Παρασκευή
22
Νοέμβριος
TOP

Τιµές κοντά στα 3 ευρώ «συντηρούν» οι αγοραπωλησίες ελαιολάδου

Στα 2,83 ευρώ/κιλό διατέθηκανσε τυποποιητική εταιρεία του εσωτερικού οι 30 τόνοι εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου του Συνεταιρισμού Ζάκρου στη Σητεία, μετά την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος της οργάνωσης στις αρχές Μαρτίου.

Η τιμή αφορούσε ελαιόλαδο περίπου 4 γραμμών και ήταν ελαφρώς υψηλότερη από τα 2,80 της πώλησης που έκανε ο συνεταιρισμός πριν από περίπου 15 ημέρες, «μία πολύ μικρή αύξηση, δυστυχώς», όπως σχολίασε ο πρόεδρός του, Βασίλης Κατσικαλάκης. Οι τιμές στην περιοχή κυμαίνονται αυτό το διάστημα στα 2,85-2,90 ευρώ/κιλό βάσει των 3 γραμμών, ανέφερε, επίπεδα που έχει εξασφαλίσει και η οργάνωση για τους παραγωγούς της στις έως τώρα πωλήσεις, οι οποίες αφορούν μικρές ποσότητες, αφού δεν υπάρχει και μεγάλη ζήτηση.

«Κάθε χρόνο συνήθως για να απορροφηθεί το λάδι μας πάει Μάιος-Ιούνιος» υποστήριξε, αναφέροντας ότι προχωρούν σε σταδιακές πωλήσεις του προϊόντος, πραγματοποιώντας κάθε 10-15 ημέρες έναν διαγωνισμό. Σύμφωνα με τον ίδιο, όταν ξεκίνησε η σεζόν από την Πελοπόννησο, υπήρχε η προσδοκία για τιμές της τάξεως των 3 ευρώ, «κάτι που, δυστυχώς, έως τώρα είναι ακατόρθωτο». Ο ίδιος, μάλιστα, διαπιστώνει μία ελάχιστη άνοδο από το ξεκίνημα της χρονιάς.

Αναφορικά με τη φετινή παραγωγή, ο καύσωνας του Μαΐου άφησε τελικά το στίγμα του, αφού και οι ποσότητες που παρήχθησαν στον συνεταιρισμό ήρθαν μειωμένες κατά 200-300 τόνους, γύρω στους 500 τόνους, με πολύ καλή όμως ποιότητα. Αν και είναι νωρίς για εκτιμήσεις, αφού οι επόμενοι μήνες έως την καρπόδεση είναι κρίσιμοι, από ό,τι φαίνεται έως τώρα η επόμενη θα είναι μία πολύ καλή χρονιά, εφόσον βοηθήσει και ο καιρός, υποστήριξε ο κ. Κατσικαλάκης.

 

 «Καλύτερα από τους εξαγωγείς πληρώνουν οι ντόπιοι τυποποιητές»

Τιμές στο επίπεδο των 2,85-2,90 ευρώ ανέφερε και από τη Δυτική Μεσσηνία ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Νηλέας, Γιώργος Κόκκινος, διευκρινίζοντας ότι αυτές δίνονται πάντοτε ως συνάρτηση της ποιότητας και υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχουν επιμολυντές. «Εν τω μεταξύ, οι ντόπιοι τυποποιητές πληρώνουν καλύτερα από τους εξαγωγείς», συμπλήρωσε σε ό,τι αφορά την περιοχή, κάτι όμως που δεν αφορά το σύνολο, αλλά κάποιους, που απευθύνονται ενδεχομένως σε πιο απαιτητικές αγορές για την αντιμετώπιση του ανταγωνισμού, ζητώντας ανάλογο προϊόν.

«Αυτήν τη στιγμή, όποιος θέλει να πουλήσει λάδι, βρίσκει και πουλάει και σε μία ικανοποιητική τιμή γύρω στα 3 ευρώ, η οποία σε σχέση με τα περσινά είναι σίγουρα πολύ καλύτερη», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ υποστήριξε ότι παραμένει άγνωστο πώς θα ανταποκρινόταν η αγορά αν κάποιοι λόγοι ανάγκαζαν τους παραγωγούς να αυξήσουν την προσφορά, η οποία κατά την εκτίμησή του βρίσκεται σε κάμψη μετά το τέλος της συγκομιδής, οπότε και έφυγαν τα μεγάλα κοστολόγια.

Συγκρατημένοι ακόμη οι παραγωγοί, χωρίς ιδιαίτερη ζήτηση

Από την άλλη, ευρύτερα για τη Μεσσηνία τιμές σταθερές στα επίπεδα των 2,65-2,70 ευρώ και χωρίς την ύπαρξη ιδιαίτερων πράξεων ανέφερε ο αναπληρωτής γεν. διευθυντής της Ένωσης Μεσσηνίας, Γιάννης Πάζιος, μεταφέροντας μία εικόνα συγκράτησης από πλευράς παραγωγών χωρίς να υπάρχει και ιδιαίτερη ζήτηση, αφού ανάλογα με τις εξελίξεις όλοι αναμένουν να δουν πότε θα ανοίξει η αγορά.

Αντίστοιχη στασιμότητα επικρατεί, κατά τον ίδιο, και στις Ελιές Καλαμάτας, αφού και η τιμή τους δεν έχει διαφοροποιηθεί από τα 80 λεπτά του προηγούμενου διαστήματος και η αγορά είναι παγωμένη. «Αυτήν τη στιγμή, έχουν μείνει ελάχιστες ποσότητες πίσω, αφού οι περισσότερες πήγαν φέτος για λάδι», εξήγησε.

Εν αναμονή και πάλι της έγκαιρης έναρξης των διαδικασιών για τη δακοκτονία

Οι παραγωγοί βρίσκονται πλέον στις καλλιεργητικές φροντίδες, ενώ η έγκαιρη έναρξη του προγράμματος της δακοκτονίας είναι κάτι που απασχολεί και φέτος.

«Πέρυσι, μέσα προς τέλη Φεβρουαρίου είχε δημοσιευτεί ο διαγωνισμός για την παγιδοθεσία και τη δακοκτονία, τώρα ακόμη περιμένουμε την πρόσκληση», πρόσθεσε, επισημαίνοντας την ανάγκη για γενική αναδιοργάνωση της όλης διαδικασίας, μία πάγια συζήτηση των τελευταίων ετών, πέραν της ανάγκης διάθεσης περαιτέρω κονδυλίων.

Τι μέλλει γενέσθαι με τις Καλαμών και το ΠΟΠ Καλαμάτας

Σε ό,τι αφορά τις ενέργειες στην περιοχή για τις ελιές Καλαμάτας και εν αναμονή της εκδίκασης σχετικής προσφυγής κατά της απόφασης Αποστόλου στο ΣτΕ στα μέσα Απριλίου, ο κ. Πάζιος αναφέρθηκε και σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Μαρτίου, με πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, κ. Αναστασόπουλου, και με τη συμμετοχή αντιπεριφερειαρχών, εκπροσώπων των ΔΑΟΚ, αλλά και παραγωγικών φορέων όχι μόνο από τη Μεσσηνία, αλλά και τις όμορες Αρκαδία, Ηλεία και Λακωνία, ως επακόλουθο απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου τον περασμένο Δεκέμβριο.

«Αυτό που ζητούμε πρωτίστως είναι η επικαιροποίηση των προδιαγραφών, μετά από σχετικό αίτημα του περασμένου Οκτωβρίου στο ΥΠΑΑΤ για το οποίο βρισκόμαστε σε διαβούλευση με το αρμόδιο τμήμα ΠΟΠ, αναφορικά με διορθώσεις που πρέπει να γίνουν στο τεχνικό κομμάτι», μία επιτακτική ανάγκη για την περιοχή, υποστήριξε, αναφέροντας παράλληλα και την πρωτοβουλία που συζητήθηκε στην τηλεδιάσκεψη για τη δυνατότητα επέκτασης της ζώνης Ελιά Καλαμάτα ΠΟΠ στις παραπάνω όμορες γεωγραφικές ενότητες.

Για το τελευταίο απαιτείται η δρομολόγηση κατάρτισης μίας μελέτης με τους υπόλοιπους φορείς εξήγησε, απευθύνοντας, ταυτόχρονα, έκκληση προς την κυβέρνηση για ανάκληση της απόφασης Αποστόλου, με παράλληλη αναζήτηση ενός μορατόριουμ με την ΕΕ για ένα χρονικό διάστημα που θα ικανοποιεί μεταποιητές άλλων περιοχών που έχουν ενεργά συμβόλαια.

Υπογραμμίζοντας την παράλληλη ανάγκη για ενέργειες και κινήσεις προς τρίτες χώρες, με στόχο την προστασία της ονομασίας Καλαμάτα, ο κ. Πάζιος αναφέρθηκε στην ανάγκη μίας ολιστικής προσέγγισης και μίας εθνικής στρατηγικής -σε συνεννόηση και με τις υπόλοιπες περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας και της Φθιώτιδας- για τα ζητήματα που ταλαιπωρούν τις Καλαμών και τους παραγωγούς τους.

πηγη