Παρασκευή
19
Απρίλιος
TOP

«Όχι κινήσεις εντυπωσιασμού ή πρόχειρες εκτιμήσεις για το πότε και πως» – Τι σημείωσε ο Θανάσης Βασιλόπουλος στο ΔΣ για την υπόθεση των αρχαίων της Υπαπαντής

Ειδική αναφορά στο θέμα των αρχαίων της Υπαπαντής, αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- την Δευτέρα, 5 Απριλίου 2021, ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του Δημοτικού Συμβουλίου τονίζοντας πως «Για την υπόθεση των αρχαίων της Υπαπαντής. Να μην επαναλάβω τι έγινε και πώς έχουμε φθάσει σήμερα σε αυτό το σημείο. Είναι γνωστά σε όλους, ακόμα και αν κάποιοι για τους δικούς του λόγους τα παραδέχονται ή όχι. Εμείς σεβαστήκαμε τη βούληση του κόσμου, το άνοιγμα που έκανε ο πρώην Δήμαρχος, την κινητοποίηση που έγινε, ακούσαμε, συζητήσαμε, έτρεξαν οι διαδικασίες, το θέμα πήγε στο ΚΑΣ, υπάρχει μία απόφαση του Υπουργείου. Το τι έχει συμβεί στο ενδιάμεσο και οι απόπειρες αιφνιδιασμού που επιχειρήθηκαν είναι κάτι που θα το δούμε σε επόμενο χρόνο, δεν είναι της παρούσης άλλωστε τα έγραφα λένε την αλήθεια. Το αναφέρω όμως για να μη νομίζει κανένας ότι μπορεί να παίζει παιχνίδια με την πόλη.

Και συνέχισε: “Οδός Χρυσοστόμου Θέμελη. Ελήφθη ποτέ καμία απόφαση που να σχετίζεται με τη συγκεκριμένη οδό; Όχι. Εμείς προφανώς και δεν συμφωνούμε. Ποτέ δεν υποστηρίξαμε κάτι τέτοιο, να κλείσει δηλαδή ο δρόμος. Εμείς μιλούσαμε πάντα, όλοι και στο Δ.Σ. η απόφαση μιλάει για το νοτιοανατολικό μέρος της πλατείας, το οποίο εμείς μόλις πήραμε τα στοιχεία που ξαφνικά ανακαλύφθηκαν, γιατί τόσα χρόνια κανείς δεν γνώριζε, τα αποτυπώσαμε στο τοπογραφικό, τα στείλαμε στον μελετητή ο οποίος τα εξαίρεσαι, έχουμε μιλήσει με τον ανάδοχο του έργου κι αυτός αποδέχθηκε να υπάρξει μειωτικός πίνακας και μένει να δούμε τώρα το τι θα ακολουθήσει. 

Να σας ενημερώσω, αν και είμαι βέβαιος ότι κάποιοι τα γνωρίζεται, ότι έχουμε ήδη αλληλογραφία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων, με την προϊσταμένη, όπως επίσης και με τη Διαχειριστική και όλα αυτά προφανώς κοινοποιούνται και στο Υπουργείο.”

Για να προσθέσει: “Το αναφέρω αυτό, για να είμαστε όλοι ειλικρινείς. Λοιπόν, όχι κινήσεις εντυπωσιασμού ή πρόχειρες εκτιμήσεις για το πότε και πως. Έχουν ζητηθεί για να γνωρίζετε -επειδή μας ήρθε ένας προϋπολογισμός και στο περίπου μία εκτίμηση για το πότε μπορεί να ξεκινήσει το έργο-, συγκεκριμένα στοιχεία από την Προϊσταμένη της εφορίας Αρχαιοτήτων, αναλυτικά, όπως προβλέπονται, για να αξιολογηθούν από τις Υπηρεσίες και σε συνεργασία με τη Διαχειριστική και αν χρειαστεί εδώ είμαστε το θέμα να έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο  και να αναλάβει ο καθένας την ευθύνη του και για το έργο της ανάπλασης και για τις ανασκαφικές εργασίες. Απλώς να υπενθυμίσω στο Σώμα, ότι εμείς ουδέποτε επιχειρήσαμε να συνδέσουμε τα δύο έργα, την ανάπλαση και τις ανασκαφές, γι’ αυτό και είχαμε μιλήσει τότε για απευθείας χρηματοδότηση του ανασκαφικού έργου από το Δήμο ή και την Περιφέρεια. Δεν προκρίθηκε για κάποιους λόγους η συγκεκριμένη επιλογή. Και για να ξέρετε ο μειωτικός ανακεφαλαιωτικός, συντάσσεται την επομένη της υπογραφής της σύμβασης.

Κλείνω λέγοντας ότι το έργο της ανάπλασης προχωράει και σε κάθε περίπτωση επαναλαμβάνω εδώ είμαστε, υπάρχει διάθεση απ’ όλους όπως έχει εκφραστεί να αναδείξουμε τα αρχαία κατάλοιπα που βρίσκονται στο νοτιοανατολικό τμήμα της πλατείας Υπαπαντής σε μία έκταση 160 τ.μ. περίπου».