Πέμπτη
25
Απρίλιος
TOP

Τσίπρας από τη ΔΕΘ: “Εκλογές τον Οκτώβριο του ’19, όμως όλα θα κριθούν από την πορεία των πραγμάτων”

Σε ερώτηση για τετραπλές κάλπες τον Μάιο ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι ο βασικός του στόχος είναι οι βουλευτικές εκλογές να γίνουν τον  Οκτώβριο του 2019 αλλά επεσήμανε ότι αυτό θα κριθεί από το πως θα πάνε τα πράγματα το επόμενο διάστημα.

Συγκεκριμένα τόνισε ότι: «η βασική μου στρατηγική επιλογή είναι να πάμε σε εκλογές στο τέλος της 4ετους θητείας. Αυτό θα επιδιώξω και πιστεύω ότι έχει αρκετές πιθανότητες να συμβεί. Η πολιτική σταθερότητα είναι προϋπόθεση για να πάει καλύτερα η οικονομία. Θα είναι συλλογική και όχι μόνο προσωπική επιτυχία να γίνουμε η πρώτη κυβέρνηση που θα κλείσει τον κύκλο της και τη συνταγματική επιταγή.

Οι ευρωπαϊκές εκλογές θα δώσουν τη δυνατότητα να αποκατασταθεί η πραγματική εικόνα την οποία παραμορφώνουν οι δημοσκοπικές εταιρείες και τα κόμματα της αντιπολίτευσης και αυτό το γνωρίζουμε πολύ καλά. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές του Οκτώβρη του 2019 ακριβώς γιατί είναι η πολιτική δύναμη που πέτυχε εκεί που απέτυχαν οι τρεις προηγούμενες, να βγάλουν τη χώρα από τα Μνημόνια. Το ερώτημα είναι αν θα πάμε μπροστά ή αν θα πάμε πίσω στα Μνημόνια, τη σπατάλη, τη ρεμούλα και τη διαπλοκή.

Αυτός είναι ο σχεδιασμός μου. Όλα θα εξαρτηθούν και από την πορεία των πραγμάτων τους επόμενους μήνες όμως ο σχεδιασμός είναι αυτός και πιστεύω ότι θα τον πετύχουμε».

Παράλληλα απαντήσεις έδωσε ο κ. Τσίπρας και για τις επιλογές σε επίπεδο αυτοδιοίκησης που θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. “Θα έχουμε συμμαχικές κυβερνήσεις σε κεντρικό επίπεδο. Δεν μπορεί να γίνει το ίδιο και στα δημοτικά συμβούλια; Θα διαμορφωθεί η κουλτούρα” σημείωσε ο κ. Τσίπρας για την απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Παράλληλα μίλησε για στηρίξεις σε προοδευτικά σχήματα και υποψηφίους, με τις κεντρικές επιλογές να γίνονται από το κόμμα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο πολιτικών ανοιγμάτων.

Τσίπρας για συμμαχίες
“Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μία δύναμη με διακριτή ταυτότητα, αλλά δεν αρνείται τον διάλογο και τη συμπόρευση. Εμείς συγκυβερνάμε τώρα με κεντροδεξιά και οικολόγους. (Με την αναφορά στους Οικολόγους εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για την απώλεια του γιού του κ. Δημαρά). Θέλουμε να πείσουμε την κοινωνία και σε αυτή την κατεύθυνση συζητάμε με όλες αυτές τις δυνάμεις. Είμαστε σε έναν διαρκή διάλογο με κεντροαριστερά σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό που δεν μπορούμε και δεν θα κάνουμε είναι να αλλοιώσουμε τη στρατηγική μας. Η επόμενη μέρα μπορεί να έχει σημεία διαλόγου αλλά όχι με τη σημερινή ΝΔ, επαναλαμβάνω τη σημερινή, αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αδωνι Γεωργιάδη, που είναι ακραία φιλελεύθερη και ακραία δεξια και δεν έχει σχέση με ο,τι παραδοσιακά εκπροσωπούσε η παράταξη”.

Άνοιγμα σε στελέχη της κεντροαριστεράς

Ο πρωθυπουργός έκανε και άνοιγμα σε στελέχη της κεντροαριστεράς με αφορμή ερώτηση που δέχθηκε για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τη στήριξη που θα παρέχει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Για το κόμμα μου δεν θέλω να προτρέξω, Θα έχουμε διαδικασίες αλλά ήδη έχουμε πάρει καόιες αποφάσεις . Θα στηρίξουμε πρόσωπα και δυνάμεις που έχουν αποδείξει μέσα από τη δράση τους ότι έχουν καταρχάς το χαρακτηριστικό της εντιμότητας και έδωσαν μάχες για να ανοίξουν δρόμους ενίσχυσης συμφερόντων της τοπικής κοινωνίας απέναντι σε μικρά και μεγάλα συμφέροντα, έδωσαν μάχες για την οικολογία και την δημοκρτία. Σε αυτό το κλίμα είμαστε ανοικτοί σε πρόσωπα που δεν είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά πρόερχονται από κεντροαριστερά αλλά και κάποιους έντιμους που προέρχονται από κέντρο και κεντροδεξιά. Δεν θα συνεργαστούμε με πρόσωπα που υποστηρίζει η ΝΔ γιατί είναι άλλη η ατζέντα της ΝΔ».

Προχώρησε, μάλιστα, σε ονομαστικές αναφορές λέγοντας ότι «η Κρήτη έχει περιφερειάρχη που είναι εξαιρετικά ικανός και αποδεδειγμένα έχει σημαντικό έργο. Εϊναι ένα από τα πρόσωπα που ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε με θετικό πρόσημο να συνεργαστεί για να οικοδομήσει πλατία πλειοψηφία. Υπάρχει και ο περιφερειάρχης στην Δυτική Ελλάδα. Ο Δήμαρχος στην Θεσσαλονίκη. Τις τελικές αποφάσεις θα τις πάρει η κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ».