Ισχυρή ώθηση στην απασχόληση δίνει και φέτος ο τουρισμός, καθώς ήδη παρατηρείται έντονη κινητικότητα στην αναζήτηση εργαζομένων από ξενοδοχεία σε όλη τη χώρα, όπως προκύπτει από έρευνα του economistas.gr σε δημοφιλείς ιστοσελίδες ευρέσεως εργασίας.
Μόνο την τελευταία εβδομάδα, δημοσιεύθηκαν 300 νέες αναζητήσεις για προσωπικό, με τα «σκήπτρα» να κρατούν οι Κυκλάδες, στις οποίες παρατηρείται η εντονότερη ζήτηση, ενώ ακολουθούν η Αττική, τα νησιά του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα, η Κρήτη, η Πελοπόννησος και η Χαλκιδική.
Πρόκειται για αναζήτηση προσωπικού και στελεχών κυρίως για εποχιακή εργασία, ωστόσο κάποιες ξενοδοχειακές μονάδες προσφέρουν και θέσεις μόνιμης και πλήρους απασχόλησης, ιδιαίτερα σε διοικητικές θέσεις.
Ποιες ειδικότητες ζητούνται
Οι δύο κορυφαίες ειδικότητες που αναζητούν τα ξενοδοχεία, είτε αφορά σε μεγάλες μονάδες είτε σε μικρές, οικογενειακές επιχειρήσεις, είναι οι receptionist και οι καμαριέρες που φθάνουν σε κάποιες περιοχές και το 70% των ειδικοτήτων αναζήτησης προσωπικού.
Παράλληλα, μεγάλη ζήτηση υπάρχει και για τους προϊσταμένους ορόφου, καθώς και για υπαλλήλους γενικών καθηκόντων και φροντίδας παραλίας.
Ανάμεσα στις προσφορές εργασίας, ξεχωρίζουν και νέες ειδικότητες, όπως είναι για παράδειγμα ο Guest Experience Specialist, δηλαδή ο Ειδικός Εμπειρίας Επισκεπτών, ο οποίος σε συνεργασία με το υπόλοιπο προσωπικό του ξενοδοχείου το οποίο έχει άμεση επαφή με τον πελάτη, θα πρέπει να διασφαλίζει ότι όλα βαίνουν ομαλά στη φιλοξενία του, παρέχοντάς του μια καλή εμπειρία.
Για τη συγκεκριμένη ειδικότητα, μία μεγάλη ξενοδοχειακή επιχείρηση ζητά κάτοχο μεταπτυχιακού σχολής τουριστικών επαγγελμάτων με προϋπηρεσία σε αντίστοιχη θέση κατά προτίμηση σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων.
Η αναζήτηση μέσω αγγελιών για chef και sous chef φαίνεται να φθίνει με το πέρασμα των χρόνων, λόγω και της αυξημένης ενασχόλησης των ξενοδοχείων με τη γαστρονομία αλλά και της υπερπροσφοράς της συγκεκριμένης ειδικότητας, ενώ αυξάνεται η ζήτηση για πιο τεχνικά επαγγέλματα όπως ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, συντηρητές και κηπουροί.
Οι ειδικότητες με τη μικρότερη ζήτηση από τα ξενοδοχεία, είναι οι spa receptionist, οι ξεναγοί, οι εκπαιδευτές ιστιοπλοΐας και οι δύτες.
Ποιοι δημοσίευσαν αγγελίες
Ενδεικτικά, ανάμεσα στα ξενοδοχεία και τις ξενοδοχειακές εταιρείες που ανήρτησαν αγγελίες για θέσεις εργασίας, είναι:
- Το Ibis Styles Athens Routes του ομίλου ACCOR, που θα λειτουργήσει από τον Ιούνιο στην Αθήνα,
- το νεόδμητο Elia Ermou Athens Hotel στην πλατεία Συντάγματος,
- το 5 αστέρων Wellness Santa Resort στη Θεσσαλονίκη,
- τα ξενοδοχεία της Astir Palace Vouliagmeni S.A.,
- τα ξενοδοχεία τηςZeus International και της Hotel Brain.
Ευκαιρίες για πρακτική σε σπουδαστές ΤΕΙ τουριστικών επιχειρήσεων, προσφέρουν τα Sofitel Athens Airport και το ξενοδοχείο President.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όλο και περισσότερα ξενοδοχεία επιλέγουν τους υποψήφιους που διαθέτουν πτυχίο τουριστικής σχολής ή θέτουν την ύπαρξη πτυχίου ως απαραίτητη προϋπόθεση, ακόμη και για ειδικότητες όπως σερβιτόροι ή βοηθοί υποδοχής.
Πάνω από 1 εκατ. εργαζόμενοι
Ο τομέας του τουρισμού και των ταξιδίων, σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδίων και Τουρισμού (WTTC), δημιούργησε το 2018 το ένα τέταρτο της συνολικής απασχόλησης στην Ελλάδα, με τις θέσεις εργασίας στον τομέα να φθάνουν τις 988.600.
Το 2019, παρότι φαίνεται ότι θα υπάρξει μια μικρή κάμψη στον αριθμό των επισκεπτών, ο αριθμός των εργαζομένων στον τομέα εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο, για πρώτη φορά από τότε που το WTTC άρχισε να παρακολουθεί την πορεία του ελληνικού τουρισμού.
Ακόμη και την περίοδο των υψηλών οικονομικών επιδόσεων, πριν από την οικονομική κρίση, στην Ελλάδα απασχολούνταν λιγότεροι άνθρωποι στον κλάδο του τουρισμού, σε σχέση με το 2018 (934.500 το 2006), κάτι που δείχνει ότι ο τομέας του τουρισμού έχει ήδη ξεπεράσει την εποχή της οικονομικής κρίσης.
Οι εισπράξεις από τον τουρισμό συνέβαλαν καθοριστικά στην αποτροπή πλήρους κατάρρευσης της οικονομίας, στην περίοδο της πρωτοφανούς κρίσης, που άρχισε το 2008 και «έσβησε» το ¼ του εθνικού εισοδήματος.