Σάββατο
20
Απρίλιος
TOP

Χαρίτσης: “Η Κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω – Όλοι καλούνται να αναμετρηθούν με την Ιστορία και την προοπτική αυτού του τόπου”

Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ 104,9fm και τους δημοσιογράφους Κώστα Παπαδάκη και Σοφία Παπαδοπούλου έδωσε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης.

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ο Υπουργός Εσωτερικών ξεκαθάρισε ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω και πως θα προχωρήσει στην επικύρωση της συμφωνίας, γιατί είναι ξεκάθαρο ότι επιλύει με εθνικά επωφελείς όρους ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί τον τόπο εδώ και δεκαετίες. Ο κ Χαρίτσης δήλωσε βέβαιος ότι το ελληνικό κοινοβούλιο αναμετρώμενο με την Ιστορία θα επικυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών και πως η θητεία της Κυβέρνησης θα ολοκληρωθεί στους συνταγματικά προβλεπόμενους χρόνους, ώστε μετά την έξοδο από τα μνημόνια να συνεχιστεί η ψήφιση και η εφαρμογή των μέτρων για την άρση των αδικιών και την ανακούφιση της κοινωνικής πλειοψηφίας. Από εκεί και ύστερα, επεσήμανε, ο καθένας ξεχωριστά καλείται να αναμετρηθεί με την προσωπική του ιστορία και με την πορεία αυτού του τόπου.

Σκάνδαλο Novartis

Ο κ. Χαρίτσης ζήτησε  να είναι όλοι προσεχτικοί και φειδωλοί στις δηλώσεις τους και να αφήσουν τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της όπως αυτή γνωρίζει. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, υπογράμμισε ο Υπουργός Εσωτερικών, αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται για ένα τεράστιο σκάνδαλο, που κόστισε δεκάδες δισεκατομμύρια στο κράτος, και έχει την απαίτηση από το πολιτικό σύστημα να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση αυτή. Ο κ. Χαρίτσης τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να διερευνηθούν οι πολιτικές προεκτάσεις και οι ευθύνες πολιτικών προσώπων στο σκάνδαλο αυτό, που πλήγωσε το περί δικαίου αίσθημα του ελληνικού λαού και ταυτόχρονα να θωρακιστεί θεσμικά η ελληνική κοινωνία, ώστε να μην επαναληφθούν στο μέλλον τέτοια φαινόμενα.

Για την Συνταγματική Αναθεώρηση

Ο κ. Χαρίτσης χαρακτήρισε τη Συνταγματική Αναθεώρηση ως μία από τις πιο σημαντικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης το επόμενο διάστημα, η οποία όπως είπε, έχει να κάνει με τη θεσμική θωράκιση της ελληνικής κοινωνίας και αφορά το σύνολο του πολιτικού κόσμου.

 Ο Υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ότι η Κυβέρνηση θα διεκδικήσει να επιτύχει τις μέγιστες δυνατές συναινέσεις, επισημαίνοντας πως θα πρέπει όλοι να αφήσουν κατά μέρος τα μικροκομματικά παιχνίδια. Και μιλώντας με μαθηματικούς όρους, ο κ.Χαρίτσης τόνισε ότι «δεν ψάχνουμε το μέγιστο κοινό διαιρέτη, αλλά το ελάχιστο κοινό πολλαπλάσιο αυτής της προσπάθειας, ώστε να προχωρήσουν οι ρυθμίσεις που συναντούν τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις, γιατί το έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία».

Για τις ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις

Ο Υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ότι το 2019 είναι μία πολύ κρίσιμη χρονιά για την Ευρώπη και για την Ελλάδα. Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, τόνισε,  το μεγάλο στοίχημα είναι πώς θα μπορέσουν οι αριστερές, προοδευτικές δυνάμεις να αντιπαρατεθούν με επιτυχία με τις αντιδραστικές δυνάμεις και την ακροδεξιά που γιγαντώθηκαν από τους λανθασμένους χειρισμούς της ευρωπαϊκής ηγεσίας.

Σε ό,τι αφορά την χώρα μας, ο κ. Χαρίτσης επεσήμανε ότι μετά την έξοδο από τα μνημόνια συνεχίζεται η προσπάθεια της Κυβέρνησης για την άρση των αδικιών με μέτρα που έχουν ψηφιστεί και θα ψηφιστούν το επόμενο διάστημα. Και γι αυτό, όπως είπε, είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει ο απαραίτητος πολιτικός χρόνος, ώστε να μπορέσει να εφαρμοστεί το κυβερνητικό σχέδιο για την ελάφρυνση των κοινωνικών στρωμάτων, που επλήγησαν περισσότερο από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές των μνημονίων.