Από τη μια μέρα στην άλλη, τα social media γέμισαν με εικόνες μιας καταστροφής βγαλμένης από έναν αληθινό εφιάλτη των παιδικών μας χρόνων (όσων, δηλαδή, γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε στη δεκαετία του ’80). Όλοι οι φίλοι μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γράφουν διθυράμβους για το «Τσέρνομπιλ», τη νέα μίνι σειρά του HBO που, πατώντας στα πραγματικά γεγονότα του πυρηνικού ολέθρου και κάνοντάς τα μυθοπλασία, εξελίχθηκε, μόλις μέσα στα 5 επεισόδια στα οποία ολοκληρώθηκε, σε τηλεοπτικό φαινόμενο, ξεπερνώντας σε βαθμολογία τοGame of Thrones και το Breaking Bad και σκαρφαλώνοντας στην κορυφή του imdb με σκορ 9,7/10.

«Δεξιοτεχνική τηλεόραση, εκθαμβωτική και καθηλωτική, και ανελέητη μέσα από την τρομερή της ένταση, που δεν σε αφήνει να χάσεις ούτε ένα δευτερόλεπτο. Αποτυπώνεται στη μνήμη» σχολιάζει η Guardian. «Μια σειρά που δεν είναι μόνο καλή για τη σκηνοθεσία, το σενάριο και τις δυνατές ερμηνείες, αλλά και επίκαιρη, καθώς προειδοποιεί για τους κινδύνους της πυρηνικής ενέργειας αλλά και τη σημασία της αλήθειας και το κόστος του ψέματος» γράφει το Forbes.

«Παρακολούθησα ολόκληρη τη σειρά με τη μία και μπορώ να φανταστώ και άλλους να κάνουν το ίδιο καθώς ο ατόφιος τρόμος και ο παραλογισμός της ιστορίας μας παρασύρουν σε μια μοναδική δίνη» υποστηρίζει ένας αρθρογράφος στο Vulture. Δεν λείπουν, βέβαια, και οι σοβαρές ενστάσεις απέναντι στη σειρά, όπως αυτή του New Yorker, που παραδέχεται πως το «Τσέρνομπιλ» αποδίδει πιστά το σκηνικό της εποχής αλλά, μεταξύ των άλλων λαθών του, «αποτυγχάνει να σκιαγραφήσει με ακρίβεια τις σχέσεις εξουσίας στη Σοβιετική Ένωση».
Οι αντικρουόμενες απόψεις τροφοδοτούν ακόμα περισσότερο τον παθιασμένο διάλογο που έχει ξεσπάσει στο διαδίκτυο. Γύρω από μια σειρά που όλοι θα δούμε, όπως δείχνουν τα πράγματα, και που αν μη τι άλλο, σε αντίθεση με τους ανταγωνιστές της στο imdb, δεν θα φάμε τα χρόνια μας περιμένοντας να ολοκληρωθεί.

Δείτε το τρέιλερ.