Έμφαση στην ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων δίνει η θυγατρική του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η οποία, όπως, έγινε γνωστό, χθες, θα συμμετάσχει από κοινού με τη θυγατρική του ΑΔΜΗΕ Grid Telecom στο διαγωνισμό για τα ευρυζωνικά Ultra fast Broadband.
Πρόκειται για έργο ύψους 870 εκατ. ευρώ που θα επιτρέπει υπερυψηλές ταχύτητες Internet άνω των 100 Mbps, με τη δημοσιοποίηση της πρόσκλησης υποβολής δεσμευτικών προσφορών να αναμένεται το προσεχές διάστημα.
Η εταιρεία έχει δώσει δείγμα γραφής όσον αφορά τη δραστηριότητά της στις νέες τεχνολογίες. Κι αυτό δεδομένου ότι έχει κατασκευάσει και λειτουργεί το έργο του ηλεκτρονικού εισιτηρίου της Αθήνας, που αποδίδει πρόσθετα έσοδα της τάξεως των 40 εκατ. ευρώ στον ΟΑΣΑ.
Τις επόμενες ημέρες η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αναμένεται να…μεταφέρει στη Θεσσαλονίκη το “knowhow” στο συγκεκριμένο τομέα, καθώς πρόκειται να υπογράψει τη σύμβαση για το έργο του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στην συμπρωτεύουσα.
“Το εν λόγω έργο θα δώσει τεράστια προστιθέμενη αξία, αφενός γιατί ο εξοπλισμός θα κατασκευάζεται στην Ελλάδα και αφετέρου γιατί θα δομηθεί με βάση την διαλειτουργικότητα. Πάνω του θα μπορεί να στηριχτεί μια ομπρέλα account based συστήματος, το οποίο θα περιλαμβάνει τον ΟΑΣΑ, τον ΟΑΣΘ και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Επί του πρακτέου, με μια κάρτα ο επιβάτης θα μπορεί να μετακινείται και στην περιοχή της Θεσσαλονίκης μέσω του ΟΑΣΘ και στην Αθήνα και στο Εθνικό Δίκτυο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ”, όπως έχει αναφέρει ο Δρ. Αλέξανδρος Καρυωτάκης, επικεφαλής του Τμήματος Παραχωρήσεων της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή κατά το φετινό διαδικτυακό φόρουμ των Δελφών.
Επίσης, η εταιρεία υιοθετεί νέες τεχνολογίες στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Ενδεικτικά, έχει μειοδοτήσει στο διαγωνισμό του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (Κ.Α.Π.Ε.) για την εγκατάσταση υβριδικού συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας από ΑΠΕ στο νησί του Αγίου Ευστρατίου. Το έργο του οποίου η υπογραφή αναμένεται μέχρι το τέλος του μήνα περιλαμβάνει την συνδυασμένη λειτουργία ανεμογεννήτριας, φωτοβολταϊκού σταθμού, μπαταρίας αποθήκευσης ενέργειας και τηλεθέρμανσης για το ακριτικό νησί.
Τεχνολογίες αιχμής χρησιμοποιεί η εταιρεία και στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, αποτελεί το έργο της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Ηπείρου που έχει αναδειχθεί έργο της χρονιάς 2018. Αντίστοιχη τεχνογνωσία αναμένεται να εφαρμοστεί και στο έργο της διαχείρισης απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ύψους 150 εκατ. ευρώ, του οποίου η έναρξη κατασκευής τοποθετείται μέσα στον Δεκέμβριο.
πηγή: capital.gr