Πέμπτη
28
Μάρτιος
TOP

ΥΠΕΝ: Δύο χρόνια διορία για χτίσιμο στα εκτός σχεδίου κάτω από τα 4 στρέμματα

Τι αλλαγές φέρνει ο νέος πολεοδομικός νόμος στις αρτιότητες και τα αυθαίρετα- Τέλος η νομιμοποίηση για τις μεγάλες παραβάσεις- Πώς το Ελληνικό αναδιατάσσει το παράκτιο μέτωπο

Το τέλος των παρεκκλίσεων στην εκτός σχεδίου δόμηση με στόχο να κλείσει τις μεγάλες πληγές που άνοιξαν πριν από περίπου 60 χρόνια στον εξωαστικό χώρο, επιχειρεί η κυβέρνηση και ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης μέσα από το σχέδιο νόμου για τον πολεοδομικό και χωροταξικό εκσυγχρονισμό που δίνεται σήμερα σε δημόσια διαβούλευση.

Παρά τις αμφιταλαντεύσεις για την αποφασιστικότητα των νέων ρυθμίσεων που φάνηκε να έχουν στο ΥΠΕΝ (μέχρι πρόσφατα κυκλοφορούσαν σχέδια νόμου με διατήρηση των παρεκκλίσεων), τελικά επικράτησε μια πιο ριζοσπαστική πολιτική, η επικράτηση της οποίας θα εξαρτηθεί από την στήριξη της κοινωνίας που δεν είναι καθόλου δεδομένη αλλά και των υπόλοιπων κομμάτων στην βουλή από το Σεπτέμβριο.

Η ρύθμιση του ΥΠΕΝ  καταργεί το στρεβλό μοντέλο δόμησης,  προτείνοντας το τέλος όλων των παρεκκλίσεων που ίσχυαν μέχρι σήμερα στα εκτός σχεδίου οικόπεδα και επέτρεπαν την ανέγερση οικοδομών και κάτω από τα όρια της αρτιότητας των 4 στρεμμάτων (750 τ.μ 1.200 τ.μ και 2.000 τμ), δίνοντας διορία 2 ετών στους πολίτες να αξιοποιήσουν την περιουσία τους και να εκδώσουν στο διάστημα αυτό οικοδομική άδεια.

Χθες κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου στους δημοσιογράφους ο κ. Χατζηδάκης έκανε λόγο για μια μεγάλη μεταρρύθμιση ενώ ο υφυπουργός Δημήτρης Οικονόμου υπογράμμισε ότι αποτελεί μια πρόταση που το υπουργείο γνωρίζει ότι θα βρει απέναντι τους πολίτες καθώς υπολογίζεται ότι το 80% του κόσμου έχει περιουσία σε εκτός σχεδίου γήπεδα. Τόνισε όμως ότι κρίνεται αναγκαία καθώς σε καμία σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα δεν εφαρμόζεται με τα χαρακτηριστικά που έχει στην χώρα μας. Όπως μάλιστα επισήμανε, οι ευνοϊκοί όροι που ισχύουν για την εκτός σχεδίου είναι πιο συμφέροντες από το να χτίσει κάποιος εντός σχεδίου.

Οι νέοι όροι της εκτός σχεδίου

Για τις ανάγκες της εκτός σχεδίου δόμησης θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα τα οικόπεδα  με ελάχιστο εμβαδόν 4.000 τ.μ, πρόσωπο σε εθνική, επαρχιακή, δημοτική οδό κατηγορίας Α ή σε κοινόχρηστο χώρο τουλάχιστον 45 μ. και ελάχιστο βάθος 50 μ.

Η αρτιότητα ανεβαίνει στα 8.000 τ.μ για τις τουριστικές υποδομές και ελάχιστο εμβαδόν τα 4.000 τ.μ. για την ανέγερση ξενοδοχειακών καταλυμάτων, εφόσον πληρούν ενεργειακά, περιβαλλοντικά ή πολεοδομικά κριτήρια που καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Για κτίρια κατοικίας η μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση ορίζεται ως εξής:
Για γήπεδα εμβαδού μέχρι 2.000 τ.μ. τα 150 τ.μ.
Για γήπεδα εμβαδού μεγαλύτερου των 2.000 τ.μ. μέχρι και 4.000 τ.μ., για μεν τα πρώτα 2.000 τ.μ. τα 150 τ.μ., για δε τα λοιπά ίση με το γινόμενο του υπολοίπου εμβαδού του γηπέδου επί τον συντελεστή δομήσεως 0,018.
Για γήπεδα εμβαδού μεγαλύτερου των 4.000 τ.μ. μέχρι και 8.000 τ.μ., για μεν τα πρώτα 4.000 τ.μ. τα 186 τ.μ., για δε τα λοιπά ίση με το γινόμενο του υπολοίπου εμβαδού του γηπέδου επί τον συντελεστή δόμησης 0,018.
Για γήπεδα εμβαδού μεγαλυτέρου των 8.000 τ.μ., για μεν τα πρώτα 8.000 τ.μ. τα 258 τ.μ., για δε τα λοιπά ίση με το γινόμενο του υπολοίπου εμβαδού του γηπέδου επί τον συντελεστή δόμησης 0,009 μη δυναμένη σε καμία περίπτωση να υπερβεί τα 360 τ.μ.

Οι νέες ρυθμίσεις προβλέπουν την επιβολή τέλους 5% στο κόστος έκδοσης οικοδομικών αδειών, το οποίο αποδίδεται στο Πράσινο Ταμείο, για την χρηματοδότηση δράσεων στις εκτός σχεδίου περιοχές που αντισταθμίζουν την επιβάρυνση του περιβάλλοντος από την δόμηση.

Το ΥΠΕΝ θα επιχειρήσει να αντισταθμίσει το αυστηρότερο πλαίσιο στην εκτός σχεδίου με την επιτάχυνση των πολεοδομικών σχεδίων το αμέσως επόμενο διάστημα, δίνοντας προτεραιότητα σε περιοχές της χώρας που δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις.

Στο πλαίσιο αυτό η πολιτεία λαμβάνει επιπλέον μέτρα και αναστέλλει την έκδοση οικοδομικών αδειών σε Μύκονο και Σαντορίνη μέχρι την ολοκλήρωση εκπόνησης του πολεοδομικού σχεδιασμού. Η ισχύς της αναστολής δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 2 χρόνια από την έναρξη εκπόνησης του αντίστοιχου Τοπικού ή Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου και μπορεί να παραταθεί με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας για 1 ακόμη έτος.

Το νομοσχέδιο διαφοροποιείται και στο θέμα της νομιμοποίησης των μεγάλων αυθαιρέτων (κατηγορία 5-υπερβάσεις άνω του 40% των πολεοδομικών μεγεθών κάλυψης, δόμησης και άνω του 20% του ύψους) καθώς με τις προτροπές και του ΣτΕ εγκαταλείπει την γραμμή της νομιμοποίησης που είχε ακολουθηθεί στους προηγούμενους νόμους μέσω της αγοράς Μεταφοράς Συντελεστή Δόμησης από την Τράπεζα Γης. Για τα αυθαίρετα αυτής της κατηγορίας, δίνεται η δυνατότητα της τακτοποίησης για 30 χρόνια έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, περίοδος όμως που θεωρείται δεδομένο ότι θα παραταθεί.

Το ΥΠΕΝ «ξηλώνει» και το Προεδρικό Διάταγμα για το παράκτιο μέτωπο που προεξοφλεί σημαντικές αλλαγές στις χρήσεις γης του παραλιακού μετώπου. Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις και προκειμένου η περιοχή της αθηναϊκής …Ριβιέρας να συμβαδίζει με όλες τις αλλαγές που συντελούνται στην ευρύτερη περιοχή (Ελληνικό, Κέντρο Πολιτισμού κλπ) προβλέπεται έκδοση Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου σε αντικατάσταση του ισχύοντος ΠΔ της 1.3.2004 για όλη την παραλιακή ζώνη της Αττικής από το Φαληρικό Όρμο μέχρι την Αγία Μαρίνα.

www.newmoney.gr