Σάββατο
23
Νοέμβριος
TOP

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά του Καπνίσματος: Οι 4 άξονες – Πού θα απαγορεύεται, ποια τα πρόστιμα

«Η απαγόρευση του καπνίσματος αποτελεί μία τολμηρή πρωτοβουλία για την προστασία της Δημόσιας Υγείας. Μία εμβληματική κίνηση εκσυγχρονισμού και εξευγενισμού της καθημερινότητάς μας. Αλλά και μία άσκηση αλληλοσεβασμού που τελικά ενδυναμώνει την κοινωνική συνοχή», ανέφερε ο πρωθυπουργός στο χαιρετισμό του στην εκδήλωση επίσημης ενημέρωσης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης κατά του Καπνίσματος από το Υπουργείο Υγείας.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «ο στόχος της Ελληνικής Πολιτείας είναι πλήρως εναρμονισμένος με εκείνον που έχει τεθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και αποσκοπεί στη μείωση του καπνίσματος κατά 30% έως το 2025. «Δεν υπάρχει πια καμία δικαιολογία του τύπου, “αυτά δεν γίνονται στην Ελλάδα”», είπε και στο πλαίσιο αυτό, απηύθυνε κάλεσμα «Συμμαχίας για μια καλύτερη ζωή χωρίς καπνό», όπως είναι το σύνθημα της καμπάνιας. Οι αριθμοί είναι συντριπτικοί: Οι θάνατοι που οφείλονται στο κάπνισμα υπολογίζονται σε 20.000 ετησίως. Η ίδια αιτία προκαλεί 700.000 ημέρες νοσηλείας ασθενών.

«Ένδεκα νομοθετήματα, Προεδρικά Διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις μέσα σε 10 χρόνια, με μηδενικά αποτελέσματα. Αυτός είναι ο θλιβερός απολογισμός της απαγόρευσης καπνίσματος σε κλειστούς χώρους, που υποτίθεται ότι θεσμοθετήθηκε το 2009» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνοντας πως «η Ελλάδα μοιάζει αγκιστρωμένη στο παρελθόν, γιατί οι κυβερνήσεις δεν τόλμησαν, η Διοίκηση αδράνησε και η κοινωνία ανέχτηκε. Σαν το κάπνισμα να μην αφορά την Υγεία και τον Πολιτισμό μας. Και σαν να αποτελεί μία ανώδυνη λεπτομέρεια».

«Δεν υπάρχει πια καμία δικαιολογία του τυπου “αυτά δεν γίνοται στην Ελλάδα”. Αν το μπόρεσαν άλλες χώρες, σίγουρα το μπορούμε κι εμείς», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Ένας σωστός νόμος κατέληξε παντελώς ανενεργός. Ερχόμαστε να απαντήσουμε με την Εθνική Στρατηγική & την αυστηρή απαγόρευση του κανπίσματος. Και να προσθέσουμε μια καμπάνια ευαισθητοποίθησης: Ο εχθρός είναι ο καπνός όχι οι καπνιστές», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, «με σύνθημα “η υγεία μας ενώνει” ξεκινάμε καμπάνια. Υποδεικνύουμε ένα νέο πρότυπο ζωής σε άκαπνες πόλεις, χώρους κλπ. Οι έλεγχοι θα γίνονται από μικτά κλιμάκια με τη συνδρομή της αστυνομίας. Η τιμωρία δεν είναι απειλή, είναι καταφύγιο».

«Ο νόμος επιτρέπει στους καπνιστές να καπνίζουν στον αυστηρά ιδιωτικό τους χώρο, αφήνοντας στο άτομο την επιλογή της προσωπικής του πορείας, αφήνοντας όμως στο κράτος την ευχέρεια να προειδοποιεί και να προστατεύει», ανέφερε ακόμα και συμπλήρωσε:

«Όπως μάθαμε να φοράμε στους δρόμους ζώνη & κράνος, έτσι θα μάθουμε να καπνίζουμε έξω από τα μπαρ και τα εστιατόρια».

«Η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου δεν είναι υπόθεση καταστολής. Είναι υπόθεση της δυνατότητάς μας ως οργανωμένης πολιτείας να κάνουμε επιτέλους όλοι μαζί αυτό που όλοι αναγνωρίζουμε κατ’ιδίαν ότι είναι το σωστό», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κικίλιας: Χωρίς εξαιρέσεις και «παραθυράκια» η εφαρμογή του αντικαπνιστικού

Με αυστηρότητα, χωρίς εξαιρέσεις και «παραθυράκια» θα εφαρμοστεί στο εξής ο αντικαπνιστικός νόμος, όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. 

«Θα είμαστε πολύ αυστηροί στην παρακολούθηση της εφαρμογής του νόμου. Γι’ αυτό και νομοθετήσαμε ισχυροποιώντας τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, χωρίς εξαιρέσεις και “παραθυράκια”. Στόχος μας είναι η καθολική εφαρμογή του αντικαπνιστικού. Από όλους τους πολίτες για όλους τους πολίτες», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Υγείας επισήμανε ότι το εθνικό σχέδιο ενισχύει και θωρακίζει την καθολική εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου και στηρίζεται σε τέσσερις βασικούς άξονες:

1. Την προαγωγή της υγείας και της πρόληψης για να αποτραπεί η έναρξη του καπνίσματος, ειδικά σε νέους από 15 ετών και άνω

2. Την προστασία των μη καπνιστών από το παθητικό κάπνισμα

3. Την υποστήριξη στη διακοπή καπνίσματος

4. Τον έλεγχο και τη ρύθμιση θεμάτων που αφορούν στα νέα προϊόντα καπνού.

«Όλοι μας στο υπουργείο Υγείας εργαστήκαμε και εργαζόμαστε, όχι απλά για ένα εθνικό σχέδιο δράσης, αλλά για έναν εθνικό στόχο υγείας. Με σεβασμό και ευαισθησία για όλους τους πολίτες και ιδιαιτέρως τα παιδιά. Ο πρώτος στόχος για την εφαρμογή του σχεδίου δράσης είναι να είμαστε όλοι στην ίδια αφετηρία. Με πλήρη ενημέρωση, τόσο για τα δικαιώματα όσο και τις υποχρεώσεις μας.

Απευθυνόμαστε σε όλους τους πολίτες και δεν αποκλείουμε κανέναν», είπε ο υπουργός Υγείας παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες του σχεδίου.

Ο Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε και στη γραμμή 1142, όπου οι πολίτες θα μπορούν από σήμερα να ενημερωθούν για το τι ισχύει, να λαμβάνουν υποστήριξη για την διακοπή του καπνίσματος, αλλά και να αναφέρουν παραβάσεις του νόμου.

«Δε θέλουμε να στρέψουμε τους μη καπνιστές εναντίον των καπνιστών. Είμαστε εδώ για να ενώσουμε. Γιατί όλοι μπορούμε να είμαστε διαφορετικοί, αλλά υπάρχει ένα πράγμα που μας ενώνει. Και αυτό είναι η υγεία», κατάληξε ο υπουργός Υγείας.

Στη μάχη κατά του τσιγάρου το «1142»

Στη μάχη κατά του καπνίσματος μπήκε από σήμερα ο τετραψήφιος αριθμός «1142» – ή αλλιώς η γραμμή «ενημέρωσης και βοήθειας» – που αναμένεται να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο αφενός για την τήρηση του αυστηρού νόμου και αφετέρου για τη διακοπή του καπνίσματος.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα», οι καταγγελίες θα είναι πλέον επώνυμες. Ανάλογα με την ποσότητα και την ένταση των καταγγελιών για ένα συγκεκριμένο μέρος, θα ενεργοποιούνται τα κλιμάκια των αρμόδιων φορέων για τον εντοπισμό των παραβατών.

Αυτός είναι και ο λόγος που τα τσουχτερά πρόστιμα – που προβλέπονται στη νέα κοινή υπουργική απόφαση – τα οποία θα εισπράττονται ως βεβαιωθέντα έσοδα θα κατανέμονται στο υπουργείο Υγείας (40% για προγράμματα δημόσιας Υγείας), στο υπουργείο Εσωτερικών (30% για την ανταποδοτική υποστήριξη και την ανατροφοδότηση του ελεγκτικού μηχανισμού), στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (20%) και στα υπουργεία Ναυτιλίας και Τουρισμού (αντίστοιχα 5%).Παρ’ όλα αυτά ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σε πρόσφατες δηλώσεις του διευκρίνισε ότι το ποσό που προβλέπεται για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν αφορά μπόνους στους αστυνομικούς αλλά οικονομική ενίσχυση που θα βοηθήσει στην αγορά αλεξίσφαιρων και κρανών, καθώς και για τη συντήρηση των μηχανών.

Ελεγχοι

Νέους αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε 172 επιχειρήσεις (καφετέριες, μπαρ, παιδότοποι κ.λπ.) σε οκτώ πόλεις – ανάμεσά τους η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη – έκαναν επιθεωρητές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, σε συνεργασία με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Στο 72% των περιπτώσεων, όπως διαπιστώθηκε, δεν βρέθηκαν καπνίζοντες στους εσωτερικούς χώρους, ωστόσο στο 55% των καταστημάτων διαπιστώθηκε είτε απουσία είτε ελλιπής σήμανση.