TOP

Χριστουγεννιάτικο τραπέζι κατ’ οίκον, με εννέα άτομα και SMS μετακίνησης – Τα μέτρα μέχρι τα Φώτα

Μέτρα και στα χριστουγεννιάτικα τραπέζια ανακοίνωσε η κυβέρνηση στο πλαίσιο της ενημέρωσης για το τι θα μείνει κλειστό έως και την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε έκκληση στους πολίτες να αποφύγουν τις μετακινήσεις από σπίτι σε σπίτι εκείνες τις μέρες και επανέλαβε –μετά τον Στέλιο Πέτσα– τη δυνατότητα που έχουν οι πολίτες να περάσουν τις γιορτές με ακόμη μία οικογένεια ή να συγκεντρωθούν έως και 9 άτομα.

«Η αποφυγή μεγάλων συναθροίσεων είναι κλειδί για να αποφύγουμε ένα πισωγύρισμα. Αυτό που εμείς έχουμε ως αυστηρή σύσταση είναι η αποφυγή των συναθροίσεων, και να μπορέσουμε να περάσουμε τις γιορτές με την οικογένειά μας ή το πολύ με ακόμη μια οικογένεια, μέχρι 9 άτομα. Και πιστεύω ότι οι Έλληνες θα ανταποκριθούν με αίσθημα ευθύνης» σημείωσε, χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας.

Αυτός, όμως, δεν θα είναι ο μόνος περιορισμός που θα είναι σε ισχύ τις γιορτινές ημέρες, καθώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος –κατά τη χθεσινή του ενημέρωση– ανακοίνωσε πως τα SMS, η απαγόρευση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων αλλά και η απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα θα μας «συνοδεύουν» έως και τις 7 Ιανουαρίου, μαζί με μία σειρά από άλλα μέτρα.

Σχετικά με την απαγόρευση κυκλοφορίας, άφησε «παράθυρο» για κυκλοφορία και μετά τις 21:00, σημειώνοντας πως «αυτό είναι κάτι που θα το δούμε τις επόμενες ημέρες. Μιλάμε στην ουσία για τέσσερις ημέρες παραμονή Πρωτοχρονιάς και ανήμερα Πρωτοχρονιάς και παραμονή Χριστουγέννων και ανήμερα Χριστουγέννων».

Τι θα ισχύει έως τις 7/1

Γεγονός, πάντως, είναι ότι μέχρι και την πρώτη εβδομάδα του επόμενου έτους θα παραμείνουν κλειστά τα εξής:

  • Σχολεία
  • Εστίαση
  • Ψυχαγωγία

Επίσης:

  • Δικαστήρια
  • Αθλητικές δραστηριότητες, εκτός από όσες έχουν εγκριθεί από την υγειονομική Επιτροπή
  • Χιονοδρομικά

Εξακολουθούν, ακόμη, να ισχύουν και οι ρυθμίσεις σχετικά με την τηλεργασία και την ατομική άθληση, έως τρία άτομα, σε ατομικά σπορ. Σχετικά με όσους επιστρέφουν στη χώρα μας από το εξωτερικό εκτός από το αρνητικό μοριακό τεστ 72 ωρών που θα πρέπει να έχουν αλλά και το rapid tets στο οποίο θα υποβάλλονται κατά την έλευσή τους, θα μπαίνουν σε υποχρεωτική καραντίνα 10 ημερών, εφόσον εισέρχονται κατά το διάστημα από την Παρασκευή 18/12 έως την Πέμπτη 7/1. Σε ό,τι αφορά την, άπαξ, επιστροφή στον τόπο μόνιμης κατοικίας θα εφαρμόζονται οι ρυθμίσεις που ήδη ισχύουν με την επίδειξη Ε1 και Ε9.

Αναμένονται ανακοινώσεις για εκκλησίες, κομμωτήρια και λιανεμπόριο

Έως το τέλος της εβδομάδας η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει σε ανακοινώσεις σχετικά με τις εκκλησίες, τα κομμωτήρια και το λιανεμπόριο, επεσήμανε ο κ. Πέτσας. Την ίδια τοποθέτηση –περί των αποφάσεων στο τέλος εβδομάδας– έκανε και ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Alpha, ωστόσο δεν έδωσε λεπτομέρειες.

Ερωτώμενος ο κ. Πέτσας εάν υπάρχουν σκέψεις να λειτουργήσουν οι εκκλησίες όπως και το Πάσχα, με λειτουργίες χωρίς κόσμο, απάντησε πως θα πρέπει να αναμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις, ενώ ενημέρωσε πως θα υπάρξει επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο επί του ζητήματος. Την ίδια περίοδο, στο τέλος της εβδομάδας δηλαδή, ενδέχεται να υπάρξουν και ανακοινώσεις για αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, σε περίπτωση που το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά στοιχεία. Όσον αφορά στα SMS, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε πως θα συνεχιστούν καθώς είναι πολλοί οι τομείς που παραμένουν κλειστοί.

Οι λόγοι που αποφασίστηκε να μείνουν κλειστά τα σχολεία

«Θέλουμε να γυρίσουν τα παιδιά στην τάξη το συντομότερο δυνατόν, και αυτή τη στιγμή ο προγραμματισμός είναι για τις 7 Ιανουαρίου» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Γιατί, όμως, αποφασίστηκε να μην ανοίξουν τα σχολεία πριν από τις γιορτές; Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα έδωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου. Αφού τόνισε πως εξακολουθούμε σθεναρά να υποστηρίζουμε ότι δεν παρατηρείται μετάδοση μέσα στα σχολεία ειδικά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, σημείωσε πως οποιαδήποτε αύξηση της κινητικότητας μέσα και έξω από τα σχολεία θα μπορούσε εύκολα να επιβαρύνει το επιδημιολογικό φορτίο.

Ακόμη ένας λόγος που οδήγησε την επιτροπή των ειδικών στην εισήγηση να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία ήταν ότι αμφισβητήθηκε το όφελος του ανοίγματος σε μία χρονική στιγμή που ουσιαστικά έμεναν επτά ημέρες για το κλείσιμό τους λόγω εορτών και θα προκαλούσε αναστάτωση τα παιδιά το άνοιγμα για μία εβδομάδα. Σύμφωνα με τα όσα γνωστοποίησε η κα Παπαευαγγέλου, η εισήγηση της επιτροπής είναι να γίνει άνοιγμα των σχολείων μετά την γιορτή των Φώτων, 6 Ιανουαρίου.

Πότε ανοίγει η διασκέδαση

Όπως όλα δείχνουν, η διασκέδαση θα είναι ο τελευταίος τομέας που θα ανοίξει στη χώρα. Το πότε αναμένεται να απαντηθεί σε εύρος χρόνου, αν συνυπολογιστούν αυτά που τόνισε ο πρωθυπουργός χθες. «Είναι πιθανόν να φθάσουμε ως το Πάσχα με κλειστή τη διασκέδαση». Για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα σε αυτούς τους κλάδους, επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην στήριξη που παρέχεται.  Ωστόσο, ο ίδιος διευκρίνισε πως «διαχωρίζεται η λειτουργία των εστιατορίων από τη διασκέδαση». Τέλος, έκανε και μία εκτίμηση για το πότε θα ανοίξει η διασκέδαση αναφέροντας: «Αν με ρωτάτε, η διασκέδαση, το πιο πιθανό είναι να μην λειτουργήσει μέχρι να έχουμε μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού».

www.sputniknews.gr