Παρασκευή
26
Απρίλιος
TOP

Τσίμπησε ο δείκτης θετικότητας: Αναμένεται αύξηση κρουσμάτων μέσα στην εβδομάδα

Οι τελευταίες εξελίξεις από το μέτωπο του κορονοϊού τα τελευταία εικοσιτετράωρα δεν είναι καλές και θέτουν σε επιφυλακή κυβέρνηση και ειδικούς. Η αύξηση του δείκτη θετικότητας, που και το τελευταίο εικοσιτετράωρο παρέμεινε πάνω από το 2% (σε 29.930 τεστ ο δείκτης θετικότητας ήταν 2,06%, ενώ το Σάββατο έφτασε 2,3%), αν και ακόμη βρίσκεται υπό έλεγχο -όπως σημειώνουν οι λοιμωξιολόγοι-, έχει χτυπήσει καμπανάκι κινδύνου για τη διαχείριση των νέας κατάστασης.

Σήμερα στις 12:30 θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με τους εκπροσώπους της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, με τη συμμετοχή της ηγεσίας των υπουργών Εσωτερικών και Υγείας με βασικό θέμα τις εξελίξεις γύρω από την πανδημία, καθώς και πως θα επιταχυνθεί πορεία των εμβολιασμών.

Η κινητικότητα λόγω των διακοπών του καλοκαιριού, η εξάπλωση του υπερμεταδοτικού μεταλλαγμένου στελέχους Δέλτα, αλλά και οι συρροές που καταγράφονται από χώρους διασκέδασης, μπορούν να πυροδοτήσουν μια νέα άνοδο στον αριθμό των κρουσμάτων. Αυτή μάλιστα δεν φαίνεται να είναι μακριά και ήδη μέσα στην εβδομάδα οι ειδικοί προβλέπουν πως οι νέες διαγνώσεις θα είναι περισσότερες, πιθανότατα και οι νοσηλείες. Υπενθυμίζεται πως ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το Σάββατο ξανά τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων που έφτασαν τα 1001.

Ο Γιώργος Παυλάκης, ερευνητής στο Εθνικό Ινστιτούτο καρκίνου των ΗΠΑ, μιλώντας στο Open, αναφέρθηκε στην εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα που, όπως ανέφερε, “διπλασιάζει τα κρούσματα κάθε εβδομάδα”. “Σε μία εβδομάδα θα είναι διπλάσια τα κρούσματα, και σε 2 εβδομάδες τετραπλάσια”, προειδοποίησε.

Οι ειδικοί εκτιμούν επίσης πως το τέταρτο κύμα της πανδημίας δείχνει από τώρα “τα δόντια” του και προβλέπεται πως θα έρθει πολύ γρηγορότερα από ότι αναμένονταν και όπως έχει τονιστεί, περισσότερο κινδυνεύουν όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί.

Οι περιοχές που είναι στο κόκκινο

Χθες καταγράφηκαν 619 νέα κρούσματα. Για ακόμη μια φορά, τα μισά (336) διαπιστώθηκαν στην Αττική. Στην Κρήτη επιβεβαιώθηκαν συνολικά 71 νέες μολύνσεις, ενώ οι περιοχές της χώρας με διψήφιο αριθμό κρουσμάτων είναι οι εξής: Ηλεία 11, Ηράκλειο 35, Θεσσαλονίκη 22, Λάρισα 14, Μαγνησία 14, Ρέθυμνο 26.

Υπενθυμίζεται πως η περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου ανεβαίνει επίπεδο και μεταφέρεται στο πορτοκαλί (Επίπεδο 3).

www.thetoc.gr