Πέμπτη
28
Μάρτιος
TOP

Τι αγοράζουν οι Ελληνες τον καιρό της πανδημίας – Που αυξήθηκαν και που έπεσαν οι τιμές ακινήτων

Δεν ακολούθησε την αντίστοιχη κατρακύλα της οικονομίας η ελληνική αγορά ακινήτων με τις τιμές πώλησης να καταγράφουν οριακή άνοδο το 2020, το έτος δηλαδή όπου η πανδημία “χτύπησε” για πρώτη φορά την πόρτα της χώρας. Ο σταθμισμένος δείκτης τιμών των κατοικιών αυξήθηκε πέρσι, σε σχέση με το προηγούμενο έτος, με τις τιμές των μεταχειρισμένων ακινήτων να «ανεβαίνουν» κατά μέσο όρο 1.8% και των νέων ηλικίας έως 5 ετών κατά 4.5%.

Σύμφωνα με στοιχεία της RE/MAX Ελλάς, οριακή αύξηση κατά 2,3% εμφάνισαν το περασμένο έτος οι τιμές πώλησης των ακινήτων σε σύγκριση με το 2019 γεγονός που αποδεικνύει ότι η αγορά του Real Estate συνεχίζει να αποτελεί βασική επενδυτική επιλογή των πολιτών, παρά τη στάση αναμονής που τηρούν σε μεγάλο βαθμό μέχρι να βγει η χώρα από την υγειονομική κρίση που μαστίζει ολόκληρο τον πλανήτη και έχει αφήσει το αποτύπωμά της σε όλες τις δραστηριότητες της οικονομίας. Στο ερώτημα για το πως αναμένεται να διαμορφωθεί η φετινή χρονιά για το εγχώριο real estate, με δεδομένο ότι ακόμη δεν μπορεί κάποιος να προβλέψει με σιγουριά πότε θα βγει η χώρα από τον κλοιό της πανδημίας, τα μηνύματα, σύμφωνα με τη RE/MAX, είναι αισιόδοξα και ενθαρρυντικά. Υπογραμμίζει ότι όλοι εκτιμούν ότι με την επιστροφή στην κανονικότητα τόσο ο αριθμός των αγοραπωλησιών όσο και οι τιμές των ακινήτων θα ακολουθήσουν ανοδική τάση.

Τι συνέβη σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Στην περιοχή της Αττικής, όπως δείχνει η έρευνα, στα μεταχειρισμένα ακίνητα ηλικίας άνω των 5 ετών καταγράφηκε αύξηση 1.8%, ενώ στα νέα ηλικίας έως 5 ετών το ποσοστό αυτό κινήθηκε θετικά στο 2.6%.  Οι τιμές στη Θεσσαλονίκη σημείωσαν πτώση στα μεταχειρισμένα σε ποσοστό 0.8%, ενώ τα νέα ακολούθησαν ανοδική πορεία με τις τιμές των πωληθέντων ακινήτων να διαμορφώνονται στο 2.8%.

Στην υπόλοιπη χώρα οι τιμές στα μεταχειρισμένα είχαν θετικό πρόσημο καθώς αυξήθηκαν κατά 3.8% ενώ στα νέα ηλικίας έως 5 ετών η αύξηση ήταν παραπάνω από διπλάσια σε σύγκριση με αυτή των παλαιότερων ακινήτων καθώς καταγράφηκε μεταβολή +8.9%.
“Όλα τα παραπάνω σημειώθηκαν σε μία χρονιά που δεν υπήρξε κλάδος της ελληνικής οικονομίας που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο δεν έχει πληγεί από την υγειονομική κρίση του κορωνοϊού”, αναφέρει η RE/MAX και προσθέτει “η πανδημία έχει δημιουργήσει συνθήκες πρωτοφανείς για την ελληνική οικονομία και στο πλαίσιο αυτό δεν ήταν δυνατόν να αφήσει ανεπηρέαστη και την εγχώρια αγορά ακινήτων που την τελευταία πενταετία είχε σταθερά ανοδική πορεία”.

Πως πήγε το 2020

Όπως επισημαίνει το κτηματομεσιτικό δίκτυο, η  ζήτηση και οι τιμές πώλησης των ακινήτων είχαν μπει σε τροχιά σταθερής ανόδου καθώς η Ελλάδα αποτέλεσε πόλο έλξης επενδύσεων τόσο από εγχώριους όσο και από ξένους επενδυτές, με στόχο την εκμετάλλευση των ακινήτων  μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων, τη δημιουργία ξενοδοχειακών μονάδων και την απόκτηση της golden visa. Ακολούθως, η βελτίωση του οικονομικού κλίματος επηρέασε θετικά τη διάθεση και τη δυνατότητα των Ελλήνων για αγορά κατοικίας. Η τάση αυτή αντανακλάται και στα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής αρχής, σύμφωνα με τα οποία ο αριθμός των αγοραπωλησιών σημείωσε αύξηση το 2019 συγκριτικά με το 2018 κατά 21,5% και σωρευτικά από το 2014 κατά 122.5% πανελλαδικά.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη RE/MAX, το τοπίο άρχισε να αλλάζει το 2020, ως αποτέλεσμα των αυστηρών περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις σε μία προσπάθεια να κερδίσει η χώρα τη μάχη κατά του κορωνοϊου με τους ξένους επενδυτές να αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα στο να επισκεφτούν τη χώρα μας για να προβούν σε αγορές διαφόρων κατηγοριών ακινήτων. Το 2020 κυριάρχησε το αίσθημα αβεβαιότητας και εν συνεχεία το «πάγωμα» σημαντικού ποσοστού των επενδυτικών σχεδίων εν αναμονή της ομαλοποίησης της κατάστασης τόσο στην ελληνική όσο και στην παγκόσμια οικονομία.

ΠΗΓΗ