Παρασκευή
29
Μάρτιος
TOP

Τι κρύβεται πίσω από τη μη ένταξη από την Περιφέρεια του Αλιευτικού Καταφυγίου Μαραθόπολης;

Είδηση “βόμβα” έσκασε τις τελευταίες ημέρες και αφορά στο πολυδιαφημιζόμενο έργο του Αλιευτικού Καταφυγίου Μαραθόπολης το οποίο ο τριφυλιακός λαός αναμένει και το οποίο θα αναβάθμιζε σημαντικά τις υποδομές της περιοχής. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, την ώρα που όλα ήταν έτοιμα, τελικώς δεν κατατέθηκε πρόταση ένταξης του συγκεκριμένου έργου στο  Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας 2014-2020, με την καταληκτική ημερομηνία να ήταν η 28η Φεβρουαρίου 2018 κι αφού είχαν προηγηθεί παρατάσεις. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι η τύχη του έργου, που σύμφωνα με τον Δήμο Τριφυλίας αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα, να βρίσκεται πλέον στον αέρα. Ένα έργο για το οποίο είχε υπάρξει μεγάλη προεργασία, μελέτες κ.λπ., ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πλέον θα είναι εξαιρετικά δύσκολη η ένταξή του σε άλλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα το επόμενο διάστημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εφόσον οι πληροφορίες για μη υποβολή πρότασης του έργου ισχύουν, πρόκειται για ένα “κόλαφο” για την περιφερειακή αρχή, με τα ερωτήματα να είναι πολλά…

Είναι ένα λάθος για το οποίο οποσδήποτε υπάρχουν ευθύνες και κάποιοι θα πρέπει να παραιτηθούν ή έγινε εσκεμμένα για λόγους πολιτικής εκδίκησης απέναντι στο Δήμαρχο Τριφυλίας και εξάδελφο του Αντώνη Σαμαρά, Παναγιώτη Κατσίβελα;

Χαρακτηριστικό και το ρεπορτάζ του gargalianoionline.gr με τίτλο “Μαύρα σύννεφα πάνω από το Λιμάνι της Μαραθόπολης;” στο οποίο αναφέρει:

“Ένα ερώτημα που πλανάται τις τελευταίες ώρες πάνω από τον ουρανό της Μαραθόπολης… αφορά την υποβολή της πρότασης στο Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας 2014-2020 που αφορά το έργο «Ανάπτυξη Αλιευτικού Καταφυγίου Μαραθόπολης».

Πρόκειται για ένα έργο το οποίο μαζί με το ΦΠΑ φτάνει τα 6.150.000 ευρώ και αφορά την παρέμβαση στον προσήνεμο και υπήνεμο μόλο καθώς και στην εμβάθυνση του λιμανιού.

Στις 13 Δεκεμβρίου 2017 εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου η προγραμματική σύμβαση με το Δήμο Τριφυλίας και το Λιμενικό Ταμείο Μεσσηνίας για το έργο του αλιευτικού καταφυγίου. Στις 27 Δεκεμβρίου 2017, κατόπιν προτροπής του κ. Τατούλη, το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας ενέκρινε με τη σειρά του, κατά πλειοψηφία, την σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Λιμενικού Ταμείου Μεσσηνίας, του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Τριφυλίας, για το έργο «Ανάπτυξη Αλιευτικού Καταφυγίου Μαραθόπολης».

Η ημερομηνία λήξης υποβολής των προτάσεων είχε οριστεί αρχικά για τις 30/10/2017 και ώρα 14:00 για την πλατφόρμα του ΟΠΣ, ωστόσο, με τροποποίηση που έγινε στις 27/10/2017 η ημερομηνία λήξης της υποβολής πρότασης ορίστηκε για τις 28/2/2018.

Να σημειωθέι πως κάθε πρόταση (φάκελος) καταχωρείται ηλεκτρονικά στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (Ο.Π.Σ.). Το Ο.Π.Σ. οποίο αποτελεί το Σύστημα, όπου καταχωρίζονται τα δεδομένα που αφορούν στα επιχειρησιακά προγράμματα που προσδιορίζονται στο πλαίσιο του Εταιρικού Συμφώνου για το Πλαίσιο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) για την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020.

Τελικά έχει υποβληθεί ο φάκελος που αφορά το έργο «Ανάπτυξη Αλιευτικού Καταφυγίου Μαραθόπολης» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας 2014-2020 ή όχι;”.