TOP

Χαρίτσης: Η κατάλληλη ώρα για επενδύσεις στην Ελλάδα είναι τώρα

Τις επενδυτικές προοπτικές που διανοίγονται στην Ελλάδα από την ανάκαμψη της οικονομίας και τις παρεμβάσεις της Κυβέρνησης για την βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, σε κύκλο επενδυτών στην εκδήλωση για την ίδρυση του Ισραηλινο-Ελληνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στο Τελ Αβίβ.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς και ο διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Γιώργος Τσίπρας.

Ο κ. Χαρίτσης τόνισε ότι τώρα είναι η κατάλληλη ώρα για επενδύσεις στην Ελλάδα, δίνοντας έμφαση στη βελτίωση των οικονομικών δεικτών, στα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που ενισχύουν την επιχειρηματικότητα και στις θεσμικές παρεμβάσεις για τη διευκόλυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας με όρους διαφάνειας και αποτελεσματικότητας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας επισήμανε την αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,4% πέρυσι, μετά από 8 χρόνια ύφεσης, την άνοδο των εξαγωγών κατά 13,5% στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας, την αύξηση 4,5% της βιομηχανικής παραγωγής, το ρεκόρ που κατέρριψε ο τουρισμός με 30 εκατομμύρια επισκέπτες στη χώρα μας, την σημαντική άνοδο των ξένων άμεσων επενδύσεων κατά 29,4% και την αύξηση της απασχόλησης κατά 2,2%. Σημείωσε, επίσης, ότι η απόδοση των κρατικών ομολόγων έχει υποχωρήσει σε επίπεδα πριν την κρίση, σηματοδοτώντας την επιστροφή της εμπιστοσύνης στις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Στη συνέχεια ο κ. Χαρίτσης παρουσίασε τα προγράμματα που αναπτύσσει το υπουργείο για τη χρηματοδότηση της οικονομίας και των επενδύσεων. Στάθηκε ιδιαίτερα στην αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ που έφερε τη χώρα μας στην κορυφή της Ευρώπης για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, στις συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που μεταφράστηκαν σε πρόσθετη χρηματοδότηση 2 δισ. ευρώ μόνο για το 2017, στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο που εστιάζει στη βιομηχανία και τη μεταποίηση και ο οποίος προσφέρει πλήθος από κίνητρα στου επενδυτές, αλλά και στα νέα χρηματοοικονομικά εργαλεία που δημιούργησε το υπουργείο Οικονομίας για τη στοχευμένη στήριξη των επιχειρήσεων. Εργαλεία που συνδυαστικά κινητοποιούν πόρους άνω των 3 δισ. ευρώ.

Πέρα από τη χρηματοδότηση, σημείωσε ο κ. Χαρίτσης, το υπουργείο Οικονομίας έχει προχωρήσει και σε μία σειρά από θεσμικές παρεμβάσεις που βελτιώνουν σημαντικά το οικονομικό περιβάλλον:

«Βελτιώνουμε το οικονομικό περιβάλλον με θεσμικές παρεμβάσεις που στοχεύουν στην απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών σύστασης και αδειοδότησης των επιχειρήσεων (One-stop Shops), στη μείωση της γραφειοκρατίας, στην διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα» είπε χαρακτηριστικά.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας επισήμανε την κεντρική προτεραιότητα της Κυβέρνησης για αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, με επίκεντρο την οικονομία της γνώσης, την έρευνα, την καινοτομία και την βελτίωση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, καθώς και την προώθηση των συνεργειών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με μεγάλους διεθνείς και εγχώριους επενδυτές.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ