Τρίτη
16
Απρίλιος
TOP

Το συνδυασμό του “Καλαμάτα Μπροστά” και 25 υποψηφίους παρουσίασε ο Β. Κοσμόπουλος

Τον συνδυασμό του που φέρει το όνομα “Καλαμάτα Μπροστά” με 6 άξονες πάνω στους οποίους κινείται η πρότασή του, αλλά και 25 υποψηφίους συμβούλους παρουσίασε ο Βασίλης Κοσμόπουλος. Αναλυτικά τα όσα σημείωσε ο κ. Κοσμόπουλος:

“Οι κοινοί προβληματισμοί μας για το Δήμο μας, η αγάπη, η αγωνία για το αύριο και το όραμά μας για τον τόπο μας,  μας οδήγησαν στη σημερινή συγκέντρωση. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές πλησιάζουν. Εμείς όλοι που πιστεύουμε με πάθος στο θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης σαν αρχέγονο κύτταρο της Δημοκρατίας που βάζει στο επίκεντρο τον πολίτη, θεωρούμε υποχρέωσή μας να συστρατευτούμε συμμετέχοντας σε αυτές. Συγκροτούμε λοιπόν έναν σύγχρονο, δυναμικό δημοτικό συνδυασμό και στελεχώνουμε το ψηφοδέλτιό μας με δραστήριους, δυναμικούς, ευαίσθητους και αποφασισμένους πολίτες από όλο το κοινωνικό, παραγωγικό, πολιτιστικό, οικονομικό, πολιτικό  και συλλογικό φάσμα.

Το όνομα του είναι «ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ». ΚΑΛΑΜΑΤΑ γιατί ο τόπος μας είναι στο επίκεντρο της ζωής μας και ΜΠΡΟΣΤΑ γιατί θέλουμε να σηματοδοτήσουμε την πρόοδο, την ευημερία και την ανάπτυξη που επιθυμούμε με το βλέμμα στο μέλλον.

Το λογότυπό του είναι συμβολικό και σκιαγραφεί το όμορφο βουνό μας, τον ορεινό όγκο του Ταϋγέτου, την πεδινή παραγωγική και αστική μας ζώνη και τις γαλάζιες ακτές του Μεσσηνιακού κόλπου που αποτελούν τα τρία βασικά χαρακτηριστικά του τόπου μας, πάνω στα οποία επικρατεί βέβαια ο άνθρωπος.

Στόχος μας είναι η δημοτική μας παράταξη «ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ» να συμβάλλει στη δημιουργία του καλύτερου δυνατού κοινωνικού και οικονομικού περιβάλλοντος προς όφελος των δημοτών, αντιμετωπίζοντας τα καθημερινά προβλήματα, δημιουργώντας σωστές υποδομές, κάνοντας τους κατάλληλους σχεδιασμούς και βάζοντας τους απαραίτητους στόχους ώστε η αγαπημένη μας Καλαμάτα να καλύψει το χαμένο έδαφος στον ανταγωνισμό όχι μόνο των Ελληνικών αλλά και των Ευρωπαϊκών δήμων.

Επικεντρώνοντας την προσοχή μας στο Δήμο του μέλλοντος, οφείλουμε να σχεδιάσουμε την πολιτική του σήμερα με τη σκέψη στο αύριο για να μπορέσουμε να κοιτάξουμε το μέλλον κατάματα. Πρέπει να συνδυάσουμε την ευημερία, την πρόοδο και την οικονομική ανάπτυξη με την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και την αειφορία. Σημαντικό ρόλο στην κατεύθυνση αυτή θα παίξουν οι δυνατότητες που παρέχουν οι νέες τεχνολογίες και τα ευρωπαϊκά προγράμματα, με τα προσδοκώμενα οφέλη να διαχέονται σε όλους τους δημότες.

Επομένως κυρίαρχος στόχος μας είναι η ΑΝΑΠΤΥΞΗ του ΔΗΜΟΥ μας με τρόπο που να εξασφαλίζεται η ευημερία των κατοίκων του.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΣ   εστιάζει στους εξής βασικούς άξονες τους οποίους έχουμε ήδη αναφέρει κατά την παρουσίαση της υποψηφιότητάς μου :

Α) Την Υπεράσπιση και τη Διεύρυνση του Πολιτισμικού – Πολιτιστικού  Κεκτημένου του     Δήμου.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό στον διαρκώς αυξανόμενο ανταγωνισμό μεταξύ των πόλεων να προβάλλουμε τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του τόπου και του χώρου μας.  Είναι εξ’ ίσου σημαντικό όμως τις πολιτιστικές δράσεις να απολαμβάνουν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες και να υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή  συμμετοχή τους σε αυτές. Γι’ αυτό είναι αναγκαία η στήριξη της τοπικής πολιτιστικής παραγωγής η οποία με συνέπεια και καινοτόμες δράσεις μπορεί να αναδείξει την μοναδικότητα της ταυτότητας της πόλης.

Ο Αθλητισμός είναι για μας αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού μας γι’ αυτό θα δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στις υποδομές και στις δράσεις που τον αφορούν. Η ευαισθησία μας μάλιστα αυτή αποτυπώνεται με τον πλέον ηχηρό τρόπο στις υποψηφιότητες των δημοτικών συμβούλων.

  • Β) Την Πολεοδομική και Περιβαλλοντική Αναβάθμιση της Πόλης

Η ύπαρξη ενός εμπνευσμένου  διορατικού και σύγχρονου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (με έμφαση στο παραλιακό μέτωπο , το περιβαλλοντικό πάρκο του Νέδοντα και την δυτική περιοχή Τουριστικής Ανάπτυξης) σε συνδυασμό με Σχέδια για Βιώσιμη Αστική Ανάπλαση και τη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη της ως:

Α) «Πράσινη Πόλη», με την αξιοποίηση ενεργειακών τεχνολογιών στις δημόσιες υποδομές και λειτουργίες καθώς και με τη συμβολή της στην ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος.

Β) «Έξυπνη Πόλη», με την ανάπτυξη και υιοθέτηση νέων τεχνολογιών οι οποίες βελτιώνουν τις υπηρεσίες προς τους πολίτες, τους επισκέπτες και τις επιχειρήσεις, προσελκύουν τους νέους και δημιουργούν νεοφυείς επιχειρήσεις.

Γ) «Βιώσιμη Πόλη», με την αλληλεπίδραση περιβαλλοντικών, κυκλοφοριακών και κοινωνικών παρεμβάσεων και υπηρεσιών.

Δ) «Γαλάζια Πόλη», προσανατολισμένη στις θαλάσσιες δραστηριότητες και στη γαλάζια οικονομία – ανάπτυξη με έμφαση στις  δράσεις  για τον τουρισμό και το ναυταθλητισμό .

Γ) Την Τουριστική Ανάπτυξη του Δήμου    με:

  • Την Προβολή του ιδιαίτερου χαρακτήρα της πόλης μέσω Γραφείου Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου
  • Τη Δημιουργία διαδικτυακής πλατφόρμας με τίτλο «Αυτή είναι η Καλαμάτα» («This is Kalamata»), η οποία θα είναι ο επίσημος οδηγός πληροφόρησης των επισκεπτών της πόλης και θα υποστηρίζει με ψηφιακές καμπάνιες την προβολή της, με σύμπραξη του Δημόσιου και του Ιδιωτικού Τομέα
  • Την Ενίσχυση και επιμήκυνση της καλοκαιρινής περιόδου, αφ’ ενός η καθιέρωση της πόλης ως “city break” προορισμός για τα σαββατοκύριακα και τις εορτές  και αφ’ ετέρου με την  προσέλκυση συνεδριακού , αθλητικού, γαστρονομικού και θρησκευτικού τουρισμού, με τη διοργάνωση και προβολή των αντιστοίχων δράσεων
  • Τη Διοργάνωση, κατά το πρότυπο άλλων ευρωπαϊκών πόλεων (πρόσφατα στην Βαρκελώνη),  της Εβδομάδας της Έξυπνης Πόλης (Smart City Week).

Δ) Την Κοινωνική Αλληλεγγύη

Στις δύσκολες στιγμές που περνά η χώρα μας είναι αναγκαία η ανάπτυξη ενός ισχυρού δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης αφ’ ενός με  την ενεργοποίηση όλων των υφισταμένων δομών και δικτύων και αφ’ ετέρου με τη δημιουργία νέων που θα αφορούν όλους τους συνδημότες με ιδιαίτερη προσοχή σε αυτούς που έχουν πληγεί  από την οικονομική κρίση, τα άτομα με αναπηρία και τους ηλικιωμένους.

Ε) Την Αυξημένη Μέριμνα για τις Δημοτικές Ενότητες και τους Οικισμούς

Οι Δημοτικές ενότητες με τους οικισμούς τους είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τη λειτουργία και την πρόοδο της Πόλης και για το λόγο αυτό απαιτείται η διαρκής υποστήριξή τους με :

–     Νέες υποδομές και συντήρηση αυτών που ήδη υπάρχουν.

–   Δράσεις για την Αξιοποίηση και Προβολή του Ταϋγέτου και των Οικισμών του  Δήμου.

  • Ανάληψη συγκεκριμένων Πρωτοβουλιών για το Λάδι ( Σύμφωνο ποιότητας, Οργανισμός ΠΟΠ , Γευσιγνωσία , Δρόμοι Ελιάς κ.λ.π. ).
  • Ενίσχυση της Καλλιέργειας της Επιτραπέζιας Ελιάς Καλαμών στις ημιορεινές περιοχές του Δήμου.
  • Ανάδειξη της τοπικά παραγόμενης Πατάτας (περιοχής Παμίσου – Αλαγονίας) και Αγκινάρας (Μικρομάνη).
  • Έκδοση γαστρονομικού οδηγού για τη Μεσογειακή Διατροφή με έμφαση στα τοπικά προϊόντα.

Αντιλαμβανόμενοι την τεράστια σημασία της αγροτικής παραγωγής θα συστήσουμε Γραφείο Αγροτικής Πολιτικής το οποίο  λειτουργώντας συμπληρωματικά στις υπάρχουσες κρατικές δομές  θα παρέχει συμβουλές στους αγρότες για τη διαχείριση των προβλημάτων της καθημερινότητας και τις νέες μεθόδους παραγωγής με τη χρήση προηγμένων τεχνολογικών εφαρμογών.

ΣΤ) Την Ευρωπαϊκή Προοπτική της Πόλης

Η ένταξη της Καλαμάτας στα δίκτυα πρωτοπόρων και καινοτόμων πόλεων (σε δίκτυα αναπτυξιακά, περιβαλλοντικά, πολιτιστικά, ενεργειακά, με έμφαση στις νέες τεχνολογίες και τις ρομποτικές εφαρμογές)  θα τονίσει την ποιοτική αναβάθμιση της και θα αξιοποιήσει τις προοπτικές που προσφέρει η ευρωπαϊκή διάσταση. Η προσπάθεια αυτή θα υποστηριχθεί με την παρουσία της στις Ευρωπαϊκές και διεθνείς διεργασίες, μέσα από την Επιτροπή των Περιφερειών της ΕΕ και τη Διπλωματία των Πόλεων. Προς τούτο  θα  δημιουργήσουμε  άμεσα στο Δήμο Γραφείο Ευρωπαϊκών Σχέσεων το οποίο αφού ανιχνεύσει τις ευκαιρίες και τις προτεραιότητες που προσφέρει η Ε.Ε , γνωρίζοντας την απαραίτητη μεθοδολογία που πρέπει να ακολουθηθεί, θα μπορέσει συνεργαζόμενο με αξιόπιστους εταίρους από την Ελλάδα και από άλλες χώρες να υλοποιήσει επιτυχημένα προγράμματα.

Για το σκοπό τις προηγούμενες ημέρες ταξίδεψα  στις Βρυξέλλες όπου είχα την ευκαιρία να λάβω πλήρη ενημέρωση για τα τρέχοντα  αναπτυξιακά προγράμματα. Συναντήθηκα με τον Πρόεδρο της ΕτΠ κ. Karl-Heinz Lambertz , τον Αντιπρόεδρο της Ένωσης Δημάρχων της Γαλλίας με χαρτοφυλάκιο τα ευρωπαϊκά θέματα κ. Christophe Rouillon , το μέλος του Περιφερειακού Κοινοβουλίου της Ρηνανίας Παλατινάτου  κ. Heijo Hofer και από τη Γενική Διεύθυνση της EAC με τον κ. Yves Lelostecque (αθλητισμός) , την κα Chrystalla Petridou (εκμάθηση ενηλίκων), τον κ. Μιχάλη Μοσχοβάκο (εθελοντισμός)  και τον κ.  Sylvain Pasqua (πολιτισμός)  προκειμένου να πληροφορηθώ από πρώτο χέρι τις δυνατότητες που υπάρχουν και πως αυτές μπορούν να αξιοποιηθούν.

Οι άξονες αυτοί μέσα από τη ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ τους από τα κατάλληλα ευρωπαϊκά προγράμματα και την επιδιωκόμενη συμμετοχή του Ιδιωτικού Τομέα, μπορούν να οδηγήσουν στην ΑΝΑΠΤΥΞΗ της ΠΟΛΗΣ και την ανάδειξη του ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ της ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΟΣ (Πόλη Προορισμός) στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η ύπαρξη όμως των προγραμμάτων δεν εγγυάται αυτόματα και την πραγματοποίησή τους. Χρειάζονται οι άνθρωποι οι  οποίοι θα έχουν την ικανότητα να βρουν τις Πηγές Χρηματοδότησης , να  διεκδικήσουν με πειστικό τρόπο τη Χρηματοδότηση και τελικά να την εξασφαλίσουν . Χρειάζονται οι άνθρωποι οι οποίοι θα κινητοποιήσουν το μηχανισμό του Δήμου και θα μεταλαμπαδεύσουν στους υπαλλήλους με την παρουσία και το παράδειγμα το όραμά τους. Χρειάζονται δηλαδή  άνθρωποι Συναινετικοί  με Ικανότητα , με Πειθώ και Εμπειρία για να υλοποιήσουν το κάθε πρόγραμμα . Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι διαθέτουμε όλα τα πιο πάνω χαρακτηριστικά ώστε να πάρουμε την απόφαση να διεκδικήσουμε την διοίκηση του Δήμου μας. Στόχος μας είναι να δουλέψουμε ομαδικά και να καταστούμε ο συνδετικός κρίκος διαφορετικών σκέψεων, αντιλήψεων και προτάσεων για να πάει η ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ.

Με τη βεβαιότητα για ένα νικηφόρο αποτέλεσμα στις τρέχουσες αυτοδιοικητικές εκλογές, έχω τη χαρά και την τιμή να σας παρουσιάσω τους (25) πρώτους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους του συνδυασμού μας :

Υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι

  • Αθηναίος Ηλίας

Πολιτικός Μηχανικός Πανεπιστημίου πατρών

  • Αναστασοπούλου Ελένη

Ιδιωτική Υπάλληλος, Πτυχιούχος Ναυτιλιακών Σπουδών Παν. Αιγαίου, ΜΒΑ Πανεπιστημίου Πατρών, Εκπαιδεύτρια ενηλίκων

  • Βακαλόπουλος Μπαμπης

Συνταξιούχος Δημοτικός Υπάλληλος

  • Βασιλάκη Γεωργία

Λογιστής-Φοροτεχνικός, Πρ. Δημοτική Σύμβουλος-Πρόεδρος Κοινότητας Αρτεμισίας

  • Κανάκης Βασίλης

Πολιτικός Μηχανικός Πανεπιστημίου Πατρών

Πτυχιούχος Φυσικής Πανεπιστημίου Αθηνών

Γραμματέας Συλλόγου

Πολιτικών Μηχανικών Μεσσηνίας

  • Καπόπουλος Νίκος

Ελεύθερος Επαγγελματίας

  • Κορογώνας Αλέξης

Απόφοιτος ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ

Προπονητής Καλαθοσφαίρισης

Ιδιωτικός Υπάλληλος

  • Κουρούπης Περικλής

Ελεύθερος Επαγγελματίας, πρόεδρος Α.Ο. Φυτειά

  • Κουτίβας Σταύρος

Ελεύθερος Επαγγελματίας

  • Μανδηλάρη Μαρία-Άρτεμις

Δικηγόρος

  • Μανέτα Χριστίνα

Προπονήτρια Ρυθμικής Γυμναστικής στον Ρυθμικό Όμιλο Καλαμάτας

  • Μαστοράκης Δημήτρης

Εργολάβος εκσκαφών

  • Μπάκας Δημήτρης

Ιδιοκτήτης επιχείρησης Οικοδομικών Υλικών

Πρώην δημοτικός σύμβουλος

  • Μπάκας Νίκος

Ιατρός Γενικής Ιατρικής

  • Μπαλίκης Παναγιώτης

Ελεύθερος Επαγγελματίας εστίασης, Τ.Ε.Ε. Ηλεκτρονικός

  • Μπιλάλη βάνα

Παιδίατρος

  • Νινιός Παναγιώτης

Οινοποιός

  • Νταγιόπουλος Νίκος

Επιχειρηματίας Μεταλλικών Κατασκευών

  • Παπαδόπουλος Πέτρος

Επιχειρηματίας, Πρόεδρος Γ.Σ. Ακρίτας Στίβος

  • Παπαθεοδώρου Νίκος

Επιχειρηματίας

  • Παπαμικρούλης Παναγιώτης

Συνταξιούχος Χημικός Μηχανικός, Πρώην δημοτικός σύμβουλος

  • Σκούλικα Γιάννα

Προϊσταμένη-Αναπληρώτρια Διευθύντρια τράπεζας της Ελλάδος

  • Ταυλαρίου Αγγελική

Οικονομολόγος

  • Τσιλίκος Κωνσταντίνος

Εκπαιδευτής υποψηφίων οδηγών και κυκλοφοριακής αγωγής

  • Χαλβατσιώτης Παναγιώτης

Εργαζόμενος στο Νοσοκομείο Καλαμάτας