Σάββατο
23
Νοέμβριος
TOP

Τσίπρας: Δεν θα συμβιβαστούμε με την ταύτιση του ηθικού με το νόμιμο

«Δεν πρόκειται ποτέ, σε καμιά περίπτωση και για κανέναν λόγο, να συμβιβαστούμε με την ταύτιση του ηθικού με το νόμιμο», να συμβιβαστούμε με οποιαδήποτε παρέκκλιση από την ηθική, που ορίζει ότι πάνω από όλα είναι το συμφέρον του λαού, τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας αναφορά στο ζήτημα της Ρ.Αντωνοπούλου που έχει «ταράξει» την κυβέρνηση, παρά την αποπομπή της.

Στρέφοντας δε τα βέλη του προς τη ΝΔ, και τονίζοντας πως «δεν είμαστε όλοι ίδιοι» πρόσθεσε πως «άλλοι έχουν την ευθιξία και παραιτούνται για 23 χιλιάρικα και άλλοι κάνουν το Κινέζο για 23 δισ. γιατί τόσο περίπου κόστισε στον λαό το σκάνδαλο του φαρμάκου».

«Ας είναι όμως, αυτή η διαφορά καταδεικνύει στη πράξη ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι, για αυτό και ορθώς δεν είναι ίδια και τα κριτήρια με τα οποία κρίνει ο λαός μας» επισήμανε ο κ. Τσίπρας κλείνοντας αυτή την παρένθεση της ομιλία του στο 10ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Πελοποννήσου, που γίνεται στην Τρίπολη.

Εστιάζοντας στο ζήτημα πορείας της οικονομίας και της ανάπτυξης ο πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά «με κάθε αίσθημα ευθύνης πολιτικής, μπορώ σήμερα να σας πω ότι περνάμε οριστικά τη μεθόριο: Από την οικονομική και κοινωνική αιμορραγία στη βιώσιμη ανάπτυξη, στην εύρωστη διαδικασία προόδου».
«Έχουμε να κάνουμε με ένα καρκίνωμα»
Πλησιάζει η μεταμνημονιακή Ελλάδα μετά το οριστικό τέλος των προγραμμάτων τον ερχόμενο Αύγουστο και οφείλουμε να σχεδιάσουμε το μέλλον σε στέρεη βάση ώστε η περπατησιά μας να είναι σταθερή, τόνισε ο πρωθυπουργός κατά την έναρξη της ομιλίας του.

Το αύριο δεν πρόκειται να έρθει μόνο του, είπε, «μόνο με τη δουλειά, τη σύνεση, τη συναίνεση, την ενότητα, τη συλλογικότητα και την αλληλεγγύη μπορούμε να το κερδίσουμε».

«Είναι πια σε όλους μας καθαρό ότι όταν σε κάποια μεγάλα συμφέροντα, που διαπλέκονται με τμήματα του πολιτικού κατεστημένου, και μιας κακομαθημένης ελίτ, δίνεται χώρος για να απομυζούν τα δημόσια έσοδα και να κερδοσκοπούν σε όλες τις σφαίρες της κοινωνικής ζωής, ακόμα και με την Υγεία του ελληνικού λαού, με το φάρμακο, τότε δεν έχουμε να κάνουμε με κάποια κομματική σκευωρία, πολιτική ρεβάνς, ή προσωπική εκδίκηση» πρόσθεσε.

«Έχουμε να κάνουμε με ένα καρκίνωμα» πρόσθεσε «που αν δεν ξεριζωθεί οριστικά, θα μολύνει την κοινωνία και θα στέκεται εμπόδιο σε κάθε βήμα προς την ανάπτυξη».

«Άλλοι παραιτούνται για 23 χιλιάρικα και άλλοι κάνουν τον Κινέζο»
Ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε σαφές μήνυμα ότι αυτή η κυβέρνηση «δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση, και για κανένα λόγο, να συμβιβαστεί με οποιαδήποτε παρέκκλιση από την ηθική, την αξία αυτή που ορίζει ότι πάνω απ’ όλα είναι το συμφέρον του λαού και της χώρας, το δημόσιο συμφέρον».

«Γι’ αυτό και σε ό,τι μας αφορά», υπογράμμισε, «δεν πρόκειται ποτέ, σε καμιά περίπτωση και για κανέναν λόγο, να συμβιβαστούμε με την ταύτιση του ηθικού με το νόμιμο. Για εμάς ό,τι γίνεται νόμιμα, δεν είναι αυτομάτως και εγγεγραμμένο στις δικές μας αξίες, στη δική μας ηθική».

Σημείωσε σε αυτό το πλαίσιο ότι «άλλοι έχουν την ευθιξία και παραιτούνται για 23 χιλιάρικα και άλλοι κάνουν το Κινέζο για 23 δισεκατομμύρια, γιατί τόσο κόστισε το πάρτι του φαρμάκου στη δημόσια υγεία». «Αλλοι να παραιτούνται και άλλοι να λένε ότι δεν έχουν καμία ευθύνη» πρόσθεσε.

«Ας είναι όμως», σχολίασε, «αυτή η διαφορά καταδεικνύει στην πράξη ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι, για αυτό και ορθώς δεν είναι ίδια και τα κριτήρια με τα οποία κρίνει ο λαός μας».

«Δεν θα γυρίσουμε ξανά σε καθεστώς σκανδάλων»
Τη βεβαιότητα ότι περνάμε οριστικά τη μεθόριο «από την οικονομική και κοινωνική αιμορραγία στη βιώσιμη ανάπτυξη, στην εύρωστη διαδικασία προόδου» εξέφρασε ο πρωθυπουργός

Σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν θα γυρίσει ξανά «σε καθεστώς Siemens, Novartis, θαλασσοδανείων, και σκανδάλων, δεν θα γυρίσουμε ποτέ εκεί πίσω».

«Προσπαθήσαμε να στηρίξουμε την αγροτική παραγωγή»
Μιλώντας για τον πρωτογενή τομέα, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση προσπάθησε να στηρίξει την αγροτική παραγωγή, και ιδιαίτερα τους μικρούς και μεσαίους αγρότες.

Βασικοί στόχοι της: βιωσιμότητα του πρωτογενούς τομέα, διαφάνεια και η συνέπεια στην καταβολή των ενισχύσεων, εξωστρέφεια, ανάπτυξη τεχνολογικά και περιβαλλοντικά προηγμένων τεχνολογιών, εξάλειψη των κακών πρακτικών.

Ανέφερε ότι στην ενίσχυση της εξωστρέφειας μπορούν να αξιοποιηθούν τα προγράμματα του ΕΣΠΑ που προβλέπουν ειδική ενίσχυση του εξαγωγικού προσανατολισμού. Επίσης, προωθείται η διαμόρφωση ενιαίου σήματος για τα ελληνικά προϊόντα αγροδιατροφής.

Επισήμανε ότι έχουν ενταχθεί και υλοποιούνται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου έργα και επενδύσεις προϋπολογισμού 235 εκατ. ευρώ, που με τη προσθήκη των 118 εκατ. του LEADER και των μικρών δημόσιων έργων φτάνουμε στα 353 εκατ.

Έχουν, δε, καταγραφεί οι ανάγκες της Περιφέρειας και ολοκληρώνεται η διαδικασία ιεράρχησής τους αναφορικά με τα εγγειοβελτιωτικά έργα. Αφορούν 22 έργα που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2014-2020.

120 εκατ. ευρώ από ΕΣΠΑ για ίδρυση νέων τουριστικών επιχειρήσεων
Μιλώντας για τον τομέα του Τουρισμού, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας του τουρισμού, τον προηγούμενο μήνα δημοσιεύθηκε η πρόσκληση των 120 εκατ. ευρώ του ΕΣΠΑ για την ίδρυση νέων τουριστικών επιχειρήσεων.

Επισήμανε ότι υλοποιήθηκε το προηγούμενο έτος πρόγραμμα για την αναβάθμιση υπαρχουσών τουριστικών επιχειρήσεων, ότι στην Πελοπόννησο αξιολογήθηκαν θετικά 25 προσωρινοί δικαιούχοι οι οποίοι θα επιδοτηθούν με 1,54 εκατ. ευρώ. Ανέφερε ότι τα 6 επενδυτικά σχέδια έχουν ήδη ενταχθεί, ενώ προς ένταξη είναι ακόμη 19 σχέδια. Επίσης, ανέφερε ότι στον Αναπτυξιακό Νόμο έχουν υποβληθεί από τουριστικές επιχειρήσεις της Πελοποννήσου 23 προτάσεις συνολικού προϋπολογισμού περίπου 47,8 εκατ. ευρώ.

Ανήγγειλε, μεταξύ άλλων, ότι στην Τρίπολη, με συνεργασία του υπουργείου Υποδομών και του δήμου, δημιουργείται Μουσείο Εθνικής Αντίστασης και Μνήμης στα υπόγεια του Δικαστικού μεγάρου, «εκεί από όπου οι κρατούμενοι της Αντίστασης οδηγούντο στο εκτελεστικό απόσπασμα και όπου στους τοίχους διατηρούνται ακόμα τα μηνύματά τους».

Άμεση χρηματοδότηση για Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων
Όσον αφορά στο κυρίαρχο πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων, ο Αλ. Τσίπρας ανήγγειλε ότι μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων θα υπάρξει άμεση χρηματοδότηση για τους Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων που έχουν απομείνει στην Περιφέρεια και για τους οποίους η χώρα εξακολουθεί να πληρώνει πρόστιμο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σημείωσε ότι το ΣΔΙΤ Πελοποννήσου είναι πια έτοιμο να προχωρήσει, μετά από την παρέμβαση της κυβέρνησης προκειμένου να υπάρξει λύση συμβατή με τα ευρωπαϊκά πρότυπα ανακύκλωσης και το συνολικό εθνικό σχεδιασμό και τις προτεραιότητες που θέτει για ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι μέσω διαπραγμάτευσης, και χωρίς να κινδυνεύσουν καθόλου οι πόροι του ΕΣΠΑ, η κυβέρνηση πέτυχε:

Μείωση της εγγυημένης ποσότητας
Μείωση του πραγματικού τελικού κόστους
Μείωση της διάρκειας της Σύμβασης
Εναρμόνιση με τους στόχους του Εθνικού Σχεδιασμού
Ενίσχυση της διαλογής στην πηγή
Ενίσχυση του ρόλου των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Λύση εντός 10μήνου από την υπογραφή, έτσι ώστε να πάψει η χώρα να πληρώνει αναίτια πρόστιμα.
«Βασική μας αρχή η διασφάλιση οικονομικής βιωσιμότητας της ΔΕΗ»
Κεντρική επιδίωξη της κυβερνητικής στρατηγικής είναι η συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα να μειωθεί, αλλά να παραμείνει σε επίπεδα συμβατά με τους περιβαλλοντικούς περιορισμούς που προκύπτουν από τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι βασική αρχή της κυβέρνησης είναι η διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας της ΔΕΗ και των θέσεων απασχόλησης και των εργασιακών σχέσεων, καθώς και η ελαχιστοποίηση των προβλημάτων από τη μετάβαση στην επόμενη ημέρα.

Τόνισε ότι «η σχετική συμφωνία που υλοποιεί η κυβέρνηση είναι σαφώς καλύτερη εκείνης που προέβλεπε ο νόμος για τη μικρή ΔΕΗ που υποχρέωνε την εταιρία στην μεταβίβαση του 22% του συνολικού της δυναμικού και ενός μέρους του πελατολογίου της». Εξήγησε ότι «με την νέα συμφωνία θα παραχωρηθεί μόνο το 21,4% του λιγνιτικού δυναμικού, το οποίο αντιστοιχεί στο 9% του συνολικού».

Υπογράμμισε ότι «η προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων αποτελεί μέρος της Συμφωνίας» και πως η κυβέρνηση έχει εργαστεί εντατικά πάνω σε αυτό, σε στενή συνεννόηση με την ΔΕΗ, προκειμένου να μην χαθεί καμία θέση εργασίας και να μην υπάρξει καμία έκπτωση στα εργασιακά δικαιώματα, καμία υποχώρηση στις εργασιακές σχέσεις, μετά την μετάβαση στην νέα κατάσταση.

Είπε ότι η θεσμοθέτηση του Περιβαλλοντικού Οικιακού Τιμολογίου για την ενίσχυση των περιοχών που υποβαθμίζονται περιβαλλοντικά από τη λειτουργία των λιγνιτικών σταθμών και ορυχείων, όπως ο Δήμος Μεγαλόπολης, θα οδηγήσει σε μειώσεις έως και 30% στους λογαριασμούς παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.

«Για υποδομές υλοποιήσαμε σε δυόμισι χρόνια υλοποίησε ό,τι δεν είχε γίνει σε μια δεκαετία»
Μιλώντας για τις υποδομές, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι σε δυόμισι χρόνια η κυβέρνηση υλοποίησε ό,τι δεν είχε γίνει σε μια δεκαετία και δρομολόγησε αναπτυξιακά έργα στρατηγικής σημασίας.

Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην πλήρη ολοκλήρωση των δύο μεγάλων οδικών αξόνων παραχώρησης: Αυτοκινητόδρομος «Μορέας», από την Κόρινθο στην Τρίπολη και την Καλαμάτα και τον κλάδο που πάει έως την Σπάρτη, καθώς και η Ολυμπία Οδός, από την Κόρινθο στην Πάτρα. Έργα με τελικό όφελος για το δημόσιο, και για τους δύο αυτοκινητόδρομους, 520 εκατ. ευρώ.