Τρίτη
24
Δεκέμβριος
TOP

ΥΠΕΣ: «Πακέτο» νομοσχεδίων για την Αυτοδιοίκηση – Όλες οι αλλαγές

Τη σύνταξη μιας σειράς νομοσχεδίων ξεκινά να επεξεργάζεται η κυβέρνηση και το αρμόδιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση υπουργείο Εσωτερικών. Οι αλλαγές που προωθούνται είναι σημαντικές όχι μόνο για τον τρόπο καθημερινής λειτουργίας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και και για τον τρόπο ανάδειξης των νέων αυτοδιοικητικών διοικήσεων στις εκλογές του 2023. Μάλιστα, η αλλαγή του εκλογικού νόμου στην Αυτοδιοίκηση βρίσκεται στα πρώτα νομοσχέδια που θα επεξεργαστεί το υπουργείο Εσωτερικών, στο οποίο όπως σας έχει ενημερώσει η aftodioikisi.gr, πρόκειται να συσταθεί αρμόδια Επιτροπή εντός του Οκτωβρίου, με το χρονοδιάγραμμα να προβλέπει αλλαγή του εκλογικού συστήματος εντός του 2020.

Ποιοι είναι οι τομείς στους οποίους θα παρέμβει με νομοσχέδια η κυβέρνηση; Ας τους δούμε αναλυτικότερα:

  • Εκλογικό σύστημα: Ως το τέλος Οκτωβρίου πρόκειται να έχει συσταθεί η Επιτροπή για την επεξεργασία του νέου εκλογικού νόμου για την Αυτοδιοίκηση. Όπως τονίζεται από αρμόδιες πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, στόχος είναι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο να ψηφισθεί εντός του 2020. Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι θα καταργήσει την απλή αναλογική στην Αυτοδιοίκηση -υπενθυμίζεται ότι για να αλλάξει το εκλογικό σύστημα στην Αυτοδιοίκηση απαιτείται απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών ή και περισσότερων- και θα προτείνει ένα νέο εκλογικό σύστημα που θα παρέχει κυβερνησιμότητα στους δήμους και τις περιφέρειες. Εκτός απροόπτου το προτεινόμενο εκλογικό σύστημα θα είναι αναλογικότερο από τον «Καλλικράτη», που παρείχε πλειοψηφία 3/5 στους δημάρχους και στους περιφερειάρχες, ανεξαρτήτως εκλογικού ποσοστού.
  • Εξορθολογισμός αρμοδιοτήτων: Προσεχώς αναμένεται να τεθεί στο «μικροσκόπιο» του υπουργείο ο «χάρτης» των αρμοδιοτήτων που σχηματίζεται ανάμεσα σε δομές του κράτους, των περιφερειών και των δήμων. Η κατεύθυνση είναι να μεταφερθούν αρμοδιότητες από τα υπουργεία στις περιφέρειες, μαζί με τους απαραίτητους πόρους, αναφέρουν πηγές. Πρώτο μέλημα είναι να εντοπιστούν οι αρμοδιότητες που δεν δύνανται να μεταφερθούν στους ΟΤΑ, καθώς προσκρούουν στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.
  • Νέος Κώδικας Δήμων και Περιφερειών: Η επικαιροποίηση και ο εξορθολογισμός του σημερινού -και απαρχαιωμένου- Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (αναφορά που ανήκει στην προ-Καλλικρατική περίοδο) χαρακτηρίζεται ως αναγκαία από την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών. Θεωρείται δεδομένο ότι θα προχωρήσει η κατάρτιση του νέου Κώδικα Δήμων και Περιφερειών, ωστόσο απαιτείται πρώτα να ολοκληρωθεί το «ξεσκαρτάρισμα» αρμοδιοτήτων ώστε να «συγχρονιστεί» ο Κώδικας και με τις επικείμενες αλλαγές.
  • Απλοποίηση διαδικασιών: Όπως και για το Δημόσιο, έμφαση θα δοθεί από την κυβέρνηση σε θέματα απλοποίησης διοικητικών διαδικασιών και της Αυτοδιοίκησης. Στόχος είναι η καλύτερη και πιο εύκολη εξυπηρέτηση των πολιτών και η μείωση της «χαρτούρας» που απαιτείται να προσκομίζουν σε δημόσιες υπηρεσίες. Έτσι θα γίνουν κινήσεις για την πλήρη διασύνδεση των συστήματων δεδομένων των ΟΤΑ (Ληξιαρχεία, Μητρώο Πολιτών, Δημοτολόγια) με τα αντίστοιχα άλλων φορέων του Δημοσίου και θα απλοποιηθούν διοικητικές διαδικασίες. Παράλληλα, θα υπάρξει διασύνδεση των Δήμων και με τα δεδομένα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

www.aftodioikisi.gr