Σε δίνη το λιανεμπόριο
Γιατί θεωρούν καταστροφικό ένα lockdown στις γιορτές
Οδεύοντας προς το Νοέμβριο και με τον ημερήσιο αριθμό των κρουσμάτων να «φλερτάρει» με τετραψήφιο, οι παράγοντες στο λιανεμπόριο αγωνιούν για το κατά πόσο θα διασωθεί ο τζίρος του Δεκέμβρη, ο τζίρος της χριστουγεννιάτικης αγοράς.
Αναμφίβολα τα μηνύματα από την υπόλοιπη Ευρώπη δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά, καθώς πέρα από την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων, οι χώρες η μια μετά την άλλη σφίγγουν τα λουριά, ευελπιστώντας να τεθεί υπό σχετικό έλεγχο η πανδημία μέσα στις επόμενες 45 ημέρες. Μόνο και μόνο για ψυχολογικούς λόγους να το σκεφτεί κανείς, το ενδεχόμενο lockdown μέσα στην περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, θα είναι βαρύ κι ασήκωτο, πόσο μάλλον όταν προστεθεί η παράμετρος της οικονομικής ζημιάς.
Τα πράγματα είναι απλά. Ο τζίρος που κάνουν τα εμπορικά καταστήματα το Δεκέμβριο ανέρχεται στο 10% του ετήσιου τζίρου, ενώ ειδικά για τις μικρές επιχειρήσεις φτάνει στο 15% ή στο 20% κι αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι αν λείψουν αυτά τα έσοδα από τις ήδη ταλαιπωρημένες επιχειρήσεις, τα «λουκέτα» θα είναι αναπόφευκτα. «Θα είναι η χαριστική βολή» αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, την ώρα που τα στοιχεία δείχνουν ότι από τα περίπου 5,5 δις της προμνημονιακής περιόδου, ο χριστουγεννιάτικος τζίρος κυμαίνεται γύρω στα 3,5 δις ευρώ.
Φυσικά τα πράγματα φέτος είναι ακόμα πιο «μαύρα». Καθώς από τα περίπου 44 δις ευρώ του 2019, ο φετινός τζίρος στο λιανεμπόριο στην καλλίτερη περίπτωση θα κλείσει γύρω στα 32-34 δις ευρώ κι αυτό σημαίνει ότι μόνο στην καταραμένη χρονιά του κορωνοϊού έκαναν «φτερά» 10-12 δις ευρώ, όταν στην περίοδο 2009- 2018 είχαν χαθεί περί τα 15 δις ευρώ!!!
Μείωση ενοικίων ζητούν οι επιχειρηματίες
Βασικό αίτημα του εμπορικού κόσμου παραμένει η επαναφορά του υποχρεωτικού «κουρέματος» των ενοικίων, καθώς η δαπάνη των επαγγελματικών μισθώσεων αποτελεί μεγάλο μέρος του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων. Επιπλέον, στο τραπέζι παραμένουν τα αιτήματα της διευθέτησης των τρεχουσών οφειλών σε περισσότερες δόσεις, όπως επίσης των διευκολύνσεων από τις τράπεζες.
Από την πλευρά το υπουργείο Οικονομικών, που φαίνεται να επανεξετάζει το μέτρο της προαιρετικής μείωσης των ενοικίων- άλλωστε όσο «κοκκινίζουν» περιοχές, το μέτρο ενεργοποιείται αυτομάτως- επικαιροποιεί και αναπροσαρμόζει τα «εργαλεία» του. Σύμφωνα, δε, με υπολογισμούς, ως το τέλος του έτους, θα έχουν πέσει στην αγορά περί τα 4 δις ευρώ επιπλέον, ανεβάζοντας το λογαριασμό στα 11 δις ευρώ, μόνο από τα κρατικά και τα τραπεζικά χρηματοδοτικά «εργαλεία».
Από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες το υπουργείο Οικονομικών, χωρίς να ληφθούν υπόψιν οι τελευταίες εγκρίσεις χρηματοδότησης από την επιστρεπτέα προκαταβολή, προκύπτουν αναμφίβολα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία. Οι «ενέσεις» από την επιστρεπτέα προκαταβολή και τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού για τις μικρές κυρίως επιχειρήσεις, έφτασαν στα 3,234 δις ευρώ, τα οποία διαχύθηκαν σε 530.834 επιχειρήσεις. Αν και η Αττική απορρόφησε σχεδόν το 40% αυτών των πόρων- ως ήταν αναμενόμενο- εντύπωση προκαλεί ότι στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Κρήτη, με σχεδόν 311 εκατ. Ευρώ, δηλαδή σχεδόν το 10% των πόρων.
Ως προς τις επιμέρους Δ.Ο.Υ., που επεξεργάστηκαν τις αιτήσεις χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, πέρα από τη ΦΑΕ Αθηνών, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης, που «τράβηξαν» περί τα 460 εκατ. Ευρώ, το Ηράκλειο (146,5 εκ.), η Ρόδος (131,6 εκ.) και η Σαντορίνη (85,9 εκ.) είχαν τις υψηλότερες «επιδόσεις».
Πηγή: iefimerida.gr του Γιώργου Παππού