Πέμπτη
16
Ιανουάριος
TOP

Συναγερμός ΠΟΥ: Η πανδημία του κορωνοϊού επιταχύνεται – Διασπορά και μέσω αέρα

Η επιδημία Covid-19 «επιταχύνεται» και προκάλεσε 400.000 νέα κρούσματα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου που πέρασε, προειδοποίησε σήμερα ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), επισημαίνοντας πως δεν έχουμε φθάσει ακόμη στην κορύφωση.

«Αν και ο αριθμός των θανάτων μοιάζει να έχει σταθεροποιηθεί σε διεθνές επίπεδο, στην πραγματικότητα, ορισμένες χώρες έχουν καταγράψει σημαντική πρόοδο στη μείωση του αριθμού των θανάτων, ωστόσο σε άλλες χώρες, οι θάνατοι συνεχίζουν να αυξάνονται» είπε ο Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους.

Η διασπορά μέσω αέρα

Επιπλέον, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παραδέχθηκε πως «προκύπτουν αποδείξεις» σχετικά με τη διασπορά μέσω του αέρα του νέου κοροναϊού, αφότου ομάδα επιστημόνων προέτρεψε τον Οργανισμό να επικαιροποιήσει τις οδηγίες του σχετικά με τον τρόπο που εξαπλώνεται η νόσος.

Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στη Γενεύη, η επιστήμονας του ΠΟΥ Μπενέτα Αλεγκράντζι είπε ότι ο οργανισμός πιστεύει ότι «υπήρξε ανοικτός στα στοιχεία σχετικά με τους τρόπους της διασποράς» του νέου κοροναϊού.

Προειδοποίηση στους ταξιδιώτες

Την ίδια στιγμή, π Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνέστησε στους ταξιδιώτες να φορούν προστατευτικές μάσκες στα αεροπλάνα και να ενημερώνονται διαρκώς. Η εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Μάργκαρετ Χάρις, κάλεσε τον κόσμο να μην βρεθεί προ εκπλήξεων από την επανεμφάνιση τοπικών επιδημιών Covid-19 και τα μέτρα καραντίνας που λαμβάνονται, λέγοντας: «Αν υπάρχει οπουδήποτε, υπάρχει παντού και οι άνθρωποι που ταξιδεύουν πρέπει να το κατανοήσουν αυτό. Ο ιός αυτός είναι ευρέως διαδεδομένος και οι άνθρωποι πρέπει να το λαμβάνουν αυτό πάρα πολύ σοβαρά υπόψη τους».

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι θα επικαιροποιήσει τις ταξιδιωτικές οδηγίες του ενόψει των θερινών διακοπών για το βόρειο ημισφαίριο, αλλά οι επικαιροποιημένες δεν έχουν ακόμη δοθεί στη δημοσιότητα. Στο μεταξύ, οι ταξιδιώτες θα πρέπει «να θυμούνται ότι τα πράγματα θα αλλάξουν ή μπορεί να αλλάξουν πολύ» σημείωσε η Χάρις σε ενημέρωση των δημοσιογράφων από την έδρα του ΠΟΥ στη Γενεύη.

«Βλέπουμε πολλές ανοδικές τάσεις, πολλές αλλαγές σε διάφορες χώρες, χώρες που είχαν επιτυχώς αναστείλει την πρώτη μετάδοση τώρα βλέπουν μια δεύτερη ανοδική τάση» πρόσθεσε, αναφερόμενη στην Αυστραλία και το Χονγκ Κονγκ.

Lockdown στη Μελβούρνη

Μέτρα καραντίνας επιβλήθηκαν σήμερα εκ νέου στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας, περιορίζοντας τους κατοίκους της Μελβούρνης στα σπίτια τους με μόνη εξαίρεση τις μετακινήσεις για σοβαρούς λόγους, καθώς οι αξιωματούχοι αγωνίζονται να θέσουν υπό έλεγχο ένα ξέσπασμα του νέου κορωνοϊού.

Οι προηγούμενες οδηγίες του ΠΟΥ προς τους ταξιδιώτες περιελάμβαναν συμβουλές κοινής λογικής, όπως τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, το πλύσιμο των χεριών και η αποφυγή του αγγίγματος των ματιών, της μύτης ή του στόματος.

Η Χάρις αναφέρθηκε σήμερα στην χρήση προστατευτικής μάσκας στα αεροπλάνα, ένα μέτρο το οποίο ήδη απαιτούν πολλές αεροπορικές εταιρείες. «Αν πετάτε, δεν υπάρχει τρόπος να κρατάτε κοινωνικές αποστάσεις σε ένα αεροπλάνο, επομένως θα χρειαστεί να πάρετε άλλα μέτρα πρόληψης, συμπεριλαμβανομένου του να φοράτε προστατευτικό κάλυμμα για το πρόσωπο» κατέληξε η Χάρις.

Απαγόρευση κυκλοφορίας στο Βελιγράδι

Στο μεταξύ, γενική απαγόρευση κυκλοφορίας θα επιβληθεί στο Βελιγράδι από το βράδυ της Παρασκευής έως το πρωί της Δευτέρας εξαιτίας της έξαρσης του κοροναϊού. Το μέτρο αυτό ανήγγειλε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε συνέντευξη Τύπου.

«Η κατάσταση στο Βελιγράδι είναι άκρως ανησυχητική και απαιτείται να ληφθούν μέτρα για την αποτροπή της εξάπλωσης του ιού» επισήμανε ο Βούτσιτς. Ανέφερε επίσης ότι τα νοσοκομεία ασφυκτιούν και το σύστημα υγείας δέχεται μεγάλη πίεση. Ανακοίνωσε ότι θα κατασκευαστούν δύο νοσοκομεία μέχρι το φθινόπωρο για να αντιμετωπιστεί το δεύτερο κύμα.

Σήμερα στην Σερβία καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων από την εκδήλωση της πανδημίας. Το τελευταίο 24ωρο κατέληξαν 13 ασθενείς ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στους 330. Επιβεβαιώθηκαν 299 νέα κρούσματα ενώ μέχρι σήμερα νόσησαν, συνολικά, 16.719 άτομα.

Η μετάδοση μέσω αέρα

Σε ό,τι αφορά ενδεχόμενη μετάδοση μέσω του αέρα, ο Χαράλαμπος Γώγος, λοιμωξιολόγος, καθηγητής παθολογίας Ιατρικού τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, μίλησε στο MEGA.

Ο κ. Γώγος ξεκαθάρισε ότι «υπάρχει συζήτηση για αυτό το θέμα από την αρχή της πανδημίας». «Υπάρχουν δύο τρόποι ή μέσω σταγονιδίων, ή αερογενώς. Στα σταγονίδια έχουμε μεγαλύτερα σταγονίδια, πάνω από 10 μικρά, οπότε πέφτουν γρηγορότερα κάτω και η κοινωνική απόσταση αποδίδει».

«Η διαφορά με την αερογενή μετάδοση, είναι ότι τα σταγονίδια μπορούν να γίνουν μικρότερα και να δημιουργήσουν αερόλυμα (αεροζόλ) και κυκλοφορούν σε όλο το δωμάτιο» είπε ο καθηγητής και πρόσθεσε:

«Η αερογενής μετάδοση υπάρχει στην περίπτωση που ο άρρωστος παράγει αεροζόλ. Ο ασυμπτωματικός ασθενής δεν βήχει. Αν ο ασυμπτωματικός που φτερνιστεί ή βήχει ή έχει μεγάλη παραγωγή αερολύματος και υπάρχει αέρας στο δωμάτιο τέτοιος που βοηθάει τη μετάδοση σε μεγάλες αποστάσεις, μπορεί να συμβεί».

«Δεν έχει αποδειχθεί. Δεν είναι κάτι που πρέπει να αγχώνει τον κόσμο. Μπορεί να γίνει υπό ειδικές συνθήκες. Η εμπειρία που έχουμε μέχρι τώρα είναι ότι ο ιός μεταδίδεται με στενή επαφή» κατέληξε ο κ. Γώγος.

www.in.gr