργος Κατρούγκαλος στο BEST

Άκρως ενδιαφέροντα τα όσα σημείωσε σε παρέμβασή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης BEST ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, αναφορικά με τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα.

Ο κ. Κατρούγκαλος παράλληλα αναφέρθηκε και στην προσεχή εκλογική αναμέτρηση της 7ης Ιουλίου.

“Κανείς δεν θέλει ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο… Όχι εμείς φυσικά που είμαστε μια φιλειρηνική χώρα που βασίζουμε τα συμφέροντά μας στο Διεθνές Δίκαιο αλλά και ούτε και η Τουρκία θέλει να διατηρεί ελεγχόμενη ένταση στο Αιγαίο και με αυτό τον τρόπο να προωθεί τη δική της αναθεωρητική πολιτική… σε καμία όμως περίπτωση και αυτή δεν επιδιώκει πόλεμο δεν επιδιώκει ένα θερμό επεισόδιο ..

Το να διατηρεί ένα επίπεδο κλιμακούμενης έντασης που αυξάνει ανάλογα με την εσωτερική συγκυρία ταιριάζει στην γενικότερη πολιτική αναθεωρητισμού της Τουρκίας. Ξέρει όμως κι αυτή ότι ο πόλεμος είναι καταστροφικός, κανείς δεν μπορεί να κερδίσει από έναν πόλεμο στο Αιγαίο, ξέρει ότι ακόμη και η υποψία ενός θερμού επεισοδίου θα βλάψει την οικονομία της που βρίσκεται τώρα επί… ξηρού ακμής για αυτό σας λέω με εγρήγορση προφανώς που εξασφαλίζει την αποφυγή οποιουδήποτε επεισοδίου οι Έλληνες πρέπει να αισθανόμαστε ασφαλείς

Αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσει από εδώ και πέρα η Τουρκία είναι ότι μετά την γενικευμένη καταδίκη των παράνομων ενεργειών της όχι μόνο από την Ε.Ε. αλλά και από την Αμερική, αλλά και από χώρες της περιοχής, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, κάθε παρόμοια τέτοια ενέργεια εντείνει την απομόνωσή της. Από κάθε παρόμοια τέτοια ενέργεια χάνει δεν κερδίζει…

Για πρώτη φορά η Ε.Ε. περνά από τα λόγια στα έργα. Αποφασίστηκε σε επίπεδο αρχηγών ότι θα ληφθούν μέτρα κυρώσεις δηλαδή, απέναντι στην Τουρκία και η εξειδίκευσή τους μένει να γίνει τώρα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την κα Μογκερίνι.”