Παρασκευή
19
Απρίλιος
TOP

Τι αλλάζει στα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και επαγγελματιών

Από την απλή στήριξη, στη μετάβαση προς τη μετά τον κορονοϊό εποχή περνά από τον Μάιο η κρατική αρωγή για επιχειρήσεις και εργαζομένους, ακολουθώντας τη σταδιακή επαναλειτουργία του λιανεμπορίου και της εστίασης αμέσως μετά το Πάσχα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την αρχή του χρόνου τα μέτρα στήριξης που έχουν υλοποιηθεί έχουν ξεπεράσει τα 10,5 δισ. ευρώ, λόγω της παράτασης της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων από τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλιο.

Η διαφορά είναι ότι το επόμενο κύμα μέτρων δεν θα αφορά μια νέα παράταση των ήδη γνωστών μέτρων στήριξης, αλλά μέτρα μετάβασης στη μετά τον κορονοϊό εποχή, τα οποία υπολογίζονται στα 3 – 3,3 δισ. ευρώ, με τον λογαριασμό της κρατικής αρωγής να φτάνει για φέτος κοντά στα 14 δισ. ευρώ.

Μέσα στον Μάιο θα ενεργοποιηθούν έξι −ήδη νομοθετημένα− μέτρα μετάβασης στη μετά τον κορονοϊό εποχή, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 2,3 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα:

1. Το πρώτο είναι η επιστρεπτέα προκαταβολή 7, η οποία στην ουσία είναι το δεύτερο τμήμα του 6ου κύκλου (το πρώτο μέρος, ύψους 500 εκατ. ευρώ, επισπεύστηκε και δόθηκε τον Φεβρουάριο), που θα διαθέσει ενισχύσεις ύψους 1 δισ. ευρώ, από τα οποία το 50% θα είναι μη επιστρεπτέο. Οι πληρωμές θα ξεκινήσουν από τις τελευταίες μέρες του Απριλίου και θα ολοκληρωθούν στις αρχές Αυγούστου.

2. Το δεύτερο από αυτά, με προϋπολογισμό 330 εκατ. ευρώ, θα υλοποιηθεί με κονδύλια του ΕΣΠΑ και θα αφορά μόνο την εστίαση. Οι ενισχύσεις από το πρόγραμμα θα δοθούν με τη μορφή μιας μη επιστρεπτέας επιχορήγησης ίσης με το 7% του τζίρου κάθε επιχείρησης με τη μορφή κεφαλαίου κίνησης, για την εξασφάλιση προμηθειών απαραίτητων για την επανεκκίνηση περίπου 34.000 από τις συνολικά 77.000 επιχειρήσεις του χώρου. Με δεδομένο ότι το σχέδιο είναι η εστίαση σταδιακά να αρχίσει να επαναλειτουργεί από τις αρχές Μαΐου, τις επόμενες μέρες θα ανοίξει και η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους, η οποία θα μείνει ανοιχτή μέχρι και το τέλος Ιουλίου.

3. Το τρίτο, προϋπολογισμού 130 εκατ. ευρώ, θα αφορά την αυξημένη αποζημίωση ειδικού σκοπού, η οποία θα κλιμακώνεται από τα 1.000 μέχρι και τα 4.000 ευρώ και θα αφορά περίπου 100.000 επιχειρήσεις στους κλάδους του λιανεμπορίου, του πολιτισμού, του αθλητισμού, τα γυμναστήρια, τα καταστήματα ΟΠΑΠ, τους παιδότοπους. Η ενίσχυση του μέτρου θα είναι μια επιχορήγηση μη επιστρεπτέα, ακατάσχετη, ανεκχώρητη, μη συμψηφιζόμενη, η οποία θα δοθεί τις πρώτες μέρες του Μαΐου μαζί με τις υπόλοιπες αποζημιώσεις ειδικού σκοπού.

4. Το τέταρτο θα είναι το πρόγραμμα “Γέφυρα ΙΙ” για την επιδότηση εξυπηρετούμενων και μη επιχειρηματικών δανείων, για οκτώ μήνες, με συνολικό προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ. Η πλατφόρμα για τις αιτήσεις των δικαιούχων θα είναι ανοιχτή μέχρι και τις 9 Μαΐου. Το μέτρο θα ενισχύσει περίπου 100.000 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

5. Το πέμπτο είναι το από καιρό αναμενόμενο πρόγραμμα για την κάλυψη παγίων δαπανών, που αναμένεται να βοηθήσει έως και 50.000 ζημιογόνες επιχειρήσεις με ποσό 500 εκατ. ευρώ. Τις επόμενες μέρες ολοκληρώνεται η διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού και το μέτρο παίρνει τον δρόμο της εφαρμογής προς το τέλος Μαΐου.

6. Το έκτο μέτρο αναμένεται να εφαρμοστεί προς το τέλος Μαΐου με αρχές Ιουνίου και δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις που ενισχύθηκαν από τους τρεις πρώτους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής να ενισχυθούν περαιτέρω με ένα ποσό ίσο με το 35% της συνολικής ενίσχυσης που έχουν ήδη λάβει. Το επιπλέον πόσο θα δοθεί με τη μορφή πιστωτικού για φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές. Σε αντάλλαγμα, όποια επιχείρηση επιλέξει αυτή τη λύση θα πρέπει να αποποιηθεί το μη επιστρεπτέο κομμάτι της ενίσχυσης που κυμαίνεται από το 30% μέχρι και το 50% και, κατά συνέπεια, θα επιστρέψει το 100% της ενίσχυσης που έχει λάβει από τους τρεις πρώτους κύκλους σε 60 μήνες.

Τις αμέσως επόμενες μέρες αναμένεται να ανακοινωθούν και από το υπουργείο Εργασίας ειδικά μέτρα για την απασχόληση στον κλάδο του τουρισμού, που θα ανοίξει στα μέσα του επόμενου μήνα, αλλά και ειδικό πρόγραμμα για τους μακροχρόνια ανέργους.

Ποια μέτρα αναστέλλονται

Από την άλλη, πολλά από τα γνωστά μέτρα στήριξης περιορίζονται. Ειδικότερα, με την εφαρμογή των μέτρων μετάβασης και το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς έρχονται οι εξής αλλαγές:

– Σταματά η αλυσίδα των επιστρεπτέων προκαταβολών. Ο έβδομος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής θα είναι ο τελευταίος. Το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής, που ενίσχυσε μικρομεσαίες επιχειρήσεις με 8,3 δισ. ευρώ, κλείνει τον κύκλο του.

– Το μέτρο των μηδενικών ενοικίων για το λιανεμπόριο και την εστίαση με την επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων τους διακόπτεται. Είναι πιθανό να συνεχιστεί το μειωμένο κατά 40% ενοίκιο για την εστίαση όσο θα βρίσκεται σε μερική λειτουργία. Τα μηδενικά ενοίκια θα συνεχίσουν να ισχύουν μόνο για τους κλάδους που παραμένουν κλειστοί και τον Μάιο. Ανάλογες ρυθμίσεις θα γίνουν και για τους εργαζομένους των επιχειρήσεων αυτών και για τα παιδιά τους που σπουδάζουν σε άλλη πόλη.

– Το μέτρο της αναστολής συμβάσεων εργασίας διακόπτεται για το λιανεμπόριο και συζητείται να διατηρηθεί μόνο σε ένα ποσοστό για την εστίαση μέχρι και την πλήρη επαναλειτουργία του κλάδου. Ωστόσο, το μέτρο θα διατηρηθεί για τους κλάδους που θα παραμείνουν κλειστοί και για τον Μάιο (πολιτισμός, αθλητισμός, μεταφορές κτλ).

– Σταματά για τους κλάδους που επαναλειτουργούν η αναστολή πληρωμών δόσεων ρυθμισμένων οφειλών από το τέλος Μαΐου, κάτι που σημαίνει ότι από τον Ιούνιο οι δόσεις των ρυθμίσεων θα γίνουν και πάλι απαιτητές από τους υπόχρεους. Και σε αυτή την περίπτωση η αναστολή δόσεων ρυθμισμένων οφειλών θα συνεχιστεί για όσους κλάδους μένουν κλειστοί με κρατική εντολή.

Του Τάσου Δασόπουλου
capital.gr