Πέμπτη
28
Μάρτιος
TOP

Αλλαγές στα ακίνητα: Προχωρούν οι νέες αντικειμενικές αξίες

Σε ένα “συμβιβαστικό” σενάριο με στόχο να αφήσει όλες τις πλευρές ικανοποιημένες -δηλαδή και τους δανειστές που θέλουν να προχωρήσει η εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές αλλά και τους ιδιοκτήτες που δεν θέλουν επιβαρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ εν μέσω πανδημίας- καταλήγει το οικονομικό επιτελείο για να λύσει τον γόρδιο δεσμό της φορολογίας των ακινήτων.

Η εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές θα προχωρήσει κανονικά. Όπως και η επέκταση του συστήματος αντικειμενικών αξιών σε περίπου 3500 περιοχές της χώρας. Ωστόσο, οι τιμές αυτές, δεν θα ληφθούν υπόψη για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ. Θα τηρηθεί δηλαδή το γράμμα του νόμο που ορίζει ότι η φορολογητέα αξία των ακινήτων υπολογίζεται με βάση την αξία τους κατά την 1/1 εκάστου έτους.

Ποιες αξίες ίσχυσαν την Πρωτοχρονιά του 2021; Αυτές που γνωρίζουμε και σήμερα. Με αυτό τον τρόπο, ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα έχει εκατομμύρια ιδιοκτήτες που θα πληρώσουν ακριβώς τα ίδια με πέρυσι και μερικές εκατοντάδες χιλιάδες “τυχερούς” που θα πληρώσουν λιγότερα καθώς η μείωση του εισοδήματός τους λόγω πανδημίας θα τους εξασφαλίσει την προβλεπόμενη από τον νόμο έκπτωση του 50%.

Οι εισηγήσεις των εκτιμητών ακινήτων στο υπουργείο Οικονομικών έχουν κατατεθεί από πέρυσι τον Μάρτιο και το όλο σχέδιο μπήκε στο συρτάρι λόγω της πανδημίας. Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας έδειξαν ότι οι ανατιμήσεις συνεχίστηκαν και μέσα στο 2020, έστω και με φθίνοντα ρυθμό όσο περνούσαν οι μήνες. Έτσι, η επικαιροποίηση θα έπρεπε να φέρει σημαντικές αυξήσεις στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Για να μην οδηγήσει αυτή η επικαιροποίηση και σε αύξηση του ΕΝΦΙΑ, είχε προγραμματιστεί η νέα μείωση των συντελεστών υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ η οποία θα λειτουργούσε ως “κυματοθραύστης”.

Από τη στιγμή που θα αποφασιστεί να αλλάξουν οι αντικειμενικές αξίες, αλλά να μην χρησιμοποιηθούν για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, τα σενάρια όσον αφορά στους συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ είναι τα εξής:

1. Να μην υπάρξει καμία αλλαγή στους συντελεστές

2. Να γίνουν στοχευμένες μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ ειδικά για τους πληττόμενους ιδιοκτήτες ακινήτων στη λογική της “έκτακτης ενίσχυσης” που ισχύει για διάφορες κοινωνικές ομάδες. Αυτό θα εξαρτηθεί και από το πόσο θα συνεχιστεί η καραντίνα, από το ποια θα είναι η κατάσταση της οικονομίας το καλοκαίρι και από το αν θα υπάρχει ο διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος.

Το σενάριο μείωσης των συντελεστών επί των σημερινών αξιών, προφανώς φέρνει ελαφρύνσεις σε εκατομμύρια ιδιοκτήτες. Η απόφαση για την υλοποίησή του δεν είναι ασύνδετη με το σενάριο για πρόωρες εκλογές εντός του 2021.

www.thetoc.gr