Πέμπτη
25
Απρίλιος
TOP

Τι φέρνει η νέα ρύθμιση οφειλών – Τι αποκάλυψε ο Ειδικός Γραμματέας Ιδιωτικού Χρέους στο BEST (video)

Ρυθμίσεις διμερείς με το Δημόσιο ή πολυμερείς με όλους τους πιστωτές τους, θα μπορούν να κάνουν στο εξής χιλιάδες υπερχρεωμένα νοικοκυριά ή επιχειρήσεις, που αντιμετωπίζουν μείωση εισοδήματος και δεν διαθέτουν πόρους και περιουσία για να εξυπηρετήσουν βιώσιμα τις οφειλές του. Από χθες στο ofeiles.gov.gr «ανεβαίνουν» οι πρώτες αιτήσεις και τα χρέη των οφειλετών που προσβλέπουν στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης, για να επιτύχουν έως 240 δόσεις και 75% διαγραφή οφειλής προς το Δημόσιο, ή και 420 δόσεις και  80% «κούρεμα» προς τις τράπεζες.

Για τα όσα σηματοδοτεί η νέα αυτή ρύθμιση μίλησε στην τηλεόραση best ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι την διευκόλυνση των οφειλετών μέσω της πλατφόρμας η οποία εξαλείφει την μεγάλη γραφειοκρατία και την ταλαιπωρία: «Ο πολίτης μπορεί χωρίς να περιμένει σε ουρές ή να κυνηγάει υπαλλήλους να ρυθμίζει χρέη προς το δημόσιο έως 240 δόσεις, αποπληρωμή δηλαδή σε 20 χρόνια και οφειλές σε τράπεζες σε 420 δόσεις, δηλαδή σε 35 χρόνια»

Υπάρχουν ωστόσο προϋποθέσεις με τους μικροοφειλέτες να μένουν εκτός. «Όλοι όσοι έχουν χρέη άνω των 10 χιλιάδων ευρώ και μπορούν να εξυπηρετήσουν την αποπληρωμή με έστω 50 ευρώ το μήνα είναι δυνητικά επιλέξιμοι στο νέο νόμο» τονίζοντας πως επιλέξιμοι είναι όσοι πληρούν μια εκ των παραμέτρων που έχουν ανακοινωθεί.

Σε ό,τι έχει να κάνει με την διαδικασία ο κ. Κουρμούσης στάθηκε στο γεγονός πως πρόκειται για αυτοματοποιημένη αίτηση κι ακολούθως ξεκινά διαπραγμάτευση «η πρόταση ακολουθεί κανόνες του νόμου που έχουν συμφωνήσει δημόσιο και τράπεζες» η οποία ωστόσο θα πρέπει να γίνει «υπό την καθοδήγηση ενός χρηματοοικονομικού διαμεσολαβητή, με σκοπό να βρουν μια εναλλακτική βιώσιμη λύση. Σε κάθε περίπτωση ο αλγόριθμος σε διάστημα ενάμιση μήνα μετά την αίτηση θα έχει βγάλει μια απάντηση».

Ωστόσο είναι δεδομένο πως και σε αυτή τη ρύθμιση υπάρχουν… αστερίσκοι. όπως η άρση απορρήτου για τα συγγενικά πρόσωπα μέλη για τα οποία γίνονται έλεγχοι και διασταυρώσεις στοιχείων.

Ο ειδικός γραμματέας ΔΙΧ τόνισε τέλος πως υπάρχει διαδικασία στήριξης και για την πρώτη κατοικία…